ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Mandra-Plhmmyres
Φωτο: ΑΠΕ

Άρειος Πάγος: Αναίρεση στην απόφαση για τη πλημμύρα στη Μάνδρα

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά την αναίρεση της εφετειακής απόφασης στο σύνολο της, δηλαδή και για τους 7 κατηγορούμενους που δικάστηκαν από το Εφετείο.

Στην υπόθεση της φονικής πλημύρας στη Μάνδρα Αττικής το 2017 που έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης άσκησε αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά την αναίρεση της εφετειακής απόφασης στο σύνολο της, δηλαδή και για τους 7 κατηγορούμενους που δικάστηκαν από το Εφετείο. Ειδικότερα, ζητά την αναίρεση της απόφασης στο σύνολο της για τους 4 κατηγορούμενους που απαλλάχθηκαν απ' όλες τις κατηγορίες, αλλά και για τους 3 που καταδικάστηκαν για το αδίκημα της πλημμύρας αλλά απαλλάχθηκαν από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης από αμέλεια παρ' υπόχρεω.

Ο κ. Σοφουλακης στην αναίρεση, αναφέρει:

«Το δικαστήριο αναφορικά με την εκφερόμενη κρίση του περί μη ύπαρξης αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ της πλημμελούς συμπεριφοράς των κατηγορουμένων και του αποτελέσματος των θανάτων, δεν έλαβε υπόψη: την κρίσιμη κατάθεση του μάρτυρα ειδικών γνώσεων και επιστημονικού συνεργάτη της ΕΜΥ, ο οποίος κατέθεσε τα αντίθετα των ανωτέρω παραδοχών και δη ότι οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να δημιουργήσει εκτροπή και κατά συνέπεια μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικό φαινόμενο, κατάθεση που δείχνει ότι σαφώς υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των κατηγορουμένων και του επελθόντος αποτελέσματος και άρα ανακύπτει η ποινική τους ευθύνη».

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται να εξετάσει την αναίρεση του κ. Σοφουλάκη και να αποφανθεί επ΄ αυτής.

Παράλληλα, ο εκ των συνηγόρων των οικογενειών των θυμάτων, Δημήτριος Σκύφτας, σε δήλωσή του αναφέρει: «Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέκρινε αυτό που για εμάς ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή. Η απόφαση του Εφετείου είχε νομικά κενά και ελλιπή αιτιολογία ως προς την αθώωση των κατηγορουμένων για τον αδόκητο χαμό των ανθρώπων στην πλημμύρα της Μάνδρας. Η Εσαγγελία του Αρείου Πάγου έκανε πλήρως δεκτούς τους ισχυρισμούς μας και ζητά την αναίρεση της απόφασης και την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης. Ο αγώνας για τη δικαίωση των ψυχών συνεχίζεται».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άρειος Πάγος όρισε τους νέους ευρωεισαγγελείς

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου όρισε ομόφωνα τους νέους εντεταλμένους Έλληνες Ευρωπαίους εισαγγελείς, οι οποίοι θα ενισχύσουν το ελληνικό τμήμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας με ορισμούς εφετών και πρωτοδικών.
Άρειος Πάγος κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Λυμπερόπουλος: Πρώτος σε ψήφους για πρόεδρος του Αρείου Πάγου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την επιλογή νέου Προέδρου του Αρείου Πάγου στη Διάσκεψη των Προέδρων. Οι Λυμπερόπουλος, Πλαστήρας και Βενιζελέας έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Ακολουθεί ακρόαση για τον νέο εισαγγελέα.
Σωκράτης Φάμελλος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Όλοι υπεύθυνοι να στηρίξουμε την απόφαση για τον νόμο Κατσέλη

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει την απόφαση του Αρείου Πάγου για τον νόμο Κατσέλη και κάλεσε την κυβέρνηση να μην την αλλοιώσει, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των δανειοληπτών και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Δίκη για τα Τέμπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Τεμπών: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα διαβίβασης πρακτικών και εγγράφων

Η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου για το δυστύχημα στα Τέμπη ξεκίνησε με την απόρριψη δύο αιτημάτων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Το δικαστήριο εξετάζει ακόμη αιτήματα για μετάδοση της δίκης και παρουσία των κατηγορουμένων.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιωτόπουλος: Επέστρεψε στις φυλακές μετά την απόφαση Αρείου Πάγου

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την ανατροπή της απόφασης αποφυλάκισής του από τον Άρειο Πάγο. Μεταφέρθηκε ξανά στη φυλακή αφού ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες δικαστικές διαδικασίες.
Νάσος Ηλιόπουλος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ηλιόπουλος: Στόχος η μετάβαση σε πιο αυταρχική δημοκρατία

Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος ότι η διαδικασία είναι βιαστική και αντιδημοκρατική, ενώ άσκησε κριτική στην επιλογή Βορίδη ως προέδρου και στη στάση της κυβέρνησης για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.