ΓΔ: 2560.16 -0.38% Τζίρος: 12.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:50:37
Νέα γυναίκα χαμογελάει
Φώτο: Shutterstock

Η Λάρισα αναδείχθηκε ως η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025

«Η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας ξεκίνησε με στόχο να αναδείξει την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά» επισήμανε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η Λάρισα αναδείχθηκε «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας» για το 2025, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από την Κομοτηνή που κατείχε τον τιμητικό τίτλο για το 2024, πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, καθώς «μέσα και από τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων, δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να ακουστούν, να προτείνουν λύσεις, να οραματιστούν την αλλαγή», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε σήμερα το υπουργείο στο Ωδείο Αθηνών. Σημειώνεται ότι η επιλογή της Λάρισας ως «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας» για το 2025, έγινε ανάμεσα σε 18 πόλεις που είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα - οι πέντε επικρατέστερες ήταν Λαρισαίων, Ελευσίνας, Ηρακλείου, Θέρμης και Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αφού ευχαρίστησε την Κομοτηνή για τη δράση της ως πρώτη Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας, αλλά και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων της Ελλάδας, για τις προτάσεις, επισήμανε: «Η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας ξεκίνησε με στόχο να αναδείξει την ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των νέων στα κοινά και να προσφέρει στις πόλεις που αναλαμβάνουν αυτόν τον τίτλο μια μοναδική πλατφόρμα για να υλοποιήσουν έργα και δράσεις που θα εμπνεύσουν. Φέτος μάλιστα, δίνεται για πρώτη φορά ενίσχυση 80.000 ευρώ στον Δήμο που θα κερδίσει».

Η κα Ζαχαράκη υπογράμμισε δε ότι «η Ελλάδα του αύριο είναι η Ελλάδα των νέων της. Είναι η Ελλάδα που επενδύει στη γνώση, που παρέχει ίσες ευκαιρίες, που εμπιστεύεται τους ανθρώπους της. Σήμερα, με την ανακήρυξη της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025, κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.»

Η υπουργός ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «παρέχει στους νέους τα κατάλληλα κίνητρα μέσω δράσεων και παρεμβάσεων, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες και να συμβάλλουν με τη δική τους ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της ζωής της πόλης τους». Και πρόσθεσε ότι η Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι κάτι περισσότερο από έναν τίτλο. Είναι ένα κάλεσμα δράσης. Ένα κάλεσμα προς όλους τους νέους να συμμετέχουν, να εμπλακούν, να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας μας».

Και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Το δημογραφικό πρόβλημα, η κλιματική κρίση, η τεχνολογική εξέλιξη και οι κοινωνικές ανισότητες απαιτούν λύσεις που μόνο μια ενεργή, ενδυναμωμένη και συμμετοχική νεολαία μπορεί να φέρει».

Ο Γενικός Γραμματέας Στεγαστικής και Δημογραφικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, είπε σχετικά με τον θεσμό ότι «φέτος, κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας λάβαμε μεγάλη ικανοποίηση στο υπουργείο όταν είδαμε ότι υποβλήθηκαν συνολικά 18 αιτήσεις από δήμους που πίστεψαν στη νέα αυτή δράση και θέλησαν να συμμετάσχουν ενεργά, υπέβαλαν φάκελο, και απ’ όσο με ενημέρωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης, ήταν όλες πολύ αξιόλογες προτάσεις».

Δήλωση Δημάρχου Λαρισαίων

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ανακήρυξη της Λάρισας, ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2025, ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος τόνισε ότι «η ανάδειξη της Λάρισας ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025 αποτελεί ένα ορόσημο για την πόλη μας, που φέρνει στο προσκήνιο την αξία της νεολαίας ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και προόδου. Όπως έχω πει και άλλες φορές, δεν είναι απλά ένας “τίτλος”, αλλά μια ευκαιρία, να θέσουμε τους νέους στη θέση του οδηγού για το μέλλον του Δήμου μας. Μέσα από την υλοποίηση των δράσεων που σχεδιάσαμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα προσφέρει ευκαιρίες, θα ενδυναμώσει τις νέες γενιές και θα αναδείξει την πόλη μας ως ένα κέντρο καινοτομίας και νεανικής δημιουργικότητας. Η καινούργια χρονιά θα είναι για τη Λάρισα η χρονιά της νεολαίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων Αλέξανδρος Τσάτσος, σημείωσε ότι «η επιλογή της Λάρισας ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2025 αποτελεί μια μεγάλη τιμή, αλλά και μια τεράστια ευθύνη για όλους εμάς τους νέους και τις νέες της πόλης. Είναι η αναγνώριση των συλλογικών μας προσπαθειών, της ενεργής συμμετοχής μας στη διαμόρφωση του μέλλοντος και της δέσμευσής μας να κάνουμε τη Λάρισα έναν τόπο όπου οι ιδέες, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες της νέας γενιάς βρίσκουν έδαφος να ανθίσουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζες, συναλλαγές, μετοχές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο fund της Endeavor για AI ως το 2030

Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο Endeavor Catalyst Fund V, με 17 Έλληνες επενδυτές —ανάμεσά τους και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες— να επενδύουν 70 εκατ. δολάρια, καλύπτοντας το 22% του συνολικού fund.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Η Ελλάδα σε νέα εποχή Έρευνας και Καινοτομίας σύμφωνα με ERC

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε δυναμικό κόμβο καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη, σύμφωνα με τον υφ. Ανάπτυξης, Στ. Καλαφάτη. Η χώρα κατατάσσεται 7η στην απορρόφηση Horizon Europe και πάνω από 1.200 Έλληνες ερευνητές ανήκουν στο παγκόσμιο top 2%.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η τεχνολογία πυλώνας ανάπτυξης για εξαγωγή τεχνογνωσίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο κτήριο του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου», τονίζοντας τη σημασία καινοτομίας και την προσέλκυση ερευνητών και εταιρειών στην Ελλάδα.
Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον τέταρτο κύκλο του EnvolveXL

Άνοιξαν οι αιτήσεις για τον τέταρτο κύκλο του EnvolveXL, του προγράμματος επιτάχυνσης για startups με αναπτυξιακή προοπτική. Συμμετέχουν 20 εταιρείες, με καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων στις 15/1/2027, με στήριξη από το Libra Philanthropies.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Γαλλία: Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας σε καινοτομία και τεχνολογία

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας, Νικόλα Κασσιανίδη, για να συζητήσουν την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, με έμφαση σε καινοτομία και αμυντική τεχνολογία.
Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Συνάντηση με τον CEO της Apple, Τιμ Κουκ

Συνάντηση με τον Τιμ Κουκ είχε ο Νίκος Παπανδρέου σε εκδήλωση της Apple για νέες εφαρμογές ηλικιακού ελέγχου. Συζήτησαν θέματα ασφάλειας και ψυχικής υγείας ανηλίκων, με τον Κουκ να προτείνει τακτική επικοινωνία για τα θέματα αυτά.