ΓΔ: 1437.88 1.37% Τζίρος: 166.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
businessdaily-Papastergiou
Φωτο: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εντός τριμήνου ο Προσωπικός Αριθμός για ταυτοποίηση χωρίς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020, ωστόσο ακόμα βρίσκεται κολλημένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Το πρόβλημα με τις ταυτότητες και την απόφαση της Αρχής για τα προσωπικά δεδομένα.

Τέλος στο σίριαλ του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη που κρατάει τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναμένεται να δοθεί στο επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους. Μετά από καθυστερήσεις ετών και πολλαπλές αναβολές, ο προσωπικός αριθμός έρχεται για να μειωθεί η γραφειοκρατία.

«Ξεμπερδεύουμε επιτέλους εντός των ημερών με τον προσωπικό αριθμό. Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται και θα προχωρήσουν όλα εντός τριμήνου», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου που επισήμανε ότι έχουν μείνει πλέον ελάχιστες τυπικές διαδικασίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον τελευταίο χρόνο η πρεμιέρα του Προσωπικού Αριθμού που έχει προαναγγελθεί από το 2020 και τον τότε υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, έχει αναβληθεί τρεις φορές. Τον Δεκέμβριο, είχε εξεταστεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η νομοθεσία για τον προσωπικό αριθμό και μέχρι τα τέλη Μαΐου αναμένονταν οι εξελίξεις οι οποίες τελικά δεν ήρθαν στην τελευταία χρονικά αναβολή.

Οι καθυστερήσεις στην πρεμιέρα του Προσωπικού Αριθμού προήλθαν από το πρόβλημα με τις νέες ταυτότητες. Υπήρχε εδώ και καιρό η ενημέρωση ότι θα διαπιστωθούν πλημμέλειες και παραλείψεις και θα υπάρξει πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Γνώριζαν ότι θα υπάρχει θέμα και περίμεναν να βγάλει η ΑΔΠΧ τα πρόστιμο. Έπρεπε πρώτα να βγει η έκθεση αντικτύπου. Γενικότερα υπήρξαν πολλά ζητήματα που καθυστέρησαν τον Προσωπικό Αριθμό. Τώρα θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και θα μπουν όλα στην τελική ευθεία», υπογραμμίζουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Αυτή τη στιγμή απομένει να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και να πάει στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ είναι έτοιμα όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται για να αρχίσει η απόδοση του προσωπικού αριθμού στους πολίτες.

Υπενθυμίζουμε πως πρώτη φορά έγινε αναφορά στον Προσωπικό Αριθμό από τον τότε υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη που στόχευε ότι σε μια διετία θα αποτελεί και το μοναδικό αριθμό που θα χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση των πολιτών σε όλες τις συναλλαγές. Από τότε πέρασε αρκετός καιρός, παρά το γεγονός ότι στην προμετωπίδα του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται η μείωση της γραφειοκρατίας για τους πολίτες.

Η υποστελέχωση των ανεξάρτητων αρχών αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα της μεγάλης καθυστέρησης που έχει σημειωθεί για την απόδοση του προσωπικού αριθμού. Όπως υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα άργησε πολύ να αποφασίσει, παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές που είχε ζητήσει ήταν πολύ μικρές. «Έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, ναι, αλλά η ΑΠΔΧ είναι ανεξάρτητη αρχή και δεν μπορείς να την πιέσεις περισσότερο. Άργησε πολύ να αποφασίσει, αλλά είναι μεγάλο πρόβλημα η υποστελέχωσή της».

Τι φέρνει ο προσωπικός αριθμός για τους πολίτες

Η υποχρεωτική καθιέρωση του Προσωπικού Αριθμού έχει ως στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των πολιτών στις συναλλαγές τους. Σήμερα, σε πολλές συναλλαγές η ταυτοποίηση γίνεται μέσω του ΑΦΜ, σε άλλες με τον ΑΜΚΑ, ενώ από καιρό έχει πάψει να χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση ο αριθμός του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, καθώς δεν είναι μοναδικός σε όλη διάρκεια ζωής του συναλλασσόμενου, αλλά μπορεί να αλλάζει σε κάθε έκδοση νέου δελτίου.

Ο προσωπικός αριθμός θα διέπει οριζόντια τα μητρώα και θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα ταυτοποιεί τους πολίτες απέναντι στο κράτος. Όπως είχε αναφέρει το καλοκαίρι ο κ. Παπαστεργίου, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν τα ψηφία που επιθυμούν για τον προσωπικό αριθμό από την πλατφόρμα myinfo.

Συγκεκριμένα, θα αποτελείται από 12 στοιχεία, εκ των οποίων τα 9 τουλάχιστον θα είναι αριθμητικά. Για το σχηματισμό του θα χρησιμοποιούνται 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) και στη συνέχεια οι 9 αριθμοί του ΑΦΜ. Οι αριθμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι από το μηδέν έως το εννέα και τα αλφαβητικά στοιχεία θα είναι κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία όμως είναι ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο.

Οι πολίτες πριν την έκδοση του Προσωπικού Αριθμού μπορεί να επιλέξουν τα 2 από τα 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) που προβλέπονται για τη δημιουργία του, όπως μπορούν να επιλέξουν και τα 2 αλφαβητικά στοιχεία για τα ανήλικα προστατευόμενα μέλη τους. Σε αντίθετη περίπτωση τα ψηφία θα παραχθούν τυχαία από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από την εφαρμογή του και μετά, δεν θα χρειάζεται πλέον ο αριθμός του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ ή της αστυνομικής ταυτότητας, κ.λπ., αλλά θα πρέπει οι πολίτες να θυμούνται έναν αριθμό, αυτό του «Προσωπικού Αριθμού». Ο Προσωπικός Αριθμός θα είναι υποχρεωτικός για τις συναλλαγές με τους φορείς του Δημοσίου και θα αποτελεί στοιχείο επαλήθευσης του κάθε πολίτη. Σημειώνεται ότι ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη δεν θα υποκαταστήσει τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ.

Στην πράξη, θα κρύψει όλους τους άλλους αριθμούς που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, κ.λπ.), χωρίς ωστόσο να καταργεί τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που έχουν οι φορολογούμενοι, ο οποίος αποτελεί τον βασικό πυλώνα του Προσωπικού Αριθμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Texniti-Noimosynh
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κράτος με Τεχνητή Νοημοσύνη: Πού θα εισαχθεί η νέα τεχνολογία

Μετά το Κτηματολόγιο που λαμβάνει αποφάσεις με Τεχνητή Νοημοσύνη, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος επιταχύνοντας τις διαδικασίες και μειώνοντας την ταλαιπωρία.
papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για μείωση της γραφειοκρατίας

Η μείωση της γραφειοκρατίας που θα έρθει με την κατάργηση δημοφιλών πιστοποιητικών θα οδηγήσει και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που αποτελεί και τον μεγάλο στόχο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
STE, Symvoulio Epikrateias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τον Προσωπικό Αριθμό των πολιτών

Ειδικότερα, από την εφαρμογή του και μετά, δεν θα χρειάζεται πλέον ο αριθμός του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ ή της αστυνομικής ταυτότητας, κ.λπ., αλλά θα πρέπει οι πολίτες να θυμούνται έναν αριθμό, αυτό του «Προσωπικού Αριθμού».