ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Στεργίου ομιλεί ΕΥΔΑΠ
φώτο: AΠΕ

Στεργίου: Η κατανάλωση με μέτρο ουσιαστική για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ τονίζει πως κατά τα τελευταία 2 έτη «η ζήτηση νερού και η αντίστοιχη κατανάλωση του αυξάνεται ειδικά το 1ο εξάμηνο του 2024 με ρυθμούς ασυνήθιστα υψηλούς. Χαρακτηριστικά τον μήνα Ιούνιο το ποσοστό αύξησης ήταν διψήφιο (12%).»

«Τα αποθέματα πόσιμου νερού για την Αττική σε διάστημα μόλις 2 ετών μειώθηκαν σημαντικά από 1.100 εκατ. κυβικά τον Οκτώβριο του 2022 σε κάτω από 700 εκατ. κυβικά σήμερα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ, Γιώργο Στεργίου, στο άρθρο του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ συνεχίζει τονίζοντας πως: «Την ίδια ακριβώς περίοδο η ζήτηση νερού και η αντίστοιχη κατανάλωση του αυξάνεται ειδικά το 1ο εξάμηνο του 2024 με ρυθμούς ασυνήθιστα υψηλούς. Χαρακτηριστικά τον μήνα Ιούνιο το ποσοστό αύξησης ήταν διψήφιο (12%).

Βασική αιτία των παραπάνω αποτελεί η κλιματική κρίση που οδηγεί σε δραστική μείωση βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων καθώς και σε μεγάλα διαστήματα με υψηλές θερμοκρασίες και μεταφορά σκόνης που οδηγούν σε άνοδο της ζήτησης και όλα αυτά συχνότερα και εντονότερα.

Ο συνδυασμός μάλιστα των μειωμένων ποσοτήτων διαθέσιμου νερού με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης μπορεί, με ανάλογες κλιματολογικές συνθήκες, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί, αλλά και καταναλωτικές συνήθειες, να εξαντλήσει τα αποθέματα νερού ακόμα και σε διάστημα λιγότερο των 5 ετών.

Το κλίμα είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να το αλλάξουμε δραστικά και γρήγορα. Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουμε ώστε να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο η ΕΥΔΑΠ παρακολουθώντας την εξέλιξη από μία σειρά δεικτών έθεσε έγκαιρα σε εφαρμογή το σχέδιο που έχει εκπονήσει για την αντιμετώπιση τέτοιων συνθηκών. Λειτουργεί ήδη γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα ενώ θα προσθέσει και εφεδρικές ανακτώντας περίπου το 1/3 της ετήσιας μείωσης των αποθεμάτων (75 εκατομμύρια κυβικά /έτος).

Υλοποιεί επίσης ένα πρόγραμμα προληπτικής αντικατάστασης αγωγών προκειμένου να περιορίσει ακόμα περισσότερο το ήδη χαμηλό ποσοστό (βάσει διεθνών standards) απωλειών νερού από διαρροές λόγω παλαιότητας του δικτύου.

Παράλληλα ανέδειξε μία σειρά μεσομακροπρόθεσμων μέτρων που με τη στενή συνεργασία και καθοριστική συμβολή της Πολιτείας στην μελέτη και κατασκευή τους θα εξασφαλιστεί προοπτική πολλών ετών στην ομαλή και αδιάλειπτη τροφοδοσία 5 περίπου εκατομμυρίων πολιτών με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό.

Ήδη έχει προκριθεί ως έργο προτεραιότητας η ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος Ευήνου – Μόρνου από ποταμούς που σήμερα τροφοδοτούν μόνο τη λίμνη των Κρεμαστών. Για το σκοπό αυτό μάλιστα σύντομα θα δρομολογηθεί η σχετική μελετητική και διαγωνιστική διαδικασία.

Ως στρατηγική εφεδρεία ή/και ως μέτρο άμεσης υλοποίησης έχει επίσης επιλεγεί η αφαλάτωση, ενώ σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια θα ξεκινήσει και η χρήση ανακτημένου νερού για άρδευση και βιομηχανίες, καθώς και για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Η εγχώρια αλλά και η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι για τα έργα προσαρμογής θα απαιτηθεί χρόνος. Πέρα από τις άμεσες ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί η ΕΥΔΑΠ, μόνο η κατανάλωση με μέτρο από τους πολίτες του λεκανοπεδίου μπορεί να μεγαλώσει το παράθυρο του χρόνου που διαθέτουμε για να είμαστε απολύτως έτοιμοι ακόμα και εάν επιβεβαιωθούν τα πιο ακραία κλιματολογικά σενάρια. Σε αυτή λοιπόν την προσπάθεια η καθεμία και ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά με μικρές αλλαγές στις καθημερινές της/του συνήθειες. Τα λίγα λίτρα νερού που εξοικονομούμε ατομικά οδηγούν σε κέρδος για την Αττική εκατομμυρίων κυβικών ετησίως.

Η πρόκληση του κλίματος απαιτεί να κάνουμε πράγματα με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν. Από όλους μας. Την εταιρεία, την πολιτεία, τους πολίτες. Είναι δική μας ευθύνη να τα καταφέρουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Εγκρίθηκε το ν/σ για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, εθνική στρατηγική για το νερό

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την επέκταση αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε. Στην ονομαστική ψηφοφορία: 157 υπέρ, 131 κατά.
Υδραγωγείο ΕΥΔΑΠ Αχαρνές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταμενίτης: Η κλιματική κρίση απαιτεί άμεσες, πρακτικές λύσεις

Το νομοσχέδιο επεκτείνει τις αρμοδιότητες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες ύδρευσης και άρδευσης, καλύτερα δίκτυα και πρόσβαση σε ποιοτικό νερό. Οι δήμοι μπορούν να διατηρούν την κυριότητα υποδομών με συμφωνία χρήσης.
Υδραγωγείο ΕΥΔΑΠ Αχαρνές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» για το νερό: Τι φέρνει το νομοσχέδιο για την επέκταση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ

Αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, προειδοποιούν με προσφυγές οι δήμοι. Διαθέσιμα μόνο 543 εκατ. ευρώ για την υδατική θωράκιση της χώρας, όταν χρειάζονται 10 δισ. ευρώ.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για επέκταση αρμοδιοτήτων ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Ο υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου, ανέλυσε στη Βουλή τη νέα εθνική πολιτική για το νερό, κάνοντας λόγο για δομική μεταρρύθμιση που προωθεί ενιαία διαχείριση, συντονισμό και διασφαλίζει πρόσβαση σε ποιοτικό νερό για όλους.
Εγκατάσταση ΕΥΔΑΠ Θριάσιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ γέμισαν και το έργο του «Εύρυτου» προς το παρόν παγώνει

Το τελευταίο επτάμηνο 380 εκατ. κ.μ. νερού προστέθηκαν στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, απομακρύνοντας τον κίνδυνο της λειψυδρίας και το έργο του «Εύρυτου» προς το παρόν παγώνει.
Φράγμα Μαραθώνα ΕΥΔΑΠ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βροχές ανακούφισαν την Αττική, όχι όμως και τη λειψυδρία

Παρά τις πρόσφατες βροχές, τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής έχουν μειωθεί από 900 εκατ. κ.μ. πριν δύο χρόνια σε μόλις 560 εκατ. σήμερα, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη κρίση λειψυδρίας.