ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ημερίδα για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης: Μικρά βήματα, μεγάλες αλλαγές

Ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης (Ο.Π.Ε.Δ.) φιλοδοξεί να συμβάλλει δημιουργικά στο δημόσιο διάλογο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.

Με στόχο να συμβάλλει δημιουργικά στο δημόσιο διάλογο για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και του δικαστικού συστήματος ο νεοσύστατος Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης (Ο.Π.Ε.Δ.) πραγματοποίησε τον περασμένο Ιούνιο ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ο.Π.Ε.Δ., ως ένας νεοσύστατος οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε και απαρτίζεται από επαγγελματίες όλου του φάσματος του νομικού επαγγέλματος εκφράζει μια νέα προσέγγιση, η οποία ενθαρρύνει την ενίσχυση των συνεργασιών ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες της Δικαιοσύνης: Δικαστικούς Λειτουργούς, Δικηγόρους και Δικαστικούς Υπαλλήλους. Μέσα από έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στη Δικαιοσύνη.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα ένας επιστημονικός φορέας έρευνας και μελέτης φέρνει κοντά όλους τους συντελεστές της δικαστικής λειτουργίας σε μια προσπάθεια προώθησης του δημοσίου διαλόγου γύρω από τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.

Με δημόσιες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, με μελέτες και ερευνητικό έργο από ανοιχτές ομάδες εργασίας, με δημοσιεύσεις και εκδόσεις βιβλίων, με τη χρήση Καλών Πρακτικών των ευρωπαϊκών χωρών, επιδιώκουμε την προώθηση της κριτικής σκέψης και της ορθολογικής ανάλυσης ως του κατ’ εξοχή τρόπου επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ειδικότερα ο χώρος της ελληνικής δικαιοσύνης, ώστε η τελευταία να ανταποκριθεί στις μεγάλες κοινωνικές, τεχνολογικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος.

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης – ΟΠΕΔ στην αίθουσα Βιβλιοθήκης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη με τίτλο: «Η Δικαιοσύνη απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις: Ψηφιοποίηση–Κατάρτιση–Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ.Ιωάννης Μπούγας, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης κ.Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Πέτρος Αλικάκος, Εφέτης, ΔΝ, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και ο κ. Δημήτρης Φινοκαλιώτης, ΔΝ, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ήδη έλαβε χώρα η πρώτη σημαντική δημόσια παρέμβαση του Ομίλου όπου στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Δικαστικό Χάρτη κατατέθηκαν παρατηρήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις από τον Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας «Δικαιοσύνη, Νέα Διοίκηση (New Management) και Βιώσιμη Ανάπτυξη» κ. Βαγγέλη Ρηγάτο. Ανάλογες παρεμβάσεις πραγματοποίησε ο Όμιλος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, από την Ειδική Σύμβουλο του ΟΠΕΔ κα Στέλλα Δινάκη, καθώς και για την αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας, από την Επικεφαλής της αντίστοιχης ομάδας εργασίας την κα Ελισάβετ Κοκωνίδου.

Το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν οι θέσεις και οι προτάσεις του ΟΠΕΔ για τη λειτουργία της Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, καθώς και για μια σειρά θεμάτων για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Η πρώτη Επιστημονική Ημερίδα που θα λάβει χώρα το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους στην Αθήνα θα αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Νέες Τεχνολογίας στη λειτουργία και απονομή της Δικαιοσύνης. Υπεύθυνη για την οργάνωση της εκδήλωσης είναι η κα Εύα Σκλιοπίδου, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας "Ψυχιατροδικαστικη και Δικαστικη Ψυχολογία".

Ιδρυτής και Επικεφαλής του ΟΠΕΔ είναι ο Δρ. Χρήστος Μπαξεβάνης, Διδάκτωρ Νομικής - Διεθνολόγος και Ειδικός Εμπειρογνώμων στην Ε.Ε., Γενικός Συντονιστής του Ομίλου είναι ο Δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Τρασανίδης, ενώ Εκπρόσωπος Τύπου και Υπεύθυνη Επικοινωνίας είναι η κα Αλεξάνδρα Ευθυμίου, Δικαστική Γραμματέας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το τελευταίο διάστημα εντάχθηκαν στο δυναμικό του Ομίλου, μεταξύ άλλων οι εξής: Γεώργιος Νούσκαλης (Επικ. Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ., Επιστημονικά Υπεύθυνος στο Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης), Άννα Πλεύρη (Επικ. Καθηγήτρια Νομικής Α.Π.Θ., Επιστημονική Συνεργάτιδα - Ειδική Σύμβουλος Πολιτικής Δικαιοσύνης & Επιστημονικά Υπεύθυνη Επιτροπής Έρευνας, Τεκμηρίωσης και Δημοσιεύσεων), Μαρινίκη Θεοδώρου (Επιστημονικά Υπεύθυνη σε θέματα Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης και Δικαστικής Συνεργασίας), Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά (Επιστημονικά Υπεύθυνη στον Τομέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, E- Justice και Βιώσιμης Ανάπτυξης), Δημήτρης Μελίδης (Επιστημονικός Υπεύθυνος της Επιτροπής Τεχνοηθικής Τεχνητής Νοημοσύνης, Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και Νομικής Τεχνολογίας), Βασίλης Καλόγηρος (Επιστημονικός Συνεργάτης της Ομάδας Εργασίας "Δικαιοσύνη, Νέα Διοίκηση (New Management) και Βιώσιμη Ανάπτυξη" και Ειδικός Σύμβουλος στο αντικείμενο "Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Προσβασιμότητα των Πολιτών στη Δικαιοσύνη").

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

sillipsi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθησαν τρία άτομα στο Ηράκλειο για κλοπές οχημάτων

Οι δέκα κλοπές είχαν διαπραχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχει και ένας ανήλικος ενώ επιπλέον συνελήφθη ακόμα ένας Έλληνας για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου και παραβάσεις περί όπλων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάθειρξη έως 244 έτη σε μέλη κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών

Η εγκληματική δραστηριότητα του πολυμελούς κυκλώματος αποκαλύφθηκε πέρσι τον Ιούνιο από αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Αλλοδαπών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαριές κατηγορίες στους συλληφθέντες για τα χθεσινά γεγονότα στην Αλεξάνδρας

Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι 72 από τους συλληφθέντες, καθώς οι άλλοι δύο νοσηλεύονται κρατούμενοι, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και με τη λήξη του θα εκδοθεί για αυτούς ένταλμα σύλληψης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 70χρονου για κλοπές με «λεία» 50.000 ευρώ στην Κατερίνη

Σε βάρος του εκκρεμούσε επιπλέον απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 11 μηνών για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
businessdaily-Dikaiosyni-Areios-Pagos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντολή εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για έρευνα για τη «Μαφία της Μυκόνου»

Ζητά έρευνα από το Οργανωμένο Έγκλημα για Μύκονο, άλλα νησιά, Αττική και Θεσσαλονίκη. Έμφαση στις έρευνες για εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο χώρο των ακινήτων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ανθρωποκτονίες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά σήμερα το Εφετείο για το Μάτι, στο εδώλιο και οι 21 κατηγορούμενοι

Όλοι οι τότε υπεύθυνοι θα δικαστούν ξανά καθώς μετά από εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων θα κρίνει και τις ομόφωνες αθωώσεις για δεκαπέντε κατηγορούμενους.