ΓΔ: 2656.72 -0.22% Τζίρος: 389.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:28:38
Νίκος Χαρδαλιάς πορτρέτο
Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης σε επαγγελματικό χώρο.

Χαρδαλιάς: 101 εκατ. από την περιφέρεια Αττικής στον δήμο Αθηναίων

Τα χρήματα είναι ώστε να υλοποιηθούν πάνω από 40 πολύ σημαντικά έργα και δράσεις για τον δήμο Αθηναίων, μεταξύ αυτών και η αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου.

Ποσό ύψους 101 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να υλοποιηθούν πάνω από 40 σημαντικά έργα και δράσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας, διατίθεται με την απόφαση εκχώρησης του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά προς τον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο «Αθήνα 2030», που εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Αττική» 2021 - 2027.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, στα έργα που θα υλοποιηθούν τα προσεχή έτη συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, η αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στο Εμπορικό Κέντρο με έμφαση στην ανάπλαση της Ερμού από την πλατεία Συντάγματος έως την Αιόλου, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος, η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και «πράσινων» διαδρομών, η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων του Δήμου Αθηναίων, καθώς επίσης και οι στοχευμένες υπηρεσίες υγείας σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του κέντρου και των γειτονιών της πόλης.

Ειδικότερα, από τα 101 εκατομμύρια ευρώ:

  • 5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της περιφερειακής οικονομίας (ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης και ανάπτυξη - ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων).
  • 78 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της χωρικής οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και συνοχής.
  • 18 εκατ. ευρώ για την προώθηση της περιφερειακής κοινωνικής συνοχής (πρόσβαση στην απασχόληση και μέτρα ενεργοποίησης για όλους, ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στην αγορά εργασίας, κοινωνική ένταξη των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες, κ.α.).

«Θεωρώ ότι αυτή η πρώτη εκχώρηση είναι η αρχή μιας συνεργασίας, η οποία δεν έχει ‘ταβάνι', δεν έχει όρια. Η αγωνία μας είναι κοινή και αυτό που θέλουμε είναι η πρωτεύουσά μας - κάθε γειτονιά της Αθήνας- να πηγαίνει όσο το δυνατόν καλύτερα. Είμαι χαρούμενος για αυτήν την πρώτη συνεργασία. Σήμερα είναι μόνο η αρχή, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε», είπε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε την όψη της πρωτεύουσας. Τα 40 και πλέον έργα που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, δεν αφορούν μόνο την αναβάθμιση των υποδομών της Αθήνας αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την κοινωνική συνοχή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη που προσφέρει ευκαιρίες για όλους, προάγοντας την οικονομική ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Τα προγράμματα αυτά είναι για εμάς πολύ κρίσιμα και χρήσιμα, η Αθήνα επιζητά όσο το δυνατόν περισσότερες τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες. Δέσμευσή μας είναι να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να αποδοθούν στους πολίτες της Αθήνας τα έργα - ιδίως σε αυτούς που έχουν πιο μεγάλη ανάγκη. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, έτσι ώστε να επιλύουμε άμεσα οποιοδήποτε γραφειοκρατικό κώλυμα. Θέλουμε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας - ξέρουμε ότι την έχουμε - είμαστε σύμμαχοι και πολύ καλοί συνεργάτες».

Επιπροσθέτως, συμφωνήθηκε η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα συντονίζει τόσο μια σειρά από ζητήματα, όσο και την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από πλευράς Περιφέρειας Αττικής ο εκτελεστικός γραμματέας Γιάννης Σελίμης, η ειδική γραμματέας Έλενα Ράπτη, ο προϊστάμενος ΕΥΔ του Προγράμματος «Αττική» Δημήτρης Δρόσης κ.α., ενώ από τον Δήμο Αθηναίων παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Βασίλης Μπόκος, ο διευθύνων σύμβουλος στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών Ιωάννης Γεώργιζας κ.α

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυρίσματα μουσικού βίντεο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινηματογραφικές παραγωγές ετοιμάζουν Δ. Αθηναίων και Περιφέρεια Δ. Ελλάδας

«Σταθερή επιδίωξη του Γραφείου Κινηματογραφικών Παραγωγών του δήμου είναι να στηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη του κλάδου των οπτικοακουστικών παραγωγών» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας, Ιωάννης Γεώργιζας.
Χάρης Δούκας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ΒΕΑ με θέμα ενεργειακό κόστος και δημοτικά τέλη

Η συνάντηση του προέδρου του ΒΕΑ με τον δήμαρχο Αθηναίων επικεντρώθηκε στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τα οικονομικά προβλήματα ΜμΕ και δημοτικών τελών, με έμφαση στη δίκαιη ρύθμισή τους και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Κώστας Μπακογιάννης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης: Κριτική στη δημοτική αρχή και προτάσεις για την Αθήνα

Ο Κώστας Μπακογιάννης, μέσω Facebook, σχολίασε τα ζητήματα του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, όπως σχολεία, αθλητικές δομές και έργα που μένουν στη μέση, ενώ αναφέρθηκε και σε καταγγελία για συμπεριφορά αντιδημάρχου προς αστυνομικούς.
Αρχαία κυκλαδικά εκθέματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν ξεναγήσεις στις Λέσχες Φιλίας από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεχίζει το πρόγραμμα «Λέσχες Φιλίας στο Μουσείο» για άτομα άνω των 65, προσφέροντας δωρεάν ξεναγήσεις, μεταφορά και κέρασμα, ενισχύοντας τη μάθηση και την κοινωνικοποίηση. Πέρυσι συμμετείχαν 775 άτομα.
Σημαίες Κύπρου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕΔΕ: Ενότητα της Αυτοδιοίκησης, απαντά η διοίκηση στον Χ. Δούκα

Η διοίκηση της ΚΕΔΕ καλεί σε ενότητα και αποφυγή εσωστρέφειας ενόψει του ετήσιου συνεδρίου στην Καλαμάτα, τονίζοντας τη σημασία συλλογικής διεκδίκησης λύσεων για τα προβλήματα των δήμων, πέρα από κομματικές σκοπιμότητες.