ΓΔ: 2265.13 -0.49% Τζίρος: 245.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
kathariotita-athina
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Πατάει «πράσινο γκάζι» στην καθαριότητα μπαίνει το Ηράκλειο Αττικής

Ο δήμος απέκτησε δύο ηλεκτρικά μικρά φορτηγά που θα χρησιμοποιηθούν στην αποκομιδή ιδιαίτερων απορριμμάτων και ένα ηλεκτρικό όχημα σκούπα που μπορεί να απορροφάει κάθε είδους μικρά σκουπίδια.

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης εισέρχεται ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, καθώς ενέταξε τρία νέα ηλεκτρικά οχήματα στον στόλο καθαριότητας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Τα δύο μικρά φορτηγά θα χρησιμοποιηθούν στην αποκομιδή ιδιαίτερων απορριμμάτων, όπως μπάζα και κλαδιά, καθώς και για τις ανάγκες των ειδικών συνεργείων του δήμου. Λόγω του μεγέθους τους, μπορούν να εισέλθουν εύκολα σε στενούς δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, στο Κτήμα Φιξ κ.α, όπου δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα μεγάλα συμβατικά οχήματα. Το τρίτο όχημα είναι ειδικά διαμορφωμένο για την περισυλλογή και μεταφορά σε ιατρείο ή σε δομές φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων της πόλης και θα χρησιμοποιείται από το Γραφείο Αστικής Πανίδας του δήμου.

Ο δήμος απέκτησε κι ένα ηλεκτρικό όχημα σκούπα, που εντάσσεται στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Πρόκειται για όχημα όρθιου αναβάτη, με προσαρμοσμένο κάδο στο πίσω μέρος του, το οποίο μπορεί να απορροφάει κάθε είδους μικρά σκουπίδια από δρόμους, πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους κ.α. Στόχος είναι να προστεθούν περισσότερα ίδια οχήματα στον δημοτικό στόλο.

Όλα τα οχήματα φορτίζουν και σε συμβατική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο το ίδιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και την κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς στα πλάνα της δημοτικής Αρχής είναι σταδιακά να ενταχθούν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον στόλο των δημοτικών υπηρεσιών. Ήδη ο πρώτος σταθμός εγκαταστάθηκε στο αμαξοστάσιο του δήμου.

«Ο δήμος Ηρακλείου είναι ένας δήμος που ακολουθεί το σήμερα και κοιτάζει μπροστά. Και το σήμερα θέλει να βάλουμε περισσότερο την ηλεκτροκίνηση στην καθημερινότητά μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της πόλης μας, το αύριο του πλανήτη», δήλωσε ο δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος και πρόσθεσε: «Ξεκινάμε με αυτά τα τέσσερα οχήματα για την καθαριότητα, αλλά και τους μικρούς τετράποδους φίλους μας, τα οποία μπαίνουν στην καθημερινότητα της μέριμνας για την πόλη μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Νορβηγία ξεπερνά το 95% σε νέες ταξινομήσεις ηλεκτρικών το 2025

Η Νορβηγία πέτυχε ρεκόρ το 2025 με το 95,9% των νέων αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικά. Η επιτυχία οφείλεται σε συστηματικά κίνητρα και επενδύσεις σε υποδομές, καθιστώντας τα ηλεκτρικά οχήματα οικονομικά ελκυστικά για τους πολίτες.
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα σειρά
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ευρωπαϊκή συμφωνία με την Κίνα για κατώτατες τιμές ηλεκτρικών ΙΧ

Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν σε ελάχιστες τιμές πώλησης για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, ως εναλλακτική των δασμών, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις και να προστατευθεί η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Η Mercedes καταγράφει μείωση 9% στις πωλήσεις ηλεκτρικών, η BMW ενισχύεται

Η Mercedes-Benz κατέγραψε μείωση 9% στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων το 2025, με 168.800 οχήματα, ενώ η BMW σημείωσε άνοδο 3,6% φτάνοντας τις 442.072 πωλήσεις, ενισχύοντας το προβάδισμά της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Φάρμα χριστουγεννιάτικων δέντρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Δράση ανακύκλωσης φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων από 12/1

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξεκινά από 12/1 δράση ανακύκλωσης φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων με πέντε ειδικές σκάφες σε σημεία της πόλης και δυνατότητα ενημέρωσης για περισυλλογή.
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Στο 96% οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2025

Η Νορβηγία διατηρεί το προβάδισμα στην υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αφού το 95,9% των νέων ταξινομήσεων το 2025 ήταν ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με την OFV, ξεπερνώντας κατά πολύ την υπόλοιπη Ευρώπη.