ΓΔ: 2215.27 -0.87% Τζίρος: 53.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:42
Ελλάδα και Αλβανία σημαίες
Η ελληνική και η αλβανική σημαία δίπλα δίπλα, συμβολίζοντας διμερείς σχέσεις.

Ελληνοαλβανική συνεργασία για την απελευθέρωση παγιδευμένης αρκούδας

Τα στελέχη της PPNEA ενημερώθηκαν στις 26 Δεκεμβρίου από τη RAPA Korca ότι μία αρκούδα βρίσκεται παγιδευμένη σε ορεινή περιοχή βορειοδυτικά του Πόγραδετς. Η RAPA είχε ενημερωθεί από κτηνοτρόφο της περιοχής.

Μία ενήλικη θηλυκή αρκούδα -βάρους περίπου 90 κιλών και ηλικίας περίπου 5 ετών, η οποία είχε εγκλωβιστεί σε συρμάτινη θηλιά (παράνομη παγίδα από λαθροθήρες), σε ορεινή περιοχή του Πόγραδετς, απελευθέρωσαν την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου στελέχη των «Ομάδων Άμεσης Επέμβασης» της ΚΑΛΛΙΣΤΩ και της PPNEA (Protection and Preservation of Natural Environment in Albania), με την υποστήριξη της Μονάδας Προστατευόμενων Περιοχών της Περιφέρειας της Κορυτσάς (RAPA Korca) και της Αλβανικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (AWRT).

Τα στελέχη της PPNEA ενημερώθηκαν στις 26 Δεκεμβρίου από τη RAPA Korca ότι μία αρκούδα βρίσκεται παγιδευμένη σε ορεινή περιοχή βορειοδυτικά του Πόγραδετς. Η RAPA είχε ενημερωθεί από κτηνοτρόφο της περιοχής. Οι άνθρωποι της PPNEA ενημέρωσαν την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και από κοινού σχεδιάστηκε η επιχείρηση η οποία διήρκησε από το πρωί μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες της 27ης Δεκεμβρίου. Για την προσέγγιση του σημείου όπου ήταν παγιδευμένο το ζώο χρειάστηκε μία ώρα πεζοπορίας και ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Η αρκούδα εκτιμάται πως ήταν καθηλωμένη για διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, παρόλα αυτά δεν ήταν ιδιαίτερα στρεσαρισμένη και η γενική κατάσταση της υγείας της ήταν καλή. Σε αυτό φαίνεται να βοήθησε και το γεγονός ότι στο μέρος όπου είχε τοποθετηθεί η θηλιά υπήρχαν ρίζες και φύλλα που βοήθησαν την αρκούδα να τραφεί και να ενυδατωθεί. Μετά τη νάρκωση του ζώου διαπιστώθηκε ότι το συρματόσχοινο που την είχε εγκλωβίσει στο πόδι δεν της είχε προκαλέσει ανοιχτό τραύμα.

Ακολούθησε η τοποθέτηση ειδικού ραδιοκολλάρου GPS/GSM από τον εκπρόσωπο της ΚΑΛΛΙΣΤΩ και η ανάνηψη του ζώου. Το ραδιοκολλάρο θα προσφέρει χρήσιμα δεδομένα για την κίνηση, οικολογία και βιολογία της αρκούδας στην περιοχή και την ενδεχόμενη αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο. Το ραδιοκολλάρο στέλνει τη θέση του ζώου κάθε μία ώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά που τοποθετείται ραδιοκολλάρο σε αρκούδα στην Αλβανία.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και η PPNEA συνεργάζονται στενά τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο του έργου Tripoint Brown Bear (TBB), το οποίο έχει ως στόχο την διατήρηση των πληθυσμών αρκούδας στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας- Αλβανίας- Βόρειας Μακεδονίας.

Στο έργο επίσης συμμετέχουν ως εταίροι οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Euronatur και MES. Κατά την υλοποίησή του έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια στις Πρέσπες, για τη μεταφορά καλών πρακτικών για τη διαχείριση της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας. Ανάμεσα στα θέματα των σεμιναρίων, που παρακολούθησαν και στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ήταν και ο τρόπος λειτουργίας Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ «ήταν ευτύχημα το γεγονός ότι τα στελέχη των Οργανώσεων είχαν λάβει αυτή την πολύτιμη γνώση που ήταν απαραίτητη για την επιτυχία της χθεσινής επιχείρησης στην περιοχή του Πόγραδετς», καθώς «δυστυχώς, η παράνομη πρακτική της συρμάτινης θηλιάς είναι κοινή στις γειτονικές χώρες όπως και στην χώρα μας».

Η χρήση της συρμάτινης θηλιάς είναι παράνομη είτε πρόκειται για μέσο παγίδευσης θηρεύσιμων ειδών είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην αγροτική ή την κτηνοτροφική παραγωγή από την άγρια πανίδα.

Η συγκεκριμένη θηλιά φαίνεται να είχε τοποθετηθεί για παράνομο κυνήγι αγριόχοιρου. «Θηλιές τέτοιου τύπου είναι επικίνδυνες για όλα τα είδη ζώων, ενώ μπορεί να τραυματίσουν σοβαρά και κάποιον άνθρωπο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει ε τις ευχαριστίες των PPNEA, MES, EURONATUR και ΚΑΛΛΙΣΤΩ θέλουν προς όλους τους κατοίκους της περιοχής που βοήθησαν μεταφέροντας πληροφορίες για το περιστατικό και παράλληλα ζητούν από τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πάταξη της παράνομης πρακτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάδα και Αλβανία σημαίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DEF 2026: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπερταμείου και AIC

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2026, Ελλάδα και Αλβανία υπέγραψαν MoU μεταξύ Υπερταμείου και Αλβανικού Επενδυτικού Ταμείου για ενίσχυση συνεργασίας, κοινή ανάπτυξη έργων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους δύο οικονομικούς τομείς.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ράμα: Προοπτικές επίλυσης εκκρεμοτήτων Ελλάδας-Αλβανίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα στο Μαξίμου, τονίζοντας την ανάγκη επίλυσης εκκρεμοτήτων και ενίσχυσης φιλίας, με τον Ράμα να δηλώνει διάθεση ολοκλήρωσης κοινών συμφωνιών.
Λιμάνι Μυτιλήνης όψη ημέρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέσβος: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων για οικονομικές επιπτώσεις

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων στη Λέσβο, με την κατάληψη του λιμανιού Μυτιλήνης και το μπλοκάρισμα φορτηγών, λόγω διαμαρτυρίας για τα μέτρα κατά του αφθώδους πυρετού. Κλειστά καταστήματα και υπηρεσίες.
Γυναίκα σε τροπικό θέρετρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα και Αλβανία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τουρισμό

Η FedHATTA και η Αλβανική Ομοσπονδία Τουρισμού υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας στην Αθήνα, με στόχο την ενίσχυση των τουριστικών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας και την ανάδειξη κοινών δράσεων για αμοιβαίο όφελος.
Ελλάδα και Αλβανία σημαίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας για τουριστικές ροές με σχέδιο κοινών δράσεων

Ο Λύσανδρος Τσιλίδης συναντήθηκε με εκπρόσωπο της πρεσβείας της Αλβανίας για ενίσχυση τουριστικών ροών. Συζητήθηκε πενταετές σύμφωνο, κοινές δράσεις, νέα σύνδεση Τίρανα Ηράκλειο και προγράμματα που συνδυάζουν προορισμούς των δύο χωρών.