ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
kyklades tyria
φώτο: AΠΕ - ΜΠΕ

Προσπάθεια να ενταχθεί η Κυκλαδίτικη Τυροκομία σε κατάλογο της UNESCO

Προετοιμάζεται φάκελος υποψηφιότητας για την εγγραφή της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Προετοιμάζεται φάκελος υποψηφιότητας για την εγγραφή της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχουν προγραμματίσει συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την Προετοιμασία του Φακέλου Υποψηφιότητας για την εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003) της «Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων» για την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, στις 18.00.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «το τυρί και οι τυροκομικές παραδόσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας καθώς αποτέλεσαν, από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια, μέρος της διατροφής των ανθρώπων που κατοίκησαν στον ελληνικό χώρο. Το τυρί είναι προϊόν μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης φυσικών και βιολογικών διεργασιών, περιβάλλοντος και, βέβαια, του ανθρώπου, ο οποίος από την εποχή που ανακάλυψε τη δυνατότητα αξιοποίησης του γάλακτος για την παραγωγή τυριού έχει συσσωρεύσει γνώσεις και ιδιαίτερες τεχνικές που προσδίδουν στα τυριά τη συναρπαστική ποικιλία που τα χαρακτηρίζει.

Όλες αυτές οι συνθήκες καθιστούν την τυροκομία και τα προϊόντα της σύνθετα δημιουργήματα ανθρώπου και φύσης, χώρου και χρόνου, κοινωνίας και πολιτισμού.

Ένα από τα προπύργια της παραδοσιακής τυροκομίας του ελληνικού χώρου είναι αναμφισβήτητα οι Κυκλάδες. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι καθένα από τα κυκλαδονήσια έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερη τυροκομική ταυτότητα, που διαμορφώθηκε ιστορικά όχι μόνο από τα γεωκλιματικά δεδομένα του κάθε νησιού, το είδος, την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που παράγει, αλλά και από την ιστορική εμπειρία, τις σχέσεις και τις επαφές με τον κόσμο, τις επιρροές που δέχτηκε, τις πηγές που διαμόρφωσαν τη διατροφική του κουλτούρα και τον πολιτισμό του».

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω η διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνουν την σύσκεψη την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, με θέμα την προετοιμασία του Φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Υπενθυμίζεται ότι, στον συγκεκριμένο κατάλογο η Ελλάδα έχει εγγράψει πολλά στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα τη Μεσογειακή Δίαιτα, τη Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, το Ρεμπέτικο κ.ά. (για περισσότερα μπορείτε να ανατρέξετε στο ιστότοπο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά www.ayla.culture.gr). Κατά τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από εκπροσώπους της διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχετικά με:

  • τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις δυνατότητες που παρέχει για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της ζωντανής κληρονομιάς
  • την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας και την ενεργό συμμετοχή όλων των Κυκλαδιτών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την τυροκομία και το τυρί (τυροκόμοι επαγγελματίες και μη, καταναλωτές και λάτρες του τυριού, εστιάτορες, ξενοδόχοι, αλλά και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων (μουσείων, φεστιβάλ, πολιτιστικών οργανισμών κτλ.),
  • τη διαδικασία εγγραφής του στοιχείου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο, αλλά και για τις δυνατότητες που παρέχει η επιτυχία της προσπάθειας σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της τυροκομικής ταυτότητας των Κυκλάδων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, στις 12.00 συμπληρώνοντας την φόρμα που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτης ποιότητας ακτινίδια παράγονται στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Αναστασίου, ο οποίος είναι δραστήριος παραγωγός ακτινιδίου της περιοχής του Στομίου, το μικροκλίμα που υπάρχει στο Δέλτα, δημιουργεί τις πολύ καλές συνθήκες για την παραγωγή του εν λόγω φρούτου.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκοσμίου ενδιαφέροντος γαστρονομικός προορισμός η Θεσσαλονίκη

«Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας περνά μέσα από την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού όπου κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει ο γαστρονομικός τουρισμός» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης .