ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:36
Φωτο: Shutterstock

Γκεοργκίεβα: Παράδειγμα προς μίμηση για την ΕΕ η ελληνική οικονομία

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, ανέφερε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι το παράδειγμα που επιθυμεί το Ταμείο και για όλες τις χώρες.

«Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θέλουμε να δούμε παντού» σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σχετικά με τη δημοσιονομική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας.

Η κ. Γκεοργκίεβα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Όπως επισήμανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς καταγράφει ορισμένες από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θέλουμε να δούμε παντού. Η ανάπτυξη είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Από ελλείμματα πριν από μερικά χρόνια, τώρα έχουμε πλεόνασμα, και πολύ σημαντικό, η χώρα προχωρά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ανταγωνιστική σε έναν κόσμο συχνότερων σοκ» τόνισε.

Συνεχίζοντας, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε στη «δύναμη της ψηφιοποίησης», λέγοντας ότι η χώρα μας αξιοποιεί αυτή τη δύναμη προκειμένου να προσφέρει αποτελεσματικές και χαμηλού κόστους δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν με διαφάνεια και εξαλείφουν τους κινδύνους διαφθοράς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον συγκεντρώνει τους επαίνους των αξιωματούχων του Ταμείου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όπου η χώρα μας βρισκόταν στο επίκεντρο των Συνόδων του ΔΝΤ ως αρνητικό παράδειγμα.

«Βρισκόμαστε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μαζί με τη Γενική Διευθύντρια, την κ. Γκεοργκίεβα, δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη μιας πρωτοφανούς περιπέτειας για τους Έλληνες. Η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει μια γκρίζα δεκαετία. Έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε εξωστρέφεια, με σκληρή δουλειά, με υπευθυνότητα, με μεταρρυθμίσεις, βγήκαμε από το περιθώριο και καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη επενδυτών και αγορών. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πλέον μιλούν με κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα. Λίγα χρόνια πριν τα λόγια δεν ήταν τα ίδια. Εδώ βρίσκομαι, εκπροσωπώντας μια περήφανη χώρα, εκπροσωπώντας τους πολίτες της, οι οποίοι τα κατάφεραν» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον πολύ περισσότερο αισιόδοξα, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμα σημαντικά βήματα προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες, να κερδηθούν ευκαιρίες και να εκσυγχρονιστούν δομές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στήριξη Ελλάδας στην ΕΕ για Μαυροβούνιο και αμυντική συνεργασία

Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στη διάρκεια επίσκεψης στην Ποντγκόριτσα, τονίζοντας τη στενή συνεργασία σε ΝΑΤΟ και άμυνα με έμφαση στην εκπαίδευση και στις διμερείς σχέσεις.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα καταλύτης για ευρωπαϊκούς πρωταθλητές μετά την κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο γαλλικό L’ Express, τόνισε πως η ελληνική κρίση υπήρξε τραυματική αλλά διδακτική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Δημήτρης Αβραμόπουλος προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Αβραμόπουλου για ακύρωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την ακύρωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του, αμφισβητώντας τη νομιμότητά του και υποστηρίζοντας πως δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άρειος Πάγος όρισε τους νέους ευρωεισαγγελείς

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου όρισε ομόφωνα τους νέους εντεταλμένους Έλληνες Ευρωπαίους εισαγγελείς, οι οποίοι θα ενισχύσουν το ελληνικό τμήμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας με ορισμούς εφετών και πρωτοδικών.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Συμμαχία Ελλάδας-Ιταλίας για τη ναυτιλία και τα λιμάνια

Ο Υπ. Ναυτιλίας Β. Κικίλιας από Ρώμη τόνισε τη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας για ενίσχυση της ναυτιλίας και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με στόχο ανταγωνιστικότητα Ευρώπης χωρίς επιβάρυνση της μέσης οικογένειας.