ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Συμβούλιο της Επικρατείας

ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση των ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων ΟΤΑ

Παράλληλα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι διατάξεις του εν λόγω νόμου δεν είναι αντίθετες ούτε στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.

Το Γ' Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Διομήδης Κυριλλόπουλος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλειος Ανδρουλάκης) με τρεις αποφάσεις του έκρινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 27 και 29 του νόμου 5056/2023, με τις οποίες προβλέφθηκε ότι τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ καταργούνται αυτοδικαίως και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους λύονται από την 31η-12-2023, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, γιατί ο νομοθέτης είναι αρμόδιος να καθορίζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι διατάξεις του εν λόγω νόμου δεν είναι αντίθετες ούτε στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, καθώς «η άσκηση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ στο πλαίσιο της «τοπικής αυτονομίας» τελεί πάντοτε υπό την επιφύλαξη των ορισμών του Συντάγματος και του νόμου».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστικό όχημα πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά σε αγροτική περιοχή στον Ελεώνα Θηβών

Οριοθετημένη είναι η φωτιά σε γεωργική έκταση στον Ελεώνα Θήβας, χωρίς κίνδυνο για κατοικίες. Επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 11 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων και ενισχύσεις από αέρος, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.
Πυροσβεστικό όχημα επιχειρεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή στην Ανθήλη Φθιώτιδας χωρίς απειλή για οικισμούς

Φωτιά ξέσπασε σε αγροτική περιοχή στην Ανθήλη Φθιώτιδας λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Η πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές και επιχειρούν 33 πυροσβέστες, 6 οχήματα, 2 αεροσκάφη και υδροφόρες ΟΤΑ.
Άννα Καραμανλή εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλή: Νέο μοντέλο τουρισμού με αξία για τις τοπικές κοινωνίες

Η Άννα Καραμανλή, υφυπουργός Τουρισμού, τόνισε στην ΟΤΑ EXPO 2026 τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας πως η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού βασίζεται στη δυναμική των τοπικών κοινωνιών.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει τα αιτήματα και την απεργία των δικαστικών υπαλλήλων

Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει την πανελλαδική απεργία των δικαστικών υπαλλήλων στις 10/6/2026 και τις συγκεντρώσεις σε δικαστήρια, με κεντρική στην Αθήνα (11:00 πμ, ΣτΕ). Θα ακολουθήσει πορεία στο υπ. Οικονομικών. Ενώνουν τις φωνές τους για τα αιτήματα
Αθηναϊκή πολυκατοικία πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣτΕ: Απόφαση για τη λειτουργία Airbnb στην Πλάκα

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητά από το ΣτΕ την ακύρωση της άρνησης του Δήμου Αθηναίων να σφραγίσει ακίνητα στην Πλάκα που άλλαξαν παράνομα χρήση από κατοικίες σε τουριστικά καταλύματα μέσω Airbnb.