ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Κούβας πόρτα

Ιστορικές μεταρρυθμίσεις στην Κούβα για άνοιγμα και ενίσχυση της αγοράς

Η Κούβα ενέκρινε πακέτο μεταρρυθμίσεων για διεύρυνση της αγοράς και ιδιωτικών επενδύσεων, με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας ενέκρινε νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση της οικονομίας της αγοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης. Η απόφαση ελήφθη καθώς η χώρα της Καραϊβικής, υπό αυξανόμενη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, «η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος ενέκρινε τις νέες προτάσεις οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού» μετά από συνεδρίαση της ολομέλειας της ΚΕ, όπου συζητήθηκαν περίπου είκοσι μεταρρυθμίσεις.

Τα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, στοχεύουν στο άνοιγμα περισσότερων τομέων σε ιδιωτικές επενδύσεις, στην προσέλκυση κεφαλαίων Κουβανών του εξωτερικού και στη μείωση του μεγέθους του κράτους.

Την υποστήριξή του στις μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, 95 ετών, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί σημαντική επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της Κούβας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι μεταρρυθμίσεις στην Κούβα είναι επιφανειακές

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Κούβας, κάνοντάς τες λόγο για «επικοινωνιακή κίνηση» και όχι για ουσιαστική αλλαγή, ενώ η Αβάνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση.
Σημαίες ΗΠΑ Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλή: Ο εκλεγμένος πρόεδρος Καστ αμφισβητεί τη βοήθεια στην Κούβα

Ο νέος πρόεδρος της Χιλής, Χοσέ Αντόνιο Καστ, αμφισβήτησε τη βοήθεια στην Κούβα, λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με στήριξη σε μια δικτατορική κυβέρνηση που εδώ και δεκαετίες προκαλεί δεινά στον κουβανικό λαό.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Κούβας: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ηθικό δικαίωμα να κρίνουν τις μεταρρυθμίσεις μας

Η Αβάνα δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την ηθική ή πολιτική εξουσία να κρίνουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στην Κούβα, παρά τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις και τις επικρίσεις για "προπέτασμα καπνού".
Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε συνέδριο
ΔΙΕΘΝΗ

Τρία σενάρια των ΗΠΑ κατά της Κούβας σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντίας-Κανέλ

Ο Κουβανός πρόεδρος Ντίας-Κανέλ δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν τρία σενάρια εναντίον της Κούβας: πρόκληση κοινωνικής έκρηξης μέσω οικονομικής πίεσης, έλεγχο της οικονομίας ή στρατιωτική επέμβαση, με τις εντάσεις να οξύνονται πρόσφατα.