ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία της Κύπρου

Κύπρος: Ανακοινώθηκαν οι 56 νέοι βουλευτές μετά τις εκλογές

Σε εορταστικό κλίμα, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ανακηρύχθηκαν σήμερα επίσημα οι 56 νέοι βουλευτές, παρουσία πολιτικών και συγγενών, σηματοδοτώντας τη νέα σύνθεση της Βουλής που συνεδριάζει πρώτη φορά στις 4 Ιουνίου.

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή ανακήρυξης των 56 νέων βουλευτών που εξελέγησαν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε παρουσία πολιτικών αρχηγών, στελεχών κομμάτων, συγγενών και φίλων των εκλεγέντων, σηματοδοτώντας τη νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, που θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 4 Ιουνίου.

Η τελετή ξεκίνησε με την ανακήρυξη των βουλευτών που εξασφάλισαν έδρα μέσω της πρώτης κατανομής, κατά αλφαβητική σειρά κομμάτων και βάσει των σταυρών προτίμησης. Την ανακήρυξη των βουλευτών της επαρχίας Λευκωσίας πραγματοποίησε ο Έφορος Εκλογής Λευκωσίας, Ανδρέας Χατζηπάκκος.

Από το ΑΚΕΛ ανακηρύχθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Στέφανος Στεφάνου, οι Γιώργος Λουκαΐδης, Χρίστος Χριστοφίδης και Άριστος Δαμιανού. Από το ΑΛΜΑ εξελέγη ο Πρόεδρος του κόμματος Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Από τον ΔΗΣΥ ανακηρύχθηκαν οι Δημήτρης Δημητρίου, Γιώργος Παμπορίδης, Σάβια Ορφανίδου, Ανδρέας Κωνσταντίνου και Χαράλαμπος Πετρίδης. Η εκλογή του Ανδρέα Κωνσταντίνου αναμένεται να οδηγήσει σε εκλογική διαδικασία για τη θέση του αντιδημάρχου Αγλαντζιάς.

Από το ΔΗΚΟ ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, από το ΕΛΑΜ ο Πρόεδρος Χρίστος Χρίστου, ενώ από το κίνημα Άμεση Δημοκρατία ανακηρύχθηκε ο Γιάννης Λαουρής, μετά την αποποίηση της έδρας από τον Πρόεδρο του κινήματος, Φειδία Παναγιώτου, που παραμένει Ευρωβουλευτής.

Ανακήρυξη βουλευτών ανά επαρχία

Στην επαρχία Λεμεσού, όπου την ανακήρυξη πραγματοποίησε η Έφορος Εκλογής Έμιλυ Διονυσίου, από το ΑΚΕΛ ανακηρύχθηκαν οι Εφραίμ Χρίστου και Μαρίνα Νικολάου, με τον πρώτο να αποτελεί τον νεότερο ηλικιακά βουλευτή, 24 ετών. Από το ΔΗΚΟ εξελέγη ο Πανίκος Λεωνίδου, από τον ΔΗΣΥ οι Φωτεινή Τσιρίδου, Γιώργος Καραϊσκάκης και Μιχάλης Φελλάς, ενώ από το ΕΛΑΜ ο Πολύς Ανωγυριάτης.

Στην επαρχία Αμμοχώστου, η Έφορος Εκλογής Φλωρεντία Γεωργίου ανακήρυξε από το ΑΚΕΛ τους Νίκο Κέττηρο και Γιώργο Κουκουμά, από τον ΔΗΣΥ τους Γιώργο Κάρουλλα, Νίκο Γεωργίου και Γιώργο Λυσσανδρίδη, ενώ από το ΕΛΑΜ τον Λίνο Παπαγιάννη.

Από την επαρχία Λάρνακας, όπου Έφορος Εκλογής ήταν η Γεωργία Λοϊζιά, ανακηρύχθηκαν ο Ανδρέας Πασιουρτίδης από το ΑΚΕΛ και η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Στην Πάφο, η Έφορος Εκλογής Ευφροσύνη Γεωργίου Φλουρέντζου ανακήρυξε τον Βαλεντίνο Φακοντή από το ΑΚΕΛ και τον Χαράλαμπο Πάζαρο από τον ΔΗΣΥ.

Βουλευτές δεύτερης και τρίτης κατανομής

Η ανακήρυξη των βουλευτών που εξελέγησαν μέσω της δεύτερης και τρίτης κατανομής πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Έφορο Εκλογών Ελίκκο Ηλία. Στη Λευκωσία ανακηρύχθηκαν ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου από το ΑΚΕΛ, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου από το ΑΛΜΑ, οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης από το ΔΗΚΟ, καθώς και οι Μάριος Πελεκάνος και Ανδρέας Παπαχαραλάμπους από το ΕΛΑΜ.

Στη Λεμεσό ανακηρύχθηκαν η Αργεντούλλα Ιωάννου από το ΑΚΕΛ, ο Μιχάλης Παρασκευάς από το ΑΛΜΑ, ο Δημήτρης Σούγλης από την Άμεση Δημοκρατία, ο Μιχάλης Κουνούνης από τον ΔΗΣΥ και ο Ευγένιος Χαμπουλλάς από το ΕΛΑΜ.

Στην Αμμόχωστο ανακηρύχθηκαν ο Γιαννάκης Γαβριήλ από το ΑΚΕΛ, η Λίτσα Δρουσιώτου από το ΑΛΜΑ, η Νταϊάνα Λουσία Κωνσταντινίδη από την Άμεση Δημοκρατία, ο Ζαχαρίας Κουλίας από το ΔΗΚΟ και ο Λίνος Χατζηγεωργίου από το ΕΛΑΜ.

Από τη Λάρνακα ανακηρύχθηκαν ο Πανίκος Ξιούρουππας από το ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Αποστόλου από το ΔΗΚΟ, ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης από τον ΔΗΣΥ και ο Σωτήρης Ιωάννου από το ΕΛΑΜ. Στην Πάφο ανακηρύχθηκαν ο Δημήτρης Μπάρος από την Άμεση Δημοκρατία, ο Χρύσανθος Σαββίδης από το ΔΗΚΟ και η Νικολέττα Κωνσταντίνου από τον ΔΗΣΥ, ενώ στην Κερύνεια ανακηρύχθηκαν η Αναστασία Χάσικου από το ΑΚΕΛ, ο Αδάμος Ασπρής από το ΔΗΚΟ και ο Δήμος Γεωργιάδης από τον ΔΗΣΥ.

Εκπρόσωποι θρησκευτικών ομάδων

Κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσιάστηκαν και οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ως αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών ανακηρύχθηκε, μετά από εκλογική διαδικασία, ο Πέτρος Νακούζης.

Υπενθυμίστηκε ότι ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, ως αντιπρόσωπος της ομάδας των Αρμενίων, και η Αντωνέλλα Λύδια Μαντοβάνη, ως αντιπρόσωπος της ομάδας των Λατίνων, είχαν ήδη ανακηρυχθεί από τις 7 Μαΐου 2026 χωρίς ανθυποψηφίους.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας σφράγισε και επίσημα τη σύνθεση της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια νέα πολιτική πραγματικότητα, με ανακατατάξεις στον κομματικό χάρτη και έντονη παρουσία νέων πολιτικών σχηματισμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ξεκάθαρη θέση ΕΛΑΣ για το καλώδιο Κύπρου-Ελλάδας ζητά

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε σε ανάρτηση του Νίκου Μπίστη, στελέχους του ΕΛΑΣ, που επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα εθνικά θέματα και χαρακτήρισε «μονομερή ενέργεια» την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, ζητώντας διευκρινίσεις.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Δεν αντέχεται 50 χρόνια διχασμός και κατοχή στην Κύπρο

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η κατοχή στην Κύπρο και ζήτησε επανέναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης-Δημητρίου: Συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου για το Κυπριακό

Ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με την Α. Δημητρίου, συζητώντας τις ελληνοκυπριακές σχέσεις και τον συντονισμό εντός ΕΕ. Τόνισαν τη συνεργασία για επανεκκίνηση συνομιλιών σχετικά με το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ.
Αντώνης Σαμαράς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Ιστορικό βήμα η αναγνώριση της γενοκτονίας Αρμενίων από το Ισραήλ

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χαιρετίζει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ και καλεί την Ελλάδα να στηρίξει αντίστοιχη αναγνώριση για τους Έλληνες του Πόντου, Θράκης και Μ. Ασίας, ως απάντηση στις τουρκικές απειλές.