ΓΔ: 2129.82 -0.62% Τζίρος: 286.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Dimitriadis, Ypertameio
Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης. Πηγή: Υπερταμείο

Βράβευση του Υπερταμείου για τις καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας

Το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας έχει εκπονήσει νέο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2022-2024 και έχει ήδη βάλει σε εφαρμογή ένα τριετές πλάνο με κριτήρια ESG, που δίνει αξία σε Οικονομία, Περιβάλλον και τους πολίτες.

Το βραβείο καλών πρακτικών Κυκλικής Οικονομίας από το Circle The Med Forum, έλαβε το Υπερταμείο. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά απονομής των βραβείων που αναγνωρίζουν τις εταιρείες οι οποίες έχουν αναπτύξει, σχεδιάσει ή και εφαρμόσει θετικές δράσεις και καλές πρακτικές σε έναν ή περισσότερους από τους έξι πυλώνες της Κυκλικής Οικονομίας: Πράσινη Ανάπτυξη, Γαλάζια Οικονομία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Πολιτιστική Κληρονομιά, Βιώσιμος Τουρισμός και Έξυπνες Πόλεις.

Όπως ανακοινώθηκε, ως το Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο της Ελλάδας, το Υπερταμείο εκπόνησε το νέο στρατηγικό σχέδιο για την τριετία 2022- 2024, θέτοντας τις βάσεις και έχοντας ήδη βάλει σε εφαρμογή ένα τριετές πλάνο με κριτήρια ESG, που δίνει αξία σε τρεις ισοβαρείς πυλώνες: την Οικονομία, το Περιβάλλον και τους Πολίτες. Εν μέσω πανδημίας και ενεργειακής- γεωπολιτικής κρίσης, ο όμιλος καταφέρνει, σε συνεργασία με τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις του δρόμου προς τη βιώσιμη μετάβαση, με αρχές κυκλικής οικονομίας, που ήδη παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα και καλές πρακτικές, και μάλιστα σε διεθνή κλίμακα.

Απάντησε, δε, στην πρόκληση δημιουργίας ενός κυκλικού επιχειρηματικού μοντέλου, σχεδιάζοντας ένα πλάνο δράσης με στόχο τη συρρίκνωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, και την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του. Ο βασικός στόχος που έχει τεθεί από το Στρατηγικό Σχέδιο είναι η μείωση από τον όμιλο του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 15% έως το 2024.

Σύμφωνα επίσης με τη σχετική ανακοίνωση, σε αυτήν την κατεύθυνση, έχει ήδη προχωρήσει στον όμιλο η μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος Scope 1 και Scope 2, με στόχο την μετάβαση σε λειτουργία με χαμηλή εκπομπή ρύπων. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί για όλες τις θυγατρικές εταιρείες Έγγραφο Προσδοκιών, στο οποίο θα καταγραφούν όλες οι δράσεις που αναμένεται να υλοποιήσουν μέσα στο 2023, με τα στοιχεία που τις συσχετίζουν με το περιβάλλον, όπως το ανθρακικό αποτύπωμα και η κλιματική ανάλυση.

Τέλος, το Υπερταμείο αναμένεται να δημοσιοποιήσει σύντομα την πανελλαδική μελέτη που διεξάγει ο ΙΟΒΕ για την κοινωνική και περιβαλλοντική επίδραση του οργανισμού και των θυγατρικών του εταιρειών, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω δράσεις για τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρίνα Καλαμαριάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαμαριά: Η Χρ. Αράπογλου δεσμεύεται για νομικές κινήσεις για τη μαρίνα

Η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, δήλωσε αντίθετη στα σχέδια μετατροπής της μαρίνας Αρετσούς σε χώρο real estate, ζητώντας αναστολή του διαγωνισμού και διάλογο με την κυβέρνηση για το μέλλον της περιοχής.
Σιντριβάνι Πεδίον Άρεως
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννης: Ο Δούκας ενδιαφέρεται μόνο για το πράσινο του ΠΑΣΟΚ

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Κώστα Μπακογιάννη και του Χάρη Δούκα για χώρο πρασίνου στα Άνω Πατήσια συνεχίζεται, με κατηγορίες για εγκατάλειψη του έργου και αλληλοκατηγορίες περί υποκρισίας για το πράσινο της πόλης.
Ελληνική οικονομία νόμισμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Δαμίγος (ΒΕΑ): Θετική η ενίσχυση, κρίσιμη η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων

Το πακέτο στήριξης 5,3 δισ. από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο είναι θετικό, αλλά απαιτείται άμεση και ουσιαστική εφαρμογή του, ώστε να ωφεληθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από το ενεργειακό κόστος, δηλώνει ο Κ. Δαμίγος.