ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
Φωτο: Shutterstock

Με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης

Η ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, η πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Κρήτης, ολοκλήρωσε φέτος την κατασκευή Φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 405 kW.

Σε εκδήλωση φωταγώγησης του κεντρικού της κτιρίου που έγινε το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουνίου, ανακοινώθηκε πως το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης θα ηλεκτροδοτείται από ανανεώσιμες πηγές και με ενεργειακό συμψηφισμό μέσω της «ενεργειακής κοινότητας Μινώα», στέλνοντας το μήνυμα πως η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ξεκινάει στο νησί. Η Περιφέρεια Κρήτης γιόρτασε έτσι έμπρακτα, την στήριξη της στην ενεργειακή μετάβαση του νησιού σε μια εποχή χωρίς άνθρακα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που διανύουμε, σταθερά προσανατολισμένη στους βασικούς πυλώνες του Στρατηγικού της Σχεδιασμού, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει ενεργά το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, προωθώντας τις συμμετοχικές διαδικασίες για την ενεργειακή δικαιοσύνη και δημοκρατία. Η ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, η πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Κρήτης, ολοκλήρωσε την κατασκευή Φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 405 kW, με την Περιφέρεια Κρήτης ως μέλος της, να πρωτοπορεί για άλλη μια φορά, διασυνδέοντας το κεντρικό της κτίριο με ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές, μέσω ενεργειακού συμψηφισμού για τα επόμενα 25 χρόνια.

Για αυτό το κομβικής σημασίας γεγονός, στο οποίο από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης υπήρξε υποστηρικτής και αρωγός, μίλησε ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε, προτρέποντας τους πολίτες «να συμμετάσχουν σε ενεργειακά βιώσιμες λύσεις για τον τόπο τους, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι και οι τοπικές τους κοινότητες τα πολλαπλά οφέλη». Στην προσπάθεια αξιοποίησης των φυσικών πόρων, μέσω της στροφής προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «θα συνεχιστεί η προσπάθεια, δίνοντας κίνητρα και συγκεκριμένες λύσεις με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Όπως επεσήμανε ακόμα «με βασική προτεραιότητα την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, θα υλοποιηθεί σύντομα πρόγραμμα κατάρτισης σε πολίτες κάθε ηλικίας ανεξαρτήτου ειδίκευσης, με σεμινάρια που απευθύνονται σε ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, εργαζόμενους στον τουρισμού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναφορικά με τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας».

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του προέδρου της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ Χαρ. Γιαννόπουλου, ο οποίος εστίασε στα «πλεονεκτήματα που προσφέρει η συμμετοχή σε μία ενεργειακή κοινότητα, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να περάσουν από ρόλο καταναλωτή σε αυτοπαραγωγό πράσινης ενέργειας και βασικό συν-διαμορφωτή της ενεργειακής μετάβασης».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τοπικοί βουλευτές, αλλά και εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων, μέλη της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και πλήθος κόσμου που ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις ενεργειακές κοινότητες και τα πλεονεκτήματά τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βράβευση ΑΔΜΗΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής βραβεύτηκε ως έργο της χρονιάς 2025

Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο «Στρατηγικό Έργο της Χρονιάς 2025» στο 9ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2026, με τη βράβευση να γίνεται σε εκπροσώπους ΑΔΜΗΕ και αναδόχων.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η κατανάλωση ρεύματος αυξήθηκε 1,7% τον Αύγουστο

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα τον Αύγουστο ξεπέρασε το 1 τρισ. κιλοβατώρες, σημειώνοντας αύξηση 1,7% σε ετήσια βάση, ενώ τα ηλεκτρικά φορτία έφτασαν σε νέο ρεκόρ σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Τσάφος: Εφικτή η μείωση ΥΚΩ λόγω διασυνδέσεων Κρήτης-Κυκλάδων

Ο Ν. Τσάφος τόνισε ότι τα κόμματα δεν δείχνουν να νοιάζονται για το να αποφύγουμε τα λάθη της κρίσης και ότι η μείωση των ΥΚΩ είναι περιορισμένη λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής ρεύματος στα νησιά. Το ποσοστό ενεργειακής φτώχειας παραμένει ανησυχητικό.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ καταργεί περιορισμούς εκπομπών στα εργοστάσια ρεύματος

Η κυβέρνηση Τραμπ κατήργησε τα όρια εκπομπών ρύπων στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, αμφισβητώντας τις κλιματικές δράσεις. Το μέτρο ακυρώνει κανονισμούς Μπάιντεν και εμποδίζει μελλοντικές ρυθμίσεις για το κλίμα.
Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα μείωσης της τιμής ρεύματος έως το 2030 και ο ρόλος μπαταριών και ΑΠΕ

Οι μπαταρίες και οι ΑΠΕ στο επίκεντρο της προσπάθειας του ΥΠΕΝ για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια έως το 2030. Στόχος έως 7 GW αποθήκευσης και νέες επενδύσεις στην αυτοκατανάλωση.
Ευάγγελος Μυτιληναίος ομιλία
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το asset rotation της Metlen δημιουργεί υπεραξίες σε έργα ΑΠΕ στο εξωτερικό

Νέα συμφωνία της Metlen στη Χιλή που αποδεικνύει τη δυναμική του κλάδου ΑΠΕ και την υψηλή προστιθέμενη αξία του μοντέλου asset rotation. Πώς λειτουργεί το μοντέλο και πώς δημιουργεί υπεραξία για τον Όμιλο.