Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον παρασκήνιο για το πώς ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στη στήλη από λίαν αξιόπιστη πηγή και σας το παραθέτουμε αυτούσιο. Είναι Τρίτη, 23 Μαΐου. Δύο μέρες πριν, την Κυριακή 21 Μαΐου είχαν γίνει οι εκλογές με την απλή αναλογική και η Νέα Δημοκρατία είχε θριαμβεύσει με 40,79% έναντι 20,07% του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Έφη Αχτσιόγλου σε μια συνάντηση που κράτησε 2 ώρες και της έκανε μια πρόταση, το πνεύμα της οποίας μπορεί να συνοψιστεί στα παρακάτω: «Εγώ θα παραιτηθώ. Γίνεσαι αρχηγός άμεσα και οδηγείς το κόμμα στις δεύτερες εκλογές. Αν χάσουμε πάλι με διαφορά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η νέα ήττα θα βαραίνει αποκλειστικά εμένα. Κανείς δεν θα σου χρεώσει τίποτα. Αν πάρουμε όμως έστω και μια ψήφο παραπάνω από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα το πιστωθείς εσύ και θα είναι η παρακαταθήκη σου για μια τετραετία ισχυρής αντιπολίτευσης και αναδιοργάνωσης του κόμματος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει και πάλι τα ηνία της εξουσίας».
-- Η Έφη Αχτσιόγλου ζήτησε λίγο χρόνο να το σκεφτεί, ο Τσίπρας της είπε όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, και την επόμενη μέρα εισέπραξε μια αρνητική απάντηση. Ο λογικός συνειρμός που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ότι η Αχτσιόγλου συζήτησε την πρόταση του αρχηγού με τους στενούς της φίλους στο κόμμα και τον άντρα της Δ. Τζανακόπουλο και σκέφτηκαν ότι αφού ο πρόεδρος είναι σε αποδρομή "γιατί να μπεις στη βάσανο της προεδρίας από τώρα. Καλύτερα να περιμένεις τις εσωκομματικές διαδικασίες μετά τη δεύτερη ήττα Τσίπρα".
-- Ο πρόεδρος Αλέξης στενοχωρήθηκε από την στάση Αχτσιόγλου αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Στο διάστημα που μεσολάβησε όμως μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου η Έφη Αχτσιόγλου σχεδόν εξαφανίστηκε από την προεκλογική καμπάνια. Δούλευε από τότε για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν στο τιμόνι.
-- Η δεύτερη ήττα ήρθε με κρότο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακύλησε στο 17,83% ενώ η Νέα Δημοκρατία κράτησε τις δυνάμεις της με 40,56%. Η ήττα σε συνδυασμό την άρνηση Αχτσιόγλου στην πρότασή του εξόργισαν τον Αλέξη Τσίπρα που όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι καλή η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα αλλά όταν νευριάζει μεταμορφώνεται σε έναν μικρό Στάλιν. Κάπως έτσι μοναδική του έγνοια μετά την εκλογική ήττα ήταν πώς η Αχτσιόγλου θα χάσει τις εσωκομματικές εκλογές.
-- Εκεί μπαίνει στο κάδρο ο δικηγόρος από την Κρήτη Μανώλης Καπνισάκης, νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου. Γνωρίζοντας ότι ο πρόεδρος ψάχνει ένα φρέσκο πρόσωπο για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Καπνισάκης γνωρίζει οικογενειακώς τον Στέφανο. Επίσης ο Καπνισάκης είναι δικηγόρος του Πολάκη. Ο Τσίπρας έχει καλή γνώμη για τον Κασσελάκη αφού ο ίδιος τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και σε μη εκλόγιμη θέση. Ο πρόεδρος δούλεψε το σχέδιο στο μυαλό του, του άρεσε η ιδέα και πήρε την οικογένειά για διακοπές στις ΗΠΑ. Τα παιδιά έπαιζαν στην Disneyland και ο πρόεδρος έπαιζε… stratego με τον Στέφανο.
-- Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Οι πληροφορίες για ανάμιξη γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, για βαφτισιμιούς κ.λπ ενδεχομένως να έχουν βάση, αλλά σίγουρα ακολούθησαν.
Το στέγαστρο Καλατράβα ως σκάνδαλο ανικανότητας
Στη χώρα που αποκαλύπτει περισσότερα σκάνδαλα από όσα μπορεί να καταναλώσει, το συμβάν με το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ έρχεται να υπενθυμίσει το χωρίς προηγούμενο σκάνδαλο ανικανότητας που χαρακτηρίζει το ελληνικό κράτος. Έκπληκτοι διαπιστώνουν οι αρμόδιοι ότι μια σύνθετη μεταλλική κατασκευή, όπως το Στέγαστρο, που αφέθηκε χωρίς συντήρηση για είκοσι χρόνια, παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας. Όμως, το Στέγαστρο που αργοσαπίζει δεν είναι παρά ένα ακόμα επεισόδιο της ολυμπιακών διαστάσεων διαχειριστικής ανικανότητας του κράτους. Αρκεί μια ματιά στα πανάκριβα στάδια και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004 που σαπίζουν εγκαταλειμμένα και πολλά έχουν πλέον καταστραφεί. Για την ελληνική διοίκηση ήταν πιο εύκολο να αφεθούν στην καταστροφή από το να αξιοποιηθούν με κάποιο τρόπο. Παραθέτουμε ρεπορτάζ και βίντεο της εφημερίδας «Η Καθημερινή» προ δεκαετίας, που δεν συγκίνησαν ούτε τους υπευθύνους, ούτε τη Δικαιοσύνη. Σημειώνουμε ότι το στέγαστρο Καλατράβα που αφέθηκε στην τύχη του όπως πολλές ολυμπιακές εγκαταστάσεις έχει ένα ειδικό βάρος καθώς αποτελεί τοπόσημο της σύγχρονης Ελλάδας και η κακή του τύχη ίσως ταιριάζει με την τύχη μιας Ελλάδας που ούτε θέλει ούτε μπορεί για κάτι καλύτερο.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Huawei
Χαμηλά στην επικαιρότητα έπαιξε το διόλου κολακευτικό δημοσίευμα των New York Times με τίτλο "Gifts, Gadgets and Greece: Inside a Huawei Lobbying Campaign", στο οποίο γίνεται αναφορά και στον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η Huawei επιχείρησε να αναπτύξει σχέσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη στη χώρα μας, ξεπερνώντας όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα νόμιμα όρια αναφορικά με τα δώρα που επιτρέπεται να προσφέρει μια εταιρεία σε δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε αναλυτικά και απέκρουσε τις αιτιάσεις. Ένα λίγο κυνικό σχόλιο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος είναι, μα καλά στη χώρα γίνεται χαμός σε θέματα διαφθοράς- κακοδιοίκησης και συζητάμε τώρα για δύο κινητά και ένα tablet;
-- Από την πλευρά μας, θα υπογραμμίσουμε μια διάσταση με συμβολική αξία: ότι από την υπόθεση των υποκλοπών και μετά τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη είναι αρνητικά με μόνη εξαίρεση τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας. Η περίοδος των διθυραμβικών διεθνών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό φαίνεται πως έχει περάσει.
Ο «ιερός» στόχος του προϋπολογισμού
Πολλά θα μπορούσε να γράψει και να σβήσει το οικονομικό επιτελείο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Υπάρχει, όμως, ένας... ιερός στόχος, που ό,τι και αν γινόταν δεν θα μπορούσε να αλλάξει -τουλάχιστον να αναθεωρηθεί χαμηλότερα. Αναφερόμαστε στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο οποίος αυξάνεται στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024 και προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί για πολλά χρόνια ακόμη πάνω από το επίπεδο του 2%. Δεν πρόκειται για κάποια παράξενη εμμονή των ανθρώπων του οικονομικού επιτελείου, αλλά για σκληρή αναγκαιότητα: πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη βιωσιμότητα του χρέους, που αν αμφισβητηθεί η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Κατά τα άλλα, ο νέος προϋπολογισμός βασίζεται σε πρόβλεψη για επιτάχυνση της ανάπτυξης από 2,3% σε 3% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να πέσει από 4% σε 2,4%. Στις παροχές, ο προϋπολογισμός είναι σχετικά φειδωλός, υπό την έννοια ότι δεν περιλαμβάνει κάτι νέο σε σχέση με όσα γνωρίζαμε από το καλοκαίρι.
-- Κρίσιμο σημείο στον νέο προϋπολογισμό θα είναι η προέλευση των πρόσθετων φορολογικών εσόδων που έχουν εγγραφεί. Το 2024 δεν θα υπάρχει η ίδια ώθηση στα έσοδα από τον υψηλό πληθωρισμό, που είχαμε το 2022 και το 2023 και η προσπάθεια εστιάζεται στην αύξηση εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που με τη σειρά της θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα πρόσθετα έσοδα που μπορούν να αντληθούν από τους... φτωχούς ελεύθερους επαγγελματίες. Για αυτό το θέμα θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα όταν παρουσιαστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Attica: Το πέρασμα από ζημιές σε κέρδη
Εντυπωσιακή βελτίωση για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της Attica Group το 6μηνο του 2023. Από ζημιές 9,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν στα 47,46 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, επηρεασμένα θετικά από την αύξηση της επιβατικής κίνησης και τη μείωση του κόστους καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη EBITDA του εξαμήνου είναι πολύ κοντά με τα αντίστοιχα ολόκληρης της χρήσης του 2022 (58 εκατ. ευρώ). Με δεδομένο ότι οι μήνες Ιούλιος - Αύγουστος είναι οι καλύτεροι μήνες για την ακτοπλοΐα, εκτιμάται ότι στο σύνολο της χρήσης του 2023 τα EBITDA της Attica Group θα ξεπεράσουν με ευκολία τα 100 εκατ. ευρώ.
Το αθηναϊκό στοίχημα της Μασούτης
Το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου πωλήσεων είναι προ των πυλών για την Μασούτης, η οποία το επόμενο διάστημα θα ρίξει άγκυρα στην Αθήνα, καθώς εκεί βρίσκεται το πέρασμα για την περαιτέρω αύξηση του τζίρου. Όπως ανέφερε το πρωί του Σαββάτου ο Γιάννης Μασούτης, στην Αττική βρίσκεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας και αντίστοιχα και η μισή κατανάλωση. «Εμείς δεν έχουμε παρουσία σε αρκετές περιοχές και όταν μιλάμε για περιοχές μιλάμε για ολόκληρες πόλεις μέσα σε μία πόλη», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αιγάλεω. Στην Αττική το μερίδιο του ομίλου είναι 2,2%, πέντε φορές κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο της αλυσίδας και δείχνει ότι όντως στην πρωτεύουσα υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Η αρχή της «αντεπίθεσης» θα γίνει με το πρώτο Grand Μασούτης που θα ανοίξει στα Νότια Προάστια τον επόμενο μήνα, ενώ έχουν μπει οι βάσεις για το δεύτερο στις Τρεις Γέφυρες, το οποίο θα συνδυαστεί και με την ανέγερση δύο 9όροφων πολυκατοικιών.
Στο ραντάρ το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Η έξοδος του σιδηροδρόμου στη σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά αεροπορικών κυρίως low cost. Στη γραμμή πετούν σήμερα μόνο οι δύο μεγάλοι εσωτερικοί παίκτες (Aegean – Sky Express), ενώ στο παρελθόν ο ανταγωνισμός ήταν μεγαλύτερος, καθώς είχε φθάσει και τους τέσσερις όταν πετούσαν η Ryanair και η Ellinair. Όταν οριστικοποιηθεί το μέγεθος της ζημιάς στην γραμμή και διευκρινισθεί το διάστημα που ο βασικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας δεν θα λειτουργεί αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για τη σύνδεση που έχει την υψηλότερη εσωτερική κίνηση.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.