Προ των πυλών βρίσκεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το από (πολύ) καιρό αναμενόμενο μεγάλο deal της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή από την αυστραλιανή First Sentier Investors. Το deal έχει κλειδώσει τεχνικά εδώ και αρκετό καιρό και η μόνη, πλην κρίσιμη, εκκρεμότητα ήταν το σκέλος της χρηματοδότησης του deal, καθώς πέραν των ιδίων κεφαλαίων που θα βάλει η First Sentier σημαντικό μέρος του τιμήματος θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό. Τον πρώτο λόγο για τη χρηματοδότηση της επένδυσης είχε η Εθνική Τράπεζα, ή πιο σωστά θα είχε η Εθνική Τράπεζα αν είχε προχωρήσει λίγο πιο γρήγορα τις σχετικές διαδικασίες. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους, φαίνεται ότι η τράπεζα καθυστέρησε στη λήψη των σχετικών αποφάσεων για μήνες αφήνοντας μια ορθάνοιχτη πόρτα την οποία εκμεταλλεύτηκε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σε χρόνο dt έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση του deal για ποσό έως 600 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι Eurobank και Alpha Bank επίσης θα εγκρίνουν τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση της εξαγοράς γεγονός που σημαίνει ότι θεωρητικά το deal θα μπορούσε να κλείσει και χωρίς τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Λέμε θεωρητικά, διότι μας φαίνεται απίθανο τελικά η Εθνική να μην εγκρίνει τη χρηματοδότηση (την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η σχετική έγκριση) και εξίσου απίθανο ο επενδυτής να πει «όχι» στη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Οπότε το πιθανότερο είναι και οι τέσσερις συστημικές να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της μεγάλης εξαγοράς, με την Εθνική Τράπεζα τελικώς να έχει μικρότερο ρόλο στο deal από αυτόν που αρχικά προβλεπόταν.
-- Με τη χρηματοδότηση να βρίσκεται στην τελική ευθεία, έχει ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του deal, ένα deal που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ… κυοφορίας. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στη στήλη ότι οι διαδικασίες τρέχουν, αλλά θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ακόμα.
-- Έχει περάσει σχεδόν ενάμιση χρόνος από την εξαγορά της Chipita από την Mondelez και πλέον διοικητικά -και όχι μόνο- οι δύο εταιρείες λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα της Mondelez. Πριν από λίγες ημέρες, βγήκαν στους δρόμους τα φορτηγά διανομής με τα brands και των δύο εταιρειών και από το περασμένο φθινόπωρο η διοίκηση συστεγάζεται στο πρώην στρατηγείο της Chipita στη Μεταμόρφωση. Αν και λογικά θα προέκυπτε πρόβλημα χώρου από τη συνένωση αυτή, οι πληροφορίες μας θέλουν να έχουν μείνει κενοί όροφοι που ψάχνουν για ενοικιαστή. Βλέπετε το μοντέλο της τηλεργασίας μετά τον COVID συνεχίζεται και σε αρκετές πολυεθνικές, κυρίως αυτές που είδαν ότι είναι δύσκολο να κρατήσουν τους εργαζόμενους μέσω υποχρεωτικής παρουσίας στο γραφείο.
-- Η Intracom Holdings ρευστοποίησε και τη συμμετοχή της στην Ιntracom Defense έναντι 60 εκατ. ευρώ που μάλλον είναι το equity, δεδομένου ότι η θυγατρική δεν είχε τραπεζικό δανεισμό. Έτσι, τα διαθέσιμα της εισηγμένης θα φτάσουν περίπου τα 240 εκατ. ευρώ, από 184 εκατ. στα τέλη του 2022. Από τα διαθέσιμα αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν 18,7 εκατ. για την απόκτηση του υπολοίπου 46% της Κλουκίνας Λάππας και 10 εκατ. ευρώ για την επικείμενη επιστροφή κεφαλαίου. Έτσι, η Intracom Holdings θα έχει cash περί τα 210 εκατ. ευρώ, τον έλεγχο της Ιntracom Properties -η οποία θα πάρει τη θέση της Κλουκίνας Λάππας στο ΧΑ- με αξία ακινήτων πάνω από 100 εκατ. ευρώ και την Intradevelopment με τη δική της ακίνητη περιουσία και τη συμμετοχή 34% στην εισηγμένη Κέκροψ. Στον αντίποδα, η κεφαλαιοποίηση της Intrakom Holdings ανέρχεται στα 155 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί και δανεισμό 26 εκατ. ευρώ.
-- Έχει και μια ενδιαφέρουσα πολιτική και διπλωματική διάσταση η χθεσινή συμφωνία εξαγοράς της Intracom Defence από τον κρατικό κολοσσό της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, IAI, με σκοπό να μπει δυναμικά στα εξοπλιστικά προγράμματα Ευρώπης – NATO. Κατ’ αρχάς, δεν είναι μια συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει σε άλλες εποχές, όταν δεν υπήρχε ακόμη η στενή διπλωματική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ, που με συνέπεια έχουν καλλιεργήσει εδώ και αρκετά χρόνια διαδοχικές κυβερνήσεις. Τόσο μεγάλες δουλειές στον αμυντικό τομέα, ακόμη και αν πρόκειται για μια ιδιωτική εταιρεία, όπως η IDE, δεν στεριώνουν χωρίς να υπάρχουν και κυβερνητικές σχέσεις εμπιστοσύνης. Είναι σημαντικό, όπως λένε όσοι παρακολουθούν στενά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ότι οι Ισραηλινοί «ρίχνουν άγκυρα» στην Ελλάδα για τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας, σε μια περίοδο όπου η Άγκυρα, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, θεωρείται βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να κάνει νέα ανοίγματα για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ, που έφθασαν στο ναδίρ τους στα χρόνια του Ερντογάν. Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις έχουν πλέον στο μείγμα τους όχι μόνο κοινά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο (κυρίως σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες), αλλά και μια πολύ σημαντική παράμετρο συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη οποιαδήποτε μελλοντική επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία.
-- Την εικόνα του αμερικανικού τραπεζικού τομέα σκιαγραφεί πρόσφατη ανάλυση του οίκου αξιολόγησης DBRS Morningstar, στον απόηχο της μεγάλης αναταραχής. Αν κοιτάξει κανείς τους μέσους όρους των οικονομικών στοιχείων των τραπεζών που καλύπτει ο οίκος, δηλαδή των περισσότερων στις ΗΠΑ, αυτά δίνουν μια εικόνα ευρωστίας, με μέση απόδοση κεφαλαίου το πρώτο τρίμηνο που υπερβαίνει το 10% και σχετικά «άνετους» δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που ξεπερνούν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις. Το πρόβλημα με τη φυγή καταθέσεων από τις μικρότερες τράπεζες αναμένεται μάλιστα να περιοριστεί, τώρα που «φρενάρουν» οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed. Όμως, η αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαρτοφυλάκια των μικρών και μεσαίων τραπεζών, όσων δηλαδή έχουν ενεργητικό κάτω από 250 δισ. δολ., καθώς αυτές οι τράπεζες έχουν μεγάλα μερίδια σε δάνεια με υψηλό ρίσκο, όπως αυτά για εμπορικά ακίνητα -τα τρία τέταρτα αυτών των δανείων βρίσκονται στις μικρές και μεσαίες τράπεζες. Επιπλέον, η κρίση οδηγεί σε αυστηρότερο καθεστώς εποπτείας τους, το οποίο θα δημιουργήσει σημαντικά αυξημένα κόστη συμμόρφωσης. Το συμπέρασμα είναι ότι, σε αυτές τις συνθήκες, όλο και περισσότερες μικρομεσαίες τράπεζες θα χαθούν από την αγορά, καθώς θα υποχρεωθούν να συγχωνευθούν με μεγάλες.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.