ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Dallara-Charles
Φωτο: ΑΠΕ - Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το 1 δισ. του Τσάρλς Νταλάρα, η διεθνής Intrakat και οι αμυντικές δαπάνες

Οι επενδύσεις του Τσ. Νταλάρα στην Ελλάδα, η Intrakat μαθαίνει... αγγλικά, το ενεργειακό project ισραηλινής start up στη χώρα μας, οι αχρείαστες παρατάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό και το πισωγύρισμα της Κομισιόν με τις αμυντικές δαπάνες.

Ένας παλιός γνώριμος, από τις ταραγμένες εποχές της μεγάλης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (το PSI του 2012), βρέθηκε χθες στην Αθήνα. Ο γνωστός τραπεζίτης Τσαρλς Νταλάρα βρέθηκε σε μια ανοικτή συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον τότε υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο είχαν μαραθώνιες συζητήσεις για να φτάσουμε στο μεγάλο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Ο εκπρόσωπος των πιστωτών της χώρας σε εκείνη τη δύσκολη διαπραγμάτευση είχε αρκετά ενδιαφέροντα να πει για το 2012, αλλά μάλλον είναι πιο ενδιαφέροντα όσα είπε για το σήμερα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ενθαρρυντική πρόοδο στην οικονομία και ότι είναι σε τροχιά για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μάλιστα, έκανε σαφές ότι όλα αυτά δεν είναι θεωρίες και διπλωματικοί έπαινοι: η εταιρεία στην οποία σήμερα συμμετέχει, το μεγάλο private equity fund Partners Group, «αποφάσισε να επενδύσει 1 δισ. στην Ελλάδα, προφανώς αναμένοντας την επενδυτική βαθμίδα», όπως είπε ο Νταλάρα. Αν αποφάσισε να εμπιστευθεί ελληνικά assets ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον πόσο επώδυνο ήταν για τους επενδυτές το «κούρεμα» του 2012, μάλλον αυτό λέει πολλά για τις αλλαγές που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στην οικονομία.

-- Μετά την μεγάλη κίνηση της Intrakat, με την εξαγορά της Άκτωρ, εύλογο είναι οι φιλοδοξίες να διευρύνονται και να ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα. Εξού και η ενεργοποίηση σχεδίου προβολής της εταιρείας στο εξωτερικό με βασικό στοιχείο ότι πλέον είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική κατασκευαστική αγορά. Στο σχετικό αγγλόφωνο Δελτίο Τύπου, με αιχμή την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, γίνεται εκτενής αναφορά στο υψηλό ανεκτέλεστο καθώς και στο ενδιαφέρον για την επέκταση της Αττική Οδού και τα τουριστικά ακίνητα με την προσθήκη του Apanema Resort στην Μύκονο. Μπορεί η προσθήκη αυτή να έγινε πριν από μισό χρόνο, άλλα όταν συστήνεσαι για πρώτη φορά σε ξένους, μία Μύκονος πάντα τραβάει την προσοχή.

-- Μία ισραηλινή startup, η Trisolar, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε θερμοκήπια, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι και στην ελληνική αγορά, καθώς μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το project έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών ελληνικών εταιρειών, ιδιαίτερα μετά το αυξημένο ενεργειακό κόστος που αντιμετώπισαν την τελευταία διετία. Θα επιμείνουμε λίγο ακόμη στον χώρο, καθώς πληροφορούμαστε ότι επένδυση στα φωτοβολταϊκά σχεδιάζει και η Rivulis, κάτω από την στέγη της οποίας βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια η Eurodrip. Στη στέγη του εργοστασίου της τελευταίας στην Βοιωτία, προγραμματίζεται για φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με το πρόγραμμα ESG της πολυεθνικής, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος 820 kW.

-- Αναμενόμενη η νέα παράταση που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για τις 10 Ιουλίου σχετικά με τις δεσμευτικές προσφορές για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της  Αττικής Οδού, αφού στις 28 Μαϊου που ήταν η τελευταία καταληκτική ημερομηνία θα βρισκόμασταν εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων. Επειδή όμως όλα τα παραπάνω ήταν λίγο πολύ γνωστά και η 10η Ιουλίου μάλλον δεν θα έχει τύχη και θα δοθεί νέα παράταση, δεν θα ήταν καλύτερα εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ να έδιναν από την αρχή μια ημερομηνία για τις αρχές φθινοπώρου, ώστε να μην έχουμε συνέχεια παρατάσεις, οι οποίες απαξιώνουν τη διαδικασία και δεν δείχνουν σοβαρότητα; Υπενθυμίζεται ότι οκτώ σχήματα έχουν προεπιλεγεί και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, διάρκειας 25 ετών. Η παλαιά σύμβαση λήγει το φθινόπωρο του 2024.

-- Είχαν δημιουργηθεί αρκετές ελπίδες για εξαίρεση, ολική ή μερική, των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα, με την ανακοίνωση της πρότασης της Κομισιόν για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπου γίνεται αναφορά στην «ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας ασφάλειας της Ευρώπης». Όμως, η ερμηνεία που έδωσε πριν λίγες ημέρες στους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Κομισιόν σε αυτή την αναφορά κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν αρχικά. Δίνοντας ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί η επιτήρηση για τα ελλείμματα με τις αμυντικές δαπάνες, είπε ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να δίνει πρόσθετη περίοδο χάριτος για δημοσιονομική προσαρμογή (επτά χρόνια αντί για τέσσερα) σε όσες χώρες κάνουν δαπάνες για πυρομαχικά, προκειμένου να αναπληρώσουν τα πυρομαχικά που έστειλαν στην Ουκρανία, στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ενίσχυση της χώρας που δέχεται τη ρωσική επίθεση. Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι όλοι στην Ευρώπη ερμηνεύουν με αυτό τον τρόπο το θέμα των αμυντικών δαπανών. Ούτε ότι η Αθήνα δεν θα επιμείνει, όταν προχωρήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, στη σχετική πρόταση που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Μάρτιο του 2022 για μερική ή ολική εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Η συζήτηση βρίσκεται στην αρχή και, όπως πάντα, η κατάληξη τέτοιων ευρωπαϊκών συζητήσεων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαγγέλης Βενιζέλος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Με αφορμή τον θάνατο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρέτησε με συγκίνηση τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, τονίζοντας το φωτεινό του πνεύμα και την επίμονη αναζήτηση νέων ερμηνειών για την ελληνική κοινωνία, αλλά και την ευγένεια και τη σεμνότητα που τον διέκριναν.
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Αυτιά σε Κομισιόν για διακοπή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν για τις τουρκικές εξαγγελίες θαλάσσιων πάρκων, ζητώντας αναστολή χρηματοδότησης προς την Τουρκία.
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτιάς σε Κομισιόν: Ζητά έλεγχο στην αγορά ακινήτων από τρίτες χώρες

Ο ευρωβουλευτής ΝΔ και ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, ζητά από την Κομισιόν να ελέγξει αγορές γης από τρίτες χώρες σε συνεργασία με κράτη-μέλη, τονίζοντας την αυξημένη ανησυχία σε διασυνοριακές περιοχές οικονομικής και εθνικής σημασίας.
Ευάγγελος Βενιζέλος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου για τον θάνατο του Γιάννη Βαρβιτσιώτη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρετά τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τονίζοντας τη συνέπειά του, την ηγετική παρουσία του και τη συμβολή του στη συνταγματική συναίνεση. Εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Λιμάνι Βόλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Υπερταμείο προσφεύγει στο ΣτΕ για το λιμάνι Βόλου, στο παιχνίδι ξανά ο ΟΛΘ

Ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% του λιμένος Βόλου επιστρέφει στο ΣτΕ, μετά την απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ που επαναφέρει τον ΟΛΘ στη διαγωνιστική διαδικασία. Νέα προσφυγή ετοιμάζει το Υπερταμείο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρόεδρος της Κομισιόν καταγγέλλει νέα παραβίαση εναέριου χώρου ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε απαράδεκτη παραβίαση τον ρωσικό πύραυλο στην Πολωνία, τονίζοντας πως η Ε.Ε. στηρίζει την Ουκρανία για να τελειώσει ο πόλεμος και ενισχύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα.