Την επόμενη εβδομάδα, όπως μαθαίνουμε, θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία. Τα αποκαλυπτήρια του προγράμματος θα γίνουν στα μέσα της εβδομάδας δίνοντας μεγάλο βάρος στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προνομιακό πεδίο της κυβέρνησης: με ρεκόρ επενδύσεων, ισχυρή ανάπτυξη, μείωση ανεργίας, βελτίωση αμοιβών, μείωση φόρων και ένας ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου η κυβέρνηση έχει κερδίσει τις εντυπώσεις παρά τις προκλήσεις που δημιούργησαν η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η έξαρση του πληθωρισμού. Έτσι, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε το νέο πρόγραμμα και τους βασικούς στόχους για την επόμενη 4ετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω βελτίωση των αμοιβών – μισθών, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την αναβάθμιση της υγείας, τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης (που αποτελεί τον μεγάλο ασθενή του κράτους) αλλά και γενικότερα τον μετασχηματισμό του κράτους. Χθες ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πολιτική γραματεία, έδωσε μια καλή πρόγευση για τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας.
-- Δεν πέρασαν απαρατήρητες οι επιδόσεις της Intrum Hellas για τη χρήση του 2022 οι οποίες είναι πράγματι αξιοζήλευτες. Αντίθετα, μάλλον προκάλεσαν… φθόνο. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στο τέλος του 2022 στα 232 εκατ. (27,4%), τα καθαρά κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 111 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κόστη περιορίστηκαν στα 123 εκατ. ευρώ (-6,8%) ενώ τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του 2022 διαμορφώθηκαν στο εντυπωσιακό ύψος των 435 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της έντονα αρνητικής προδιάθεσης που επικρατεί στη χώρα για τους servicers, τα κέρδη αυτά προκάλεσαν κριτική, ενισχύοντας τις πολλές φωνές που θέλουν τους servicers να ξεπουλάνε τα σπίτια του λαού, τα οποία απέκτησαν για ένα κομμάτι ψωμί, και βγάζουν υπερκέρδη. Πηγές κοντά στην εταιρεία, ωστόσο, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, σημειώνοντας ότι το 80% των εισπράξεων προέρχεται από συναινετικές λύσεις με τους δανειολήπτες. Επιπλέον, σημειώνουν, επιτεύχθηκε προσέλκυση επενδύσεων μέσω της πώλησης προβληματικών επιχειρήσεων σε στρατηγικούς επενδυτές, όπως η πρόσφατη συναλλαγή για την αναβάθμιση 72 ξενοδοχειακών μονάδων. Τέλος, υπογραμμίζουν την επαναφορά στην κανονικότητα 410.000 δανείων, ύψους 11,8 δισ. ευρώ (τα οποία ήταν «κόκκινα») καθώς και την επιστροφή στην Τράπεζα Πειραιώς δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία έγιναν πάλι εξυπηρετούμενα.
-- Τα εκατομμύρια των κερδών προκαλούν μια ζαλάδα και σε πολλούς βουλευτές που είναι δέκτες πολλών παραπόνων και πιέσεων, από ψηφοφόρους αλλά κυρίως από δικηγόρους, για τα υπερκέρδη των servicers (χάρη στους πλειστηριασμούς) σε βάρος των δανειοληπτών. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι καλοί βουλευτές, που τώρα δίνουν τη μάχη της επανεκλογής, είναι ότι τα μεγάλα κέρδη της Intrum στην Ελλάδα, από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων οφείλονται κατά βάση στους ίδιους. Στο πολιτικό προσωπικό! Διότι το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα όχι μόνο δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη δημοσιονομική κρίση που ξέσπασε το 2009 – 2010, αλλά σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων, λαϊκισμού και χωρίς τέλος αυταπατών οδήγησαν τη χώρα σε μια ύφεση χωρίς προηγούμενο, μακρά αβεβαιότητα, εκτόξευση της ανεργίας και απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και των ακινήτων. Η χώρα μετατράπηκε σε μαύρο πρόβατο και έγινε απαγορευμένη ζώνη για τους επενδυτές. Και δεν σταμάτησαν εδώ. Με πρόσχημα την προστασία των αδύναμων στήθηκε μια ολόκληρη φάμπρικα για το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών, μέσω του νόμου Κατσέλη όπου βρήκαν καταφύγιο πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και το πέτυχαν. Κάποια στιγμή, όμως, υπό την πίεση των δανειστών και υπό την στρατιωτική πειθαρχία του ΣΥΡΙΖΑ (η μόνη κυβέρνηση που εφάρμοσε κατά γράμμα μνημόνιο), τα «κόκκινα» δάνεια πωλήθηκαν στις εταιρείες διαχείρισης σε χαμηλές τιμές λόγω της κρίσης και του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και λόγω της δυσλειτουργίας της νομοθεσίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Το δικαστικό χάος οδήγησε στην πώληση με σημαντικό discount (λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων και της αβεβαιότητας σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς) ακόμα και των δανείων που είχαν ως εξασφάλιση ακίνητα. Διότι αν κάτι αξίζει 100, αλλά μπορείς να εισπράξεις μόνο μετά από πολλά χρόνια, μπαίνει ένα discount και η αξία του πέφτει στο 65.
-- Με λίγα λόγια οι servicers αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια σε χαμηλές τιμές λόγω της κρίσης, της απουσίας ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, του αναποτελεσματικού νομικού πλαισίου και της απουσίας προοπτικής. Όταν τέλειωσαν τα «Ζάππεια», τα «θα βαράμε το νταούλι και θα χορεύουν οι αγορές», τα «θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν», οι «δημιουργικές ασάφειες» του Βαρουφάκη και τα άλλα ωραία, τα πράγματα μπήκαν σιγά σιγά σε σειρά. Με το που προχώρησε και ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του μνημονίου και η αβεβαιότητα τερματίστηκε, η οικονομία ανέκαμψε, οι τιμές (και των ακινήτων) ανέβηκαν και επέστρεψε η αισιοδοξία για το αύριο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 80% των εισπράξεων της Intrum είναι από συναινετικές συμφωνίες με δανειολήπτες: οι πολίτες που πλέον βλέπουν προοπτική στον τόπο και τις αξίες των ακινήτων να ανεβαίνουν βρίσκουν λύσεις για να αντιμετωπίσουν οριστικά τα προβλήματα του παρελθόντος.
-- Τούτων δοθέντων οι Σουηδοί της Intrum θα έπρεπε να στείλουν από μια σαμπάνια, τουλάχιστον, στους βουλευτές και τα επιτελικά κομματικά στελέχη της περιόδου 2010 – 2017 που οδήγησαν τη χώρα στον πάτο και διαμόρφωσαν, για τους τολμηρούς που είχαν την γενναιότητα να επενδύσουν στη χώρα μας, μια επενδυτική ευκαιρία που παρουσιάζεται κάθε 100 χρόνια. Διότι, χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχαν ούτε κέρδη, ούτε τίποτα για τους servicers. Αλλά και στους εμπλεκόμενους δικηγόρους για τη δημιουργικότητά τους να μπλοκάρουν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των NPLs και την απαξίωση των χαρτοφυλακίων δανείων.
-- Η εξαιρετική πορεία της Intrum Hellas ήταν αυτή που οδήγησε και στην αναβάθμιση του επικεφαλής της, Γιώργου Γεωργακόπουλου, ο οποίος ανέλαβε διευρυμένες αρμοδιότητες σε επίπεδο ομίλου. Πλέον, ο κ. Γεωργακόπουλος έχει την ευθύνη για το στρατηγικό κομμάτι των πωλήσεων και marketing για τους μεγάλους πελάτες – συνεργάτες του Ομίλου καθώς επίσης και την στρατηγική ανάπτυξης και υλοποίησης όλων των προϊόντων του Ομίλου. Ο CEO της Intrum, Andres Rubio χαιρέτισε την αναβάθμιση του κ. Γεωργακόπουλου, με μήνυμά του στο LinkedIn, τονίζοντας ότι ο όμιλος δεν είχε ξανά Global Head of Servicing, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Γεωργακόπουλος θα κάνει σπουδαία δουλειά στην προώθηση της ανάπτυξης της εξυπηρέτησης πελατών του ομίλου.
-- Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε το έργο του κ. Γεωργακόπουλου θα υπογραμμίσουμε ότι τις υψηλές αυτές επιδόσεις, οι οποίες άνοιξαν την πόρτα των κεντρικών της Σουηδίας, δύσκολα θα τις είχε επιτύχει χωρίς την αποφασιστική συμβολή του πολιτικού προσωπικού της προηγούμενης δεκαετίας.
-- Για χρήσιμα συμπεράσματα, πέρα από πολιτική εκμετάλλευση, προσφέρεται το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αρκετά σαφής είναι ο διαχωρισμός ευθυνών μεταξύ των τριών εμπλεκομένων: ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ - Hellenic Train. Την τελευταία 3ετία, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, έγινε επανεκκίνηση του έργου για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων. Σημειώθηκε επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησής του, όμως το κρίσιμο σύστημα GSMR, παρότι παραδόθηκε σε τρεις φάσεις από την ΕΡΓΟΣΕ στον ΟΣΕ, από το 2018 έως το 2021, δεν είχε τοποθετηθεί σε όλους τους νέους συρμούς της Hellenic Train. Επιπλέον, δεν είναι λειτουργικό λόγω έλλειψης συντήρησης. Για την πολυσυζητημένη Σύμβαση 717, το πόρισμα της επιτροπής καταγράφει όλα τα γεγονότα, και παραθέτει σημαντικό τμήμα της έκθεσης της ΕΑΔ, καταλήγοντας στην πρόταση για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε 15 στελέχη. Οι πειθαρχικές διώξεις ασκήθηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, ο οποίος πρωτοβάθμια επέβαλε ποινές σε 4 άτομα. Μετά την άσκηση εφέσεων, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο τους απάλλαξε, ενώ η Οικονομική Εισαγγελία αρχειοθέτησε την υπόθεση καθότι δεν υπήρχαν ενδείξεις απιστίας.
-- Το πόρισμα αναφέρεται σε γνωστές από το παρελθόν παθογένειες, όπως οι απευθείας αναθέσεις και προνομιακές εργολαβίες (κυρίως πριν το 2001) όπως και στον τεμαχισμό της σύμβασης για να ικανοποιηθούν πολλοί εργολάβοι. Τα τελευταία χρόνια η ΕΡΓΟΣΕ έχει δημιουργήσει εργαλεία και έχει υιοθετήσει τη δημοπράτηση ενοποιημένων έργων, προκειμένου να καταπολεμηθούν αυτές οι παθογένειες. Τα έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου δημοπρατήθηκαν ενιαία, ως turn-key, δηλαδή παραδίδονται απολύτως ολοκληρωμένα («με το κλειδί στο χέρι»). Επιπλέον, τα υπόλοιπα έργα δημοπρατούνται με βάση τη βιβλιοθήκη τιμών που δημιουργήθηκε, έτσι ώστε για όλα τα έργα να ισχύουν οι ίδιες τιμές και προδιαγραφές.
-- Τέλος, γίνεται αναφορά στις τριβές μεταξύ ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, ακόμη και μετά τον νομικό διαχωρισμό τους το 2022 και καταλογίζεται στον ΟΣΕ άρνηση να παραλάβει έργα που παραδίδει η ΕΡΓΟΣΕ τμηματικά, για τα οποία υπάρχει πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα. Κύριος λόγος είναι η έλλειψη δυνατότητας συντήρησης. Είναι σαφές ότι από το πόρισμα σκιαγραφείται ένας οδηγός δράσης για αυτούς που θα αναλάβουν σε επόμενη φάση να βάλουν τάξη στα θέματα των σιδηροδρόμων και είναι σίγουρο ότι θα έχουν πολλή δουλειά.
-- Μετά τα ιστορικά ρεκόρ του 2022, οι Έλληνες συνεχίζουν και το 2023 να ποντάρουν μετά μανίας στα τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), το πρώτο δίμηνο του 2023 οι Έλληνες πόνταραν σε τυχερά παιχνίδια (ΟΠΑΠ, Λαχεία, Ιππόδρομος, διαδικτυακό τζόγο και καζίνο) το ποσό των 5,83 δισ. ευρώ έναντι 4,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, μια αύξηση της τάξης του 35,7%. Αντίστοιχα, τα ακαθάριστα έσοδα των παρόχων (GGR) ανήλθαν στα 431 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,6% σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι τα GGR προκύπτουν όταν από τα συνολικά έσοδα αφαιρέσουμε τα κέρδη που επιστρέφονται στους νικητές και αποτελούν τον πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για το μέγεθος μιας αγοράς.
-- Από το πάθος των Ελλήνων για τα τυχερά παιχνίδια κερδισμένο βγαίνει και το κράτος, που εισπράττει περισσότερα έσοδα από φόρους. Το πρώτο δίμηνο, από τα δικαιώματα του κράτους επί των GGR και τους φόρους στα κέρδη των νικητών εισπράχτηκαν 45,2 εκατ. ευρώ από 110,3 εκατ. ευρώ το δίμηνο του 2021 (+31,6%). Από τα 5,83 δισ. των συνολικών εσόδων, τα 4,37 δισ. ευρώ προήλθαν από το διαδίκτυο και ακολουθεί ο ΟΠΑΠ (πρακτορεία και VLTs) με 1,1 δισ. ευρώ. «Κεφάλι» όμως στα GGR παίρνει ο ΟΠΑΠ με 227 εκατ. έναντι 144,5 εκατ. ευρώ του διαδικτύου, καθώς το pay out (επιστροφή κερδών στους παίκτες) είναι αρκετά μεγαλύτερο στα online παιχνίδια. Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν και τα καζίνο κατά το εξεταζόμενο διάστημα. Τα πονταρίσματα ανήλθαν στα 303,8 εκατ. ευρώ από 191 εκατ. ευρώ και τα GGR στα 35,8 εκατ. ευρώ από 24,5 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2021.
-- Όλοι θυμόμαστε πόση φασαρία είχε γίνει, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το «τσιμέντωμα της Ακρόπολης». Μιλώντας για τα έργα που είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαμόρφωση διαδρόμων πρόσβασης ΑμεΑ στον Παρθενώνα, κάνοντας λόγο για «τσιμέντωμα» που αλλοιώνει τον χώρο του μνημείου. Έντονες ήταν οι επικρίσεις και για τον ανελκυστήρα που είχε τοποθετηθεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε ότι «οι επεμβάσεις στον Ιερό Βράχο πρέπει να έχουν ευρύτατη συναίνεση όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας». Τελικά, δύο χρόνια αργότερα, αποδεικνύεται από τον πλέον έγκυρο και αμερόληπτο διεθνή φορέα, την UNESCO, ότι όσα λέγονταν για «αλλοίωση και τσιμέντωμα» του μνημείου δεν ήταν ήταν τίποτε περισσότερο από τις συνήθεις ελληνικές υπερβολές. Η UNESCO εγκωμίασε γενικότερα τη συντήρηση του μνημείου και αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο, σημειώνοντας τη χρησιμότητά τους για τη βελτίωση της πρόσβασης. Πόσο καλύτερα θα γίνονταν πολλά στη χώρα, αν κατάφερναν κάποτε οι πολιτικοί μας να συνεννοούνται για τα αυτονόητα...
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.