Μια πρωτοβουλία της διοίκησης του ΟΤΕ ήταν ο σπινθήρας που προκάλεσε πολιτική... πυρκαγιά, με την πολυσυζητημένη γνωμοδότηση Ντογιάκου, που έφερε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέναντι στην ΑΔΑΕ και την κυβέρνηση απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην τελευταία σφοδρή αντιπαράθεση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο ΟΤΕ δέχτηκε έλεγχο από την ΑΔΑΕ για να προσφέρει στοιχεία σχετικά με νόμιμες παρακολουθήσεις (επισυνδέσεις), αλλά αντί να απαντήσει, ως όφειλε, στην Ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γνωμοδοτήσει σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του νόμου. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος εξέδωσε, στη συνέχεια, τη γνωστή γνωμοδότησή του που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
-- Ενήργησαν ορθά, σε αυτή την περίπτωση, ο ΟΤΕ και οι νομικοί του σύμβουλοι και, ακολούθως, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την επιστημονική του ιδιότητα του συνταγματολόγου, έδωσε σαφώς αρνητική απάντηση (μιλώντας χθες στα Παραπολιτικά 90,1). Για τον κ. Ντογιάκο, σχολίασε ότι «ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν γνωμοδοτεί απαντώντας σε ιδιώτες, δεν έχει απαντήσει ποτέ σε μία ιδιωτική εταιρία όπως ο ΟΤΕ». Για τον ΟΤΕ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι, στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει και η αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή «εάν οποιοσδήποτε τηλεπικοινωνιακός πάροχος διαφωνεί με τις πράξεις της ΑΔΑΕ, δεν προσφεύγει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προσφεύγει στα διοικητικά δικαστήρια και εν τέλει στο Συμβούλιο Επικρατείας». Οι ριπές του Ευ. Βενιζέλου έφτασαν και στη μητρική εταιρεία του ΟΤΕ, τη γερμανική Deutsche Telekom. Όπως είπε, «ο ΟΤΕ είναι μία εταιρεία η οποία ανήκει σε ένα μεγάλο διεθνή όμιλο που νομίζω ότι σέβεται αυτό που λέγεται κράτος δικαίου, έχει και μία αντίληψη για το πώς λειτουργούν οι θεσμοί στη Γερμανία, διότι η μητρική της είναι η Deutsche Telekom. Δεν νομίζω ότι μπορεί να μπει σε τέτοιου είδους συζητήσεις μία εταιρεία μεγέθους ΟΤΕ».
-- Σιγή ασυρμάτου από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι επικεφαλής των τριών μεγάλων servicers (doValue, Intrum και Cepal) καθώς και εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ζήτημα των ρυθμίσεων με το ΥΠΟΙΚ να ζητά περισσότερες ρυθμίσεις, κάτι όμως που δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ο λόγος είναι ότι όταν ένας servicer φτάνει στο έσχατο σημείο της καταγγελίας έχουν προηγηθεί αμέτρητες προσπάθειες συνεννόησης χωρίς αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση στην επόμενη συνάντηση του υπουργού με τους servicers θα εξεταστούν αναλυτικά οι δυνατότητες διεύρυνσης των ρυθμίσεων.
-- Μετά το χθεσινό σχόλιο της στήλης για το ενδιαφέρον της Intrakat σε περίπτωση που η Reggeborgh κάνει πράξη την πρόθεσή της να βγάλει προς πώληση την Άκτωρ, κύκλοι της Ιntrakat επικοινώνησαν μαζί μας, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για την Άκτωρ. Η στήλη δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει την άποψη της εταιρείας και αναμένει τις εξελίξεις.
-- Νέα κέρδη για τον δείκτη των τραπεζών χθες, κέρδη που οδήγησαν οριακά στο «συν» και τον Γενικό Δείκτη. Οι τράπεζες έχουν αλλάξει σελίδα στην πραγματικότητα από το 2021, ενώ το 2022 τα αποτελέσματα έδωσαν απτές αποδείξεις και στους πιο απαισιόδοξους και τους πιο επιφυλακτικούς. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά : με την οικονομία να «τρέχει» και την επενδυτική βαθμίδα να πλησιάζει μόλις περάσουμε τον κάβο τον εκλογών, θα δούμε πράγματα και θάματα στην αγορά.
-- Σημειώνεται ότι αν δεν είχαν προηγηθεί τα ατελείωτα πατατράκ των τραπεζικών μετοχών ο Γενικός Δείκτης σήμερα θα φιγουράριζε στα επίπεδα των 1.400 μονάδων. Αυτό επισημαίνεται σε ανάλυσή του ο διευθύνον σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης. Σημειώνεται ότι μετά το 2010 οι τραπεζικές μετοχές σχεδόν μηδένισαν δύο φορές (και ορισμένες μετοχές του κλάδου τρεις...) και ο δείκτης των τραπεζών γράφει ζημιές, σε σχέση με το 2010, που πλησιάζουν το -100%. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν γίνουν οι σχετικές προσαρμογές ο δείκτης των τραπεζών σύμφωνα με τις τότε αποτιμήσεις βρίσκονταν το καλοκαίρι του 2014 πάνω από τις 38.000 μονάδες έναντι των 700 σήμερα. Δηλαδή οι απώλειες ξεπερνούν το 98%. Πάντως, ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει ότι φέτος η εικόνα αυτή θα αλλάξει και πλέον ο τραπεζικός έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση του ΓΔ και είναι βάσιμες οι προσδοκίες ότι θα βοηθήσει τον ΓΔ να αλλάξει επίπεδο μετά από χρόνια. Δηλαδή να ξεπεράσει το επίπεδο των 1.000 μονάδων.
-- Ένα... τρίτο δρόμο για την πώληση τραπεζικών μετοχών αφήνει ανοικτό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο κείμενο στρατηγικής για την αποεπένδυση που έδωσε στη δημοσιότητα: να προχωρήσουν σε επαναγορά των μετοχών οι ίδιες οι τράπεζες. Ίσως αυτή δεν είναι μια λύση που προσφέρεται για τις περιπτώσεις όπου το ΤΧΣ κατέχει μεγάλα ποσοστά συμμετοχής, όμως θα ήταν μια καλή λύση εκεί όπου τα ποσοστά είναι χαμηλά. Για παράδειγμα, το πολύ μικρό ποσοστό που διατηρεί το ΤΧΣ στη Eurobank, μόλις 1,40%, θα ήταν πολύ απλό να αγοραστεί από την ίδια την τράπεζα.
– Όπως έγραψε χθες το BD, στις 31 Μαρτίου θα υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές για το τμήμα Χανιά - Χερσόνησος του ΒΟΑΚ, μήκους 157,7 χλμ που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της παραχώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα κριτήρια που θα αναδείξουν τον προτιμητέο επενδυτή. Το πρώτο, που έχει βαρύτητα 35% στην τελική βαθμολογία, είναι το ύψος του ποσού που θα θελήσει να αντλήσει ο υποψήφιος από την κρατική χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο, που έχει βαρύτητα 65%, είναι το ποσοστό του διοδίου που επιθυμεί ο υποψήφιος να χρηματοδοτεί το κράτος.
-- Σημειώνεται πως για πρώτη φορά θα έχουμε «σκιώδη» διόδια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα ποσοστό του διοδίου θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Για παράδειγμα αν η τιμή του διοδίου είναι 2,5 ευρώ και ο υποψήφιος δώσει προσφορά συμμετοχής του κράτους 10%, τότε ο χρήστης θα πληρώνει διόδιο 2,25 ευρώ και τα υπόλοιπα 0,25 ευρώ ο παραχωρησιούχος θα τα λαμβάνει από το κράτος. Έτσι, προκύπτει ότι προτιμητέος επενδυτής θα είναι εκείνος που θα αντλήσει τη μικρότερη δυνατή κρατική χρηματοδότηση από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ και παράλληλα θα δώσει το μικρότερο ποσοστό διοδίου που επιθυμεί να καλύπτει το κράτος.
-- Έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για τη μετοχή της Lamda Develpment η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο» από τις αρχές του έτους μετά το απογοητευτικό 2022. Θυμίζοντας ότι την περσινή χρονιά η μετοχή ξεκίνησε στο επίπεδο του 6,905 ευρώ και τερμάτισε στα 5,85 ευρώ σημειώνοντας απώλειες κατά -15,3%. Και αυτό παρά την κατά την εταιρία μεγάλη πρόοδο του έργου.
-- Από τρίμηνο σε τρίμηνο πάει το πρόγραμμα επιδότησης έως 1.000 ευρώ για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα. Αναφορές σχετικές είχαν γίνει από το περασμένο καλοκαίρι ενώ αναμενόταν να ξεκινήσει εντός του 2022. Στα μέσα του Νοεμβρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει πως, τελικά, η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να ανοίξει το πρώτο τρίμηνο του 2023. «Θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός, γιατί η Άνοιξη και μετά είναι η περίοδος που γίνονται οι οικοδομικές εργασίες», είπε ο ΥΠΕΝ, αν και ο καιρός δε θα είχε σταθεί εμπόδιο σε εργασίες, όπως φάνηκε. Και μετά έπεσε σιωπή. Ήδη ο Ιανουάριος βρίσκεται στα μισά και δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική νέα αναφορά για τη δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος. Τα σενάρια θέλουν να έχει κολλήσει σε «απροθυμία της αγοράς» ή σε έλλειψη τελικής απόφασης για το εάν τελικά θα το δούμε να προχωράει ως ξεχωριστό πρόγραμμα ή στο πλαίσιο νέου κύκλου του Εξοικονομώ. Οπότε, ας περιμένουμε την άνοιξη.
-- Δραματικές στιγμές πέρασαν στις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς όσοι επενδυτές έχουν μείνει στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον γενικό δείκτη BIST να χάνει περισσότερο από 17% μέχρι τη χθεσινή συνεδρίαση. Χθες, παρενέβη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ζητώντας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους μικροεπενδυτές. Πράγματι, οι αρχές επέτρεψαν στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων να κλείσουν τις θέσεις τους σε reverse repos στο τέλος Απριλίου και όχι στο τέλος Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί ρευστότητα, που μεταφέρθηκε στο χρηματιστήριο και ο δείκτης έκλεισε με ισχυρή ανάκαμψη 5,11%, περιορίζοντας κάπως τις βαριές απώλειες από την αρχή της χρονιάς. Με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας, τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου Ερντογάν και τς επικείμενες εκλογές, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης δεν προσφέρεται για άτομα με ασθενή καρδιά.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.