Επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω τις προσδοκίες, περί δυναμικής επιστροφής, οι τραπεζικές μετοχές στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς με το δείκτη του κλάδου να συμπληρώνει πέντε ανοδικές συνεδριάσεις στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του 2023! Από τις αρχές του έτους ο δείκτης των τραπεζών σημειώνει άνοδο +9,55%, έναντι +3,55% του Γενικού Δείκτη, +3,69% του FTSE Large Cap και +2,96% του FTSE Mid Cap. Δεν χρειάζεται δηλαδή και μεγάλη ανάλυση για να πούμε ότι η θετική επίδοση του Γενικού Δείκτη οφείλεται κατά κύριο λόγο στο «τρέξιμο» των τραπεζικών μετοχών, ενώ άλλα «βαριά» χαρτιά με καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, όπως η Coca Cola HBC ή ο ΟΠΑΠ, έχουν μείνει πίσω. Δεν χρειάζεται επίσης να πούμε πολλά για το γιατί «μαγνητίζουν» τους επενδυτές οι τραπεζικές μετοχές: έχοντας «καθαρίσει τον ορίζοντα» με δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επωφελούμενες από τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, που το 2022 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης άνω του +6%, προσβλέποντας σε νέα οφέλη την εφετινή χρονιά και παραμένοντας σε ελκυστικές αποτιμήσεις, οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το πιο ελκυστικό story της νέας χρονιάς.
-- Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν πόλο έλξης και για δυο ακόμα λόγους: ως ελκυστικό play για τους επενδυτές που ποντάρουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ενόψει της αποχώρησης του Δημοσίου με την διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ σε επενδυτές. Για το δεύτερο πάντως καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς τη βιασύνη της κυβέρνησης δεν φαίνεται να συμμερίζεται το ΤΧΣ. Και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να δούμε ουσιαστικές κινήσεις πριν τις εκλογές.
-- Με ένα εντυπωσιακό +7%, η μετοχή της Alpha Bank έκλεψε την παράσταση στην χθεσινή συνεδρίαση. Έχοντας επιτύχει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείου, με τον δείκτη NPEs να συρρικνώνεται σε επίπεδα κοντά στο 7% από 44% το 2019 και με μια εντυπωσιακή επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου την περασμένη χρονιά, η αποτίμηση της τράπεζας είχε μείνει αρκετά πίσω τόσο σε σχέση με την πρόοδο που συντελέστηκε όσο και σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Αυτά συν το γενικότερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και σε τράπεζες εξηγούν το ξέσπασμα της μετοχής στο ξεκίνημα του χρόνου.
-- H Alpha καταγράφει από την αρχή της χρονιάς την καλύτερη χρηματιστηριακή επίδοση με +14,5% ανάμεσα σε όλες τις μετοχές του FTSE/ASE Large Cap, ακολουθούμενη από τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+9,6%) και τη ΔΕΗ (+9,4%), επιβεβαιώνοντας τους τεχνικούς αναλυτές που έδιναν σήμα αγοράς όταν η μετοχής «έσπασε» το όριο του 1,00 ευρώ.
-- Χθες, με επιστολή του προς το ανθρώπινο δυναμικό της Alpha Bank με αφορμή το νέο έτος, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, προχώρησε σε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε υπογραμμίζοντας την πρόοδο στο πρόγραμμα μετασχηματισμού, την εξυγίανση του ισολογισμού αλλά και τον εσωτερικό μετασχηματισμό της τράπεζας.
-- Αρκετά αποθέματα δυναμισμού φαίνεται πως κρύβονται στην ελληνική οικονομία, όμως μόνιμο «βαρίδι» αποτελεί ο εξωτερικός τομέας. Τους φόβους για μια πολύ απότομη επιβράδυνση από τους πρώτους μήνες του 2023 διασκέδασαν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, που έδειξαν ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στις 104,3 μονάδες (από 101,4 μονάδες τον Νοέμβριο). Αυτή ήταν η υψηλότερη τιμή του δείκτη τους τελευταίους εννέα μήνες, ενώ στην ευρωζώνη ο αντίστοιχος δείκτης ανέβηκε πολύ λιγότερο τον Δεκέμβριο (στις 95,8 μονάδες, από 94 τον Νοέμβριο).
-- Από την άλλη, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το εμπορικό ισοζύγιο επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι αρκετή η σημαντική βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας για να συγκρατηθεί το έλλειμμα. Το εμπορικό έλλειμμα του 11μήνου αυξήθηκε σχεδόν κατά 60%, ενώ ακόμη και αν δεν υπολογίσουμε τα πετρελαιοειδή είχε μια αύξηση σχεδόν κατά 37%. Οι εξαγωγές πήγαν καλά, όμως η αύξηση των εισαγωγών ήταν θηριώδης: από 58,5 σε 85,3 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: αφενός στο παγκόσμιο κύμα πληθωρισμού, που έκανε πολύ ακριβότερες τις εισαγωγές βασικών αγαθών, αφετέρου στην ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, που απαιτεί περισσότερες εισαγωγές. Συμπέρασμα; Προς το παρόν διαψεύδονται οι φόβοι για πολύ σοβαρή επιβράδυνση ή και ύφεση, όμως το διεθνές πληθωριστικό κύμα και η παραγωγική αδυναμία της οικονομίας φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να διευρύνουν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
-- Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλ. Χαρίτσης σχολιάζει ως εξής την παράλληλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και του ποσοστού των Ελλήνων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας: «Διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος και εκτίναξη κινδύνου φτώχειας. Οι δύο μεγάλες, αλληλοτροφοδοτούμενες, πληγές που έχει ανοίξει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη -κοινωνική και παραγωγική. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Όσο και η ανάγκη για πολιτική αλλαγή».
-- Ο γρίφος στην αγορά για το που οφείλεται το ξαφνικό ξεπέταγμα της μετοχής της ΑΒΑΞ τις πρώτες ημέρες του έτους και μάλιστα με ασυνήθιστο για τη μετοχή όγκο συναλλαγών ακόμη δεν έχει λυθεί. Σε ανάλυση πάντως των αγοραπωλησιών κατά το επίμαχο διάστημα προκύπτει ότι οι συναλλαγές έχουν γίνει από πολλούς ιδιώτες και όχι θεσμικά χαρτοφυλάκια, ούτε και από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, αφού σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να ενημερωθεί το Χρηματιστήριο.
-- Από την εταιρεία αναφέρουν απλώς πως με τα έσοδα των 60 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στη Γέφυρα θα μειωθεί περαιτέρω ο δανεισμός κοντά στα 300 εκατ. ευρώ και θα εγγραφούν και λογιστικά κέρδη για το σύνολο της χρήσης του 2022, όπως είχε γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2022 με την πώληση της Volterra.
-- Επίσης, κάποιοι θυμήθηκαν τη συμφωνία του 2021 με την Dimand, σύμφωνα με την οποία η Dimand και η Avax Development απέκτησαν το 55% και 15% αντίστοιχα έκτασης 19 στρεμμάτων δίπλα στο στάδιο Καραϊσκάκη από τις οικογένειες Δαυίδ και Ιωάννου στο οποίο θα ανεγερθούν κατοικίες και χώροι γραφείων περίπου 57.000 τετραγωνικών μέτρων. Η επικείμενη έκδοση οικοδομικής άδειας για το project ενδεχομένως να συνέβαλε στο «ξύπνημα» της μετοχής. Ο χρόνος θα δείξει.
-- Όσοι έλεγαν ότι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο ήταν μια κακή ιδέα και δεν θα έχει αποτελέσματα ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούν. Αυτές τις ημέρες, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έπεσαν σε χαμηλό 52 εβδομάδων. Όμως, η τιμή του ρωσικού πετρελαίου (αργό Ουραλίων), που υποχώρησε κοντά στα 50 δολ., έφτασε εκεί με μια πτώση της τάξεως του 49% από το υψηλό έτους, ενώ για το brent η αντίστοιχη υποχώρηση ήταν μόνο 34%. Η έκπτωση με την οποία υποχρεώνεται πλέον η Ρωσία να πουλάει το αργό Ουραλίων σε σχέση με την τιμή του brent έχει αυξηθεί σχεδόν στο 35%. Δεδομένου ότι το πετρέλαιο είναι με μεγάλη διαφορά από το φυσικό αέριο η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη Ρωσία, αυτή η συμπίεση της τιμής του είναι σίγουρα μια πηγή πολύ σοβαρού οικονομικών πονοκεφάλων για το Κρεμλίνο.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.