Ούτε 1, ούτε 2, ούτε 3 αλλά 5 ολόκληρα δισεκατομμύρια (!) φαίνεται ότι απαιτεί ο Χάρης Καρώνης από την αμερικανική JP Morgan ως συνολική αποτίμηση της Viva Wallet για την πώληση του 51,5% (δηλαδή των μετοχών του και του συνιδρυτή Μ. Αντύπα) που θα γίνει μετά από 3 χρόνια (αν φυσικά ολοκληρωθούν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το 48,5%). Διευκρινίζουμε ότι η συμφωνία για την απόκτηση του 48,5% της Viva από την JP Morgan προβλέπει αποτίμηση 2 δισ. ευρώ της εγχώριας εταιρείας, ενώ, για το υπόλοιπο 51,5% (δηλαδή τις μετοχές των δυο ιδρυτών), ο κ. Καρώνης ζητά τιμή που αντιστοιχεί σε αποτίμηση 5 δισ. της Viva, εκτιμώντας προφανώς ότι εκεί θα είναι η αξία της εταιρίας του μετά από 3 χρόνια! Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική τράπεζα έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το ποσοστό μειοψηφίας 48,5% της ελληνικής εταιρείας ψηφιακών συναλλαγών που ανήκει σήμερα στο Ηedosophia Fund (25%), στο Family Office της Μαριάννας Λάτση (13,5%) και στην επενδυτική εταιρεία Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (10%) και η τρέχουσα διαπραγμάτευση (που δεν πηγαίνει καλά) και η οποία έχει πάρει μικρή παράταση αφορά το υπόλοιπο 51,5% που θα αποκτηθεί σε δεύτερο χρόνο.
-- Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα 5 δισ. ευρώ ήταν ο στόχος αποτίμησης για τη Viva που είχε θέσει εδώ και πολύ καιρό ο Χ. Καρώνης, πριν την έλευση των Αμερικανών.
-- Αν έχουν βάση οι πληροφορίες, που φαίνεται ότι έχουν, το μεγάλο deal θα σβήσει σαν πυροτέχνημα καθώς δύσκολα οι Αμερικανοί θα αγοράσουν σε τέτοιες τιμές. Δυστυχώς! Διότι η εξαγορά μιας εταιρίας με βάση την Ελλάδα από τον αμερικανικό τραπεζικό γίγαντα θα ήταν μια επένδυση - διαφήμιση για την Ελλάδα, την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή «ελληνικής« υψηλής τεχνολογίας, το τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί το γραφείο διοίκησης της Viva Wallet και είχε συνάντηση με την διοίκηση.
-- Πάλι καλά πάντως: αν τελικά έχουμε ναυάγιο του μεγάλου deal αυτό θα οφείλεται σε καθαρά οικονομικούς λόγους. Διότι ήταν αρκετοί αυτοί που ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο η δυστοκία στην υλοποίηση της συμφωνίας να οφειλόταν σε κάποια ιδιόρυθμη απαίτηση του κ. Καρώνη, αν επέμενε, για παράδειγμα, σε μια επίσημη ανακοίνωση της JP Morgan στην οποία να δηλωνόταν ρητά η αποδοκιμασία της αμερικανικής τράπεζας στη συλλογή έργων τέχνης (μπιντέδες κατά τον κ. Καρώνη) του Δημήτρη Δασκαλόπουλου αλλά και στις διαχειριστικές ικανότητες του Νίκου Κούλη (DECA)...
-- Το καλύτερο τέλος που θα μπορούσαν να φανταστούν οι επενδυτές είχε ο Νοέμβριος στη Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που ερμηνεύθηκαν ως μια σαφής προαναγγελία του τερματισμού των «τζάμπο» αυξήσεων (0,75%) στο επιτόκιο του δολαρίου από τον Δεκέμβριο. Οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες μπήκαν σε ρυθμούς ράλι: ο Dow Jones κέρδισε 2,18%, ο S&P 500 3,09% και ο πλέον ευαίσθητος στα επιτόκια, τεχνολογικός δείκτης Nasdaq εκτινάχθηκε 4,41% υψηλότερα. Οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν μπροστά την έξοδο από την bear market και την έναρξη ενός νέου ανοδικού κύκλου, προεξοφλώντας ότι σύντομα θα τελειώσει αυτή η «μάχη» της Fed με τον υψηλό πληθωρισμό, που κόστισε πολύ στις μετοχές. Πάντως, το σκηνικό όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά συνολικά στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να έχει πολλά στοιχεία αβεβαιότητας, που δεν αποκλείουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις και το μεγαλύτερο ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι πόσο θα επηρεαστεί η εταιρική κερδοφορία από την καθοδική πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
-- Μια μεγάλη ψυχρολουσία επιφύλαξε χθες στους επενδυτές η Intralot με τη δημοσιοποίηση της λογιστικής κατάστασης του 9μήνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο τέλος Σεπτεμβρίου τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε -101,8 εκατ. ευρώ, διαψεύδοντας όσους περίμεναν, βάσει των υποσχέσεων και της καθοδήγησης που είχε δώσει η εταιρεία, ότι μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία θα επανερχόταν σε θετικά ίδια κεφάλαια, ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο της μετοχής από την προβληματική κατηγορία των μετοχών υπό επιτήρηση. Η ψυχρολουσία οδήγησε τη μετοχή στα 0,53 ευρώ –πολύ χαμηλότερα δηλαδή από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου- σημειώνοντας «βουτιά» -9,4% και με ρεκόρ συναλλαγών. Όπως εξηγούν από την Intralot πρόκειται για τεχνικό θέμα που έχει να κάνει με την αποτίμηση της θυγατρικής στις ΗΠΑ. Διευκρινίζουν ότι υπάρχουν λογιστικά τρόποι για την αναπροσαρμογή της αποτίμησης και την επαναφορά σε θετικό επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, τουτέστιν η πολυαναμενόμενη έξοδος της μετοχής από την επιτήρηση που αναμενόταν το α’ τρίμηνο του 2023 ίσως μετατεθεί για το β’ τρίμηνο. Καλά όλα αυτά, αλλά δεν πρόκειται για βασικά ζητήματα που θα έπρεπε το επιτελείο της Intralot να τα γνωρίζει εξ αρχής και να είναι καλύτερα διαβασμένο, ώστε είτε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα είτε να ενημερωθεί σωστά η αγορα;
-- Ένα βήμα βρίσκεται η Eurobank πριν την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 13,4% στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, αυξάνοντας τη συμμετοχή της στο 26%. Η εξαγορά έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι μετά την εξυγίανση των ισολογισμών τους οι εγχώριες τράπεζες περνάνε στην αντεπίθεση χτίζοντας το αναπτυξιακό story των επόμενων ετών. Η εξαγορά στην Κύπρο δεν αποτελεί το μόνο project που «τρέχει» αυτή την περίοδο η Eurobank: σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κοντά στην εξαγορά τράπεζας στα Βαλκάνια, κίνηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
-- Την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για συγχώνευση, με απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας από την Παγκρήτια, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της δεύτερης. Στόχος, σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι οι δυο πλευρές να πετύχουν δεσμευτική συμφωνία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει κουβέντα για την Τράπεζα Χανίων, κάτι αναμενόμενο, καθώς δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν: η ματαίωση της συγχώνευσης είναι οριστική και ήδη έχουν αναλάβει οι δικηγόροι για το «σπάσιμο» των σχετικών αποφάσεων και συμβάσεων με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
-- Την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για το έτος 2021 δημοσίευσε χθες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία «παρουσιάζει την προσέγγιση του Ταμείου σε θέματα που άπτοντα του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), καθώς επίσης τον σημαντικό αντίκτυπο και ευκαιρίες που δημιουργούν τόσο για το τραπεζικό σύστημα, όσο και για την κοινωνία ευρύτερα». Το ESG είναι (ή τουλάχιστον ήταν πριν την ενεργειακή κρίση) στην κορυφή της εταιρικής μόδας και έτσι δεν θα μπορούσε να είναι απών το ΤΧΣ. Τώρα, ποια μπορεί να είναι η συμβολή στο περιβάλλον, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης από ένα Ταμείο των 43 υπαλλήλων που το 2025, σύμφωνα με το νόμο, δεν θα υπάρχει είναι ένα ερώτημα. Μάλιστα όπως σημειώνει το ΤΧΣ σ’ αυτή τη «δεύτερη Έκθεση του, το Ταμείο στοχεύοντας στη περαιτέρω βελτίωσή της, για πρώτη φορά, αφενός έχει λάβει διασφάλιση (limited assurance) από εξωτερικό ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή (σ.σ. KPMG) και αφετέρου παρουσιάζει τη μέτρηση του ενεργειακού αποτυπώματός του».
-- Διότι τη σήμερον ημέρα χωρίς έναν ανεξάρτητο σύμβουλο δεν γίνεται τίποτα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.