Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από την τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI Greece και στις 10 Νοεμβρίου αναμένεται ο νέος χρησμός του οίκου για το ποιες μετοχές θα προστεθούν και ποιες θα μετακινηθούν από τον δείκτη MSCI Standard Index. Οι μετοχές που συμμετέχουν ήδη στον Standard Index είναι οκτώ: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha, Εθνική, Μυτιληναίος, Jumbo και ΔΕΗ. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα βγει κάποια μετοχή, ακόμη και η Jumbo που το τελευταίο διάστημα ήταν πάντα υποψήφια προς αποχώρηση αλλά πάντα κατάφερνε να διατηρηθεί στον δείκτη. Και αυτό γιατί στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία αναθεώρηση οι αγορές έχουν υποχωρήσει και το όριο διαγραφής, σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση του εκάστοτε τίτλου, έχει υποχωρήσει. Το «στοίχημα», όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, είναι αν θα καταφέρει να εισέλθει στον δείκτη η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πληροί, σχεδόν στο όριο, τόσο το κριτήριο της συνολικής κεφαλαιοποίησης με 2,155 δισ. ευρώ, όσο και το όριο της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης (υπολογίζεται η κεφαλαιοποίηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών) με 991 εκατ. ευρώ.
-- Ενδεχόμενη είσοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον δείκτη θα ήταν πολύ θετική για τους μετόχους, καθώς θα συνοδευόταν με εισροές κεφαλαίων από funds που ακολουθούν πιστά τον συγκεκριμένο δείκτη, αν και αυτή την περίοδο κυρίως οι μικρομέτοχοι αναμένουν με αγωνία αν θα βγει λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις με τη First Sentier σχετικά με την πώληση της εταιρείας σε τιμή που θα βρίσκεται σε premium σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.
-- Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ως βασικός μέτοχος της Reds με 55,5%, έχει ζητήσει την ανάκληση του ΔΣ της θυγατρικής της, την εκλογή νέου ΔΣ, καθώς και την εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση της Reds στις 9 Νοεμβρίου. Ήδη, μετά την αποχώρηση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου από τον όμιλο αλλά και τη Reds στην οποία ασκούσε καθήκοντα προέδρου του ΔΣ, ορίστηκε ως νέος πρόεδρος ο Θύμιος Μπουλούτας, νυν CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Επίσης, στο ΔΣ της Reds συμμετέχουν και οι δύο εκπρόσωποι της Motor Oil (Παναγιώτης Κυριακόπουλος και Ευάγγελος Σαμαράς) αλλά και ο άνθρωπος των Ολλανδών της Reggeborgh στον όμιλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Κωνσταντίνος Τούμπουρος. Με αυτά τα δεδομένα, θα έχει ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης για ανάκληση των μελών και για ποια από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ χτυπά η καμπάνα. Σημειώνεται πως οι Ολλανδοί διαμηνύουν πως έχουν μεγάλα σχέδια για τη Reds που ήδη έχει συμμετοχή σε μεγάλα projects όπως οι Γούρνες Ηρακλείου, το Kampas Park και η Μαρίνα Αλίμου, και ίσως θέλουν να ενισχύσουν με«νέο αίμα» την εταιρεία. Επίσης, στο σχόλιο του ΔΣ σχετικά με την επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση αναφέρεται πως «η βασική μέτοχος της εταιρείας (δηλ. η ΕΛΛΑΚΤΩΡ), η οποία αιτήθηκε και τη σύγκλησή της, δεν έχει ακόμη θέσει υπ’ όψιν της εταιρείας και των μετόχων της σχόλιο ή σχέδιο απόφασης». Υπενθυμίζεται πως στις 3 Νοεμβρίου λήγει και η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της EΛΛΑΚΤΩΡ για την απόκτηση του 100% της Reds.
-- Ήταν καλός μήνας ο Οκτώβριος για τις (ταλαιπωρημένες) μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, αλλά και για τη «δική μας», Aegean. Μέχρι και την Παρασκευή, ο δείκτης αεροπορικών εταιρειών του Stoxx 600 είχε κερδίσει για τον Οκτώβριο 13,7%, ενώ η μετοχή της Aegean έγραψε κέρδη σχεδόν 12%. Η μετοχή της Aegean μπορεί να κέρδισε λιγότερο ύψος τον Οκτώβριο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου, όμως είναι λάθος να βγάλει κάνεις το συμπέρασμα ότι υστερεί. Ανατρέχοντας στα στοιχεία από την αρχή του έτους διαπιστώνουμε ότι ο ευρωπαϊκός αεροπορικός κλάδος χάνει το ένα τέταρτο της χρηματιστηριακής του αξίας, καθώς ο δείκτης STOXX Europe Total Market Airlines υποχωρεί κατά 25,9%. Αντίθετα, η μετοχή της Aegean σημειώνει άνοδο κατά 3% από την αρχή του έτους. Η εξήγηση είναι προφανής: η Ελλάδα έχει φέτος να επιδείξει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη σε αεροπορική κίνηση και οδεύει ολοταχώς για νέο ρεκόρ εισπράξεων στον τουρισμό. Αυτά είναι τα μεγάλα ατού της Aegean φέτος, που έχουν βρει αντανάκλαση και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Πάντως, η μετοχή της Aegean εξακολουθεί να απέχει από τα 5,4 ευρώ που είχε πιάσει στα τέλη Αυγούστου, εν μέσω ευφορίας για τα αποτελέσματα εξαμήνου, και ακόμη περισσότερο από το υψηλό έτους των 6,27 ευρώ, όπου είχε ανεβεί τον Φεβρουάριο, λίγες ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
-- Είχαν πολλά οικονομικά και νομικά ζητήματα να λάβουν υπόψη τους οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης, την περασμένη Πέμπτη, όταν κλήθηκαν να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα υπερκέρδη που θα εξασφάλιζαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Τελικά προτίμησαν την πιο απλή και ασφαλέστερη, νομικά, λύση: Από τις 23 Νοεμβρίου -και όχι αναδρομικά, αφού αυτό θα είχε πολλά νομικά προβλήματα- οι τράπεζες θα δίνουν στην ΕΚΤ για τα 2,1 τρισ. ευρώ που τους έχει δανείσει μέσω του προγράμματος TLTRO III επιτόκιο 1,75%. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αναπροσαρμογή, αφού αυτά τα φθηνά δάνεια, που είχαν δοθεί για να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη διάρκεια της πανδημίας, είχαν ως τώρα αρνητικό επιτόκιο έως και -1,0%, δηλαδή η ΕΚΤ πλήρωνε τις τράπεζες για να τις δανείζει. Από τις 23 Νοεμβρίου, το επιτόκιο ανεβαίνει στο 1,75%, δηλαδή ακριβώς όσο είναι και το επιτόκιο με το οποίο τοκίζονται οι καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στην ΕΚΤ. Εν ολίγοις, με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες δεν θα μπορούν να βγάζουν δωρεάν κέρδη, «παρκάροντας» στην ΕΚΤ με θετικό επιτόκιο τα ποσά που τις έχει δανείσει με αρνητικό.
-- Πώς θα επηρεάσει αυτή η απόφαση τις τράπεζες; Οι αναλυτές λένε ότι δεν θα κινηθούν όλες με τον ίδιο τρόπο: όσες έχουν επαρκή ρευστότητα και μπορούν να δανείζονται με χαμηλό κόστος από τη διατραπεζική αγορά το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην ΕΚΤ τα φθηνά δάνεια του TLTRO III. Οι περισσότερες τράπεζες της ευρωζώνης αναμένεται να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, επιστρέφοντας αρκετά γρήγορα τα 2,1 τρισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Οι λίγες τράπεζες που έχουν ζητήματα χαμηλής ρευστότητας και δανείζονται ακριβά από την αγορά μάλλον θα τα κρατήσουν περισσότερο. Θα πρέπει, βεβαίως, να λάβουν υπόψη και τον παράγοντα του στιγματισμού: όποιος κρατά πολύ τα δάνεια του TLTRO III θα θεωρηθεί από την αγορά ότι έχει αδυναμίες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το κόστος δανεισμού του.
-- Αυτό που είναι αυτονόητο, παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένα δημοσιεύματα ως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και επιχειρήθηκε να εξαχθούν συμπεράσματα, μάλλον πρόωρα. Ναι, λοιπόν, η αμερικανική ExxonMobil, που έχει αναλάβει (μαζί με τα ΕΛΠΕ) την υποχρέωση να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, έχει κλείσει την απαραίτητη συμφωνία με νορβηγική εταιρεία, η οποία θα διαθέσει το ερευνητικό της σκάφος για τις έρευνες. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα που δεν χρειάζεται καν να συζητήσει κάποιος: αυτονόητο είναι ότι μια πετρελαϊκή εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς, όταν αναλαμβάνει μια υποχρέωση για έρευνες θα είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη συμβατική της υποχρέωση την κατάλληλη στιγμή (σημειωτέον ότι οι έρευνες σε αυτή την περιοχή μπορούν να γίνουν μόνο από τον Νοέμβριο και μετά, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος). Το πραγματικό ερώτημα δεν ήταν αν θα ήταν έτοιμη η Exxon να κάνει τις έρευνες, αλλά αν θα επιτραπεί να γίνουν οι έρευνες. Η πιθανότερη απάντηση είναι «όχι»: παραμένει σε εκκρεμότητα η προσφυγή οικολογικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο μόνο από θαύμα θα εξέδιδε την απόφασή του έγκαιρα για να αρχίσουν οι έρευνες τον Νοέμβριο. Αλλά και η κυβέρνηση είναι κοινό μυστικό ότι δεν βιάζεται να γίνουν φέτος οι έρευνες: με τόσες εντάσεις με την Τουρκία για τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών και με τις εκλογές στην Τουρκία, όπως και στην Ελλάδα, να έρχονται το 2023, η έναρξη ερευνών στα οικόπεδα της Κρήτης μπορεί να έφερνε σοβαρές διπλωματικές προστριβές, με απρόβλεπτες συνέπειες. Συμπέρασμα; Μάλλον από τον χειμώνα του 2023 θα πρέπει να περιμένουμε την έναρξη των ερευνών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.