Μέγας… επενδυτικός θόρυβος επικρατεί για τις τράπεζες. Άραβες, Ολλανδοί, funds και πολλοί άλλοι επενδυτές φέρονται να πολιορκούν τις εγχώριες τράπεζες και να διαγκωνίζονται για το ποιος θα πραγματοποιήσει πιο γρήγορα deals. Μακάρι να έρθουν μεγάλα deals και να έχουμε να γράφουμε οι δημοσιογράφοι, αλλά η εικόνα στο ταμπλό δεν μεταδίδει κανέναν επενδυτικό πυρετό. Το αντίθετο. Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank διαπραγματεύονται σε τιμές μακριά από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποίησαν πρόσφατα, ενώ Εθνική και Eurobank έχουν απομακρυνθεί πολύ από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Οπότε ας μας επιτρέψετε να κρατάμε μικρό καλάθι…
-- Έστω και με πολλές δυσκολίες, η ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή των ευρωπαϊκών συμβολαίων φυσικού αερίου TTF φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, στο «παρά πέντε» της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., την Παρασκευή. Χθες έγιναν δύο διαδοχικές τηλεδιασκέψεις, στο επίπεδο των υπουργών Ενέργειας: πρώτα συζήτησαν ο Κώστας Σκρέκας και οι ομόλογοί του από Βέλγιο, Ιταλία και Πολωνία τις τεχνικές παραμέτρους της πρότασης για το πλαφόν. Ακολούθησε η πιο δύσκολη συζήτηση, στην τηλεδιάσκεψη όπου προστέθηκαν οι υπουργοί της Γερμανίας και της Ισπανίας. Ακόμη δεν υπάρχει κάποιο οριστικό αποτέλεσμα, όμως όσοι παρακολουθούν στενά τις διεργασίες λένε ότι το κλίμα έχει αλλάξει πολύ και αυτό φαίνεται από τη στάση που τηρεί η Κομισιόν και τις αλλεπάλληλες… κωλοτούμπες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αρχικά, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι το πλαφόν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια το απέσυρε από τις προτάσεις της, λόγω των έντονων αντιδράσεων της Γερμανίας, ενώ στην τελευταία επιστολή της προς τους ηγέτες άλλαξε πάλι γραμμή και τάσσεται υπέρ της προσωρινής επιβολής πλαφόν, μέχρι να δημιουργηθεί ένας νέος δείκτης τιμών φυσικού αερίου για την Ευρώπη, ο οποίος θα ενσωματώνει και την τιμή του LNG.
-- Φαίνεται ότι η Γερμανία ρίχνει νερό στο κρασί της, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις για το τεράστιο πακέτο στήριξης των δικών της καταναλωτών και επιχειρήσεων με 200 δισ., καθώς μάλιστα τέθηκε στο τραπέζι από δύο επιτρόπους η πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό ώστε να στηριχθούν οι καταναλωτές, μια ιδέα που προκαλεί… ανατριχίλες στο Βερολίνο και θα προτιμούσαν να την αποφύγουν, έστω και με τίμημα ένα συμβιβασμό για το πλαφόν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πάει στη Σύνοδο Κορυφής με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι ηγέτες θα δώσουν τελικά στην Κομισιόν την εντολή να καταθέσει τελική πρόταση για την επιβολή πλαφόν. Χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός τόνισε μέσω Twitter ότι είναι «πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση» η πρόταση φον ντερ Λάιεν για επιβολή προσωρινού πλαφόν.
-- Κλέβει τις εντυπώσεις η νέα εφαρμογή appodixi, της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας όλοι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων. Όπως μαθαίνουμε, ενδιαφέρον για την εφαρμογή έχουν δείξει και πρεσβείες γειτονικών χωρών, αναγνωρίζοντας την ευρηματικότητα και τη δυναμική της εφαρμογής μέσω της οποίας καθένας μπορεί να δουλέψει για λογαριασμό της εφορίας. Σημειώνεται ότι μέσα σε λίγες μόνο ημέρες πάνω από 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό τους και έχουν πραγματοποιηθεί 24.193 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις, εκ των οποίων οι 13.000 είναι ανώνυμες και οι 11.200 επώνυμες. Μάλιστα η ΑΑΔΕ ήδη έχει προχωρήσει στην επιβολή προσωρινού λουκέτου σε επιχειρήσεις λόγω φοροδιαφυγής που εντοπίστηκε από πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής. Και το μεγαλύτερο κέρδος δεν είναι οι καταγγελίες, αλλά οι πολλοί περισσότεροι που μέχρι σήμερα παρανομούσαν και οι οποίοι θα συμμορφωθούν προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα. Σημειώνεται ότι στο σχεδιασμό του υπ. Οικονομικών είναι να θεσμοθετηθεί αμοιβή για τους καταγγέλλοντες η οποία θα φτάνει μέχρι και το δεκαπλάσιο της αξίας της πλαστής απόδειξης.
-- Η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων ως μέτρο από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει «κλειδώσει». Τα συνολικά ποσά είναι δύσκολο να προσδιοριστούν από τώρα γιατί θα αφορούν ολόκληρη τη χρήση του 2022 και ήδη στο δεύτερο εξάμηνο η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει επηρεάσει τις αποτιμήσεις των αποθεμάτων. Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του παρέμβαση εκτίμησε ότι το έσοδο του κράτους από τη συγκεκριμένη φορολόγηση θα είναι περί τα 300 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρούν συντηρητική την εκτίμηση του υπουργού. Όπως και να έχει, τα ποσά θα είναι μεγάλα και για τα δύο διυλιστήρια, τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil, για αυτό και το ερώτημα της αγοράς είναι αν θα γράψουν προβλέψεις στους ισολογισμούς τους από τώρα, πριν το κλείσιμο του έτους.
-- Πρόσκαιρη αποδείχτηκε η βελτίωση του κλίματος στις αγορές για την Credit Suisse, καθώς χθες οι ανησυχίες για την τύχη της τράπεζας επανήλθαν και εντάθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το spread στο CDS των ομολόγων, δηλαδή το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων, χθες εκτινάχτηκε πολύ απότομα, κατά 71 μονάδες βάσης και πλησίασε τις 374 μ.β. (3,74%) -στην αρχή του έτους το spread ήταν μόλις 55 μ.β. Οι φόβοι ότι κάτι δεν θα πάει καλά στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης, αλλά και ότι μπορεί να υπάρχουν «σκελετοί στην ντουλάπα» της τράπεζας, με τη μορφή κάποιων ανοικτών θέσεων στις αγορές που έχουν γίνει βαθιά «κόκκινες» δεν έχουν απομακρυνθεί. Ίσως δεν βοηθάει και το στιλ επικοινωνίας του διευθύνοντος συμβούλου, Ούρλιχ Κέρνερ. Για παράδειγμα, θεώρησε καλό να δηλώσει ότι η τράπεζα θα αναγεννηθεί σαν τον Φοίνικα. Ίσως ξέχασε ότι στον αρχαίο μύθο, ο Φοίνικας γινόταν στάχτη, πριν φτάσει στο στάδιο της αναγέννησης. Και μάλλον δεν ακούγεται πολύ καθησυχαστικό να γίνει στάχτη η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, έστω και αν από τη στάχτη ξαναγεννηθεί.
-- Σε συνέχεια του επιτυχημένου Cyprus Forum που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών βάζει πλώρη για Καναδά. Από κοινού με το Enterprise Greece και σε συνεργασία με το Hellenic Initiative Canada και με τα Επιμελητήρια οργανώνουν το Toronto Economic Forum, με στόχο όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση την «ενίσχυση των Ελληνο-Καναδικών σχέσεων με φόντο το τοπίο των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα». Στο διήμερο συνέδριο, 17-18 Οκτωβρίου, έχουν προγραμματιστεί πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ομιλίες, ωστόσο η στήλη ξεχωρίζει την ομιλία της Ευγενίας Μανωλίδου, διευθύντριας προγράμματος της Ελληνικής Αγωγής (και συζύγου του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη), με θέμα The Global Interest of Ancient Greek in Numbers. Αναμένουμε με ενδιαφέρον και ελπίζουμε ότι θα μεταδοθεί και διαδικτυακά ώστε εκτός από τους Καναδούς επενδύτες να τη δούμε και εμείς στην Αθήνα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.