Άνω τελεία στην συζήτηση περί υπερκερδών ορισμένων ενεργειακών ομίλων λόγω της διεθνούς συγκυρίας έβαλαν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2021, με την εταιρεία να κλείνει την περασμένη χρήση με ζημιές. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έσπευσε να δηλώσει ότι «το τελικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ, με ζημιές ύψους 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους το 2021, διαψεύδει τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δήθεν υπερκέρδη της Επιχείρησης εις βάρος των καταναλωτών». Ασφαλώς δεν έχει άδικο ο κ. Σκρέκας, όπως και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι έσπευσαν να επισημάνουν την απουσία υπερκερδών στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, ωστόσο η στήλη υπενθυμίζει ότι τα αποτελέσματα του 2021 αφορούν τα μεγέθη του… 2021. Τα όποια «ουρανοκατέβατα κέρδη» θα πρέπει να αναζητηθούν στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022.
-- Ως μια από τις σοβαρότερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει υποστεί ελληνικός όμιλος και ιδιαίτερα εταιρεία δημόσιου χαρακτήρα, χαρακτηρίζουν τα ΕΛΤΑ το χακάρισμα που οδήγησε σε ολιγοήμερη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβερνοεπίθεση ήταν σοβαρή, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι ήταν και εύκολη, καθώς οι χάκερς δεν δυσκολεύτηκαν να διεισδύσουν στα συστήματα των ΕΛΤΑ. Ο λόγος είναι ότι τα ΕΛΤΑ χρησιμοποιούν παλιά συστήματα και τεχνολογίες, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν είχαν γίνει σοβαρές σχετικές επενδύσεις. Έτσι, οι χάκερ πολύ εύκολα «μπήκαν» στα συστήματα της εταιρίας και εκβίαζαν.
-- Τη φιλοδοξία του να δημιουργήσει έναν όμιλο που θα μπορέσει στην πορεία να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπογράμμισε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita Foods. Μάλιστα ο κ. Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προέβλεψε ότι το ΧΑ θα δει καλύτερες μέρες στο μέλλον. Είχαμε πολύ καιρό είχαμε να ακούσουμε κάποιον επιχειρηματία να δηλώνει ότι στοχεύει να προχωρήσει στην εισαγωγή της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
-- Σε διευκρινίσεις υποχρέωσε τη διοίκηση της Τιτάν το «άλμα» της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών που τροφοδότησε η πρόσκληση για Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα, μεταξύ άλλων, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με την επιστροφή μετρητών στους μετόχους. Η μετοχή έκλεισε στα 13,84 ευρώ σημειώνοντας άνοδο +6,46% ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής ανήλθε μέχρι τα 14,16 ευρώ. Τελικά, με νέα δήλωση, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, η διοίκηση διευκρίνισε ότι η διανομή των μετρητών από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί σε μία ή περισσότερες δόσεις, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Μάλλον θα μπορούσε να γίνει ένας καλύτερος χειρισμός στη διαχείριση του θέματος, για να το θέσουμε κομψά.
-- Το κόστος για την ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία προσεγγίζει σε νέα ανάλυσή της η Goldman Sachs και καταλήγει σε μάλλον αισιόδοξα συμπεράσματα, παρότι διαπιστώνει ότι η έξαρση του πληθωρισμού είναι αναπόφευκτο να επηρεάσει δυσμενώς τις επενδύσεις και να καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη. Ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά πλήρους επαναφοράς στην αγορά ομολόγων, έχοντας ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 και συνεχίζοντας την υποκατάσταση χρέους προς τον επίσημο τομέα με δανεισμό από την αγορά, όπως επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ. Το κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους βρίσκεται στον ρυθμό ανάπτυξης, τονίζει η Goldman, υπολογίζοντας ότι για κάθε μισή μονάδα που θα πετύχουμε να αυξήσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης (με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις) θα μειώνεται το χρέος ως το 2030 κατά τρεις μονάδες του ΑΕΠ. Αντίθετα, με κάθε αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης στην απόδοση των 10ετών ομολόγων το χρέος θα «φουσκώνει» κατά 1%.
-- Υπάρχει και μία ακόμη ενδιαφέρουσα επισήμανση της Goldman: ενώ άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη δεν χρησιμοποίησαν καν τα φθηνά δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, προτιμώντας μόνο τις επιδοτήσεις, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί στο σύνολό τους τα φθηνά δάνεια που δικαιούται η χώρα, που αντιστοιχούν σε περίπου 6,5% του ΑΕΠ, για να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Αυτό μας βγαίνει σε καλό στις συνθήκες που δημιουργεί η νέα κρίση και οι οποίες οδηγούν σε αυξημένα κόστη δανεισμού για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, καθώς περιορίζει τον κίνδυνο να «παγώσουν» οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα, όπως τονίζει η Goldman, έχει το χαμηλότερο ποσοστό ιδιωτικών επενδύσεων προς το ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη, ενώ συνολικά οι επενδύσεις παραμένουν 10 μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερα από το επίπεδο όπου βρίσκονταν πριν τη μεγάλη οικονομική κρίση.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.