Τη διεύρυνση της συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Αξιών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία - πλαίσιο με αντικείμενο την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό παράγωγων προϊόντων με υποκείμενες αξίες που διαπραγματεύονται στο BSE και συγκεκριμένα Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί επιλεγμένων μετοχών καθώς και του βασικού δείκτη SOFIX. Σιγά σιγά και αθόρυβα το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε συμφωνίες με τα χρηματιστήρια της Σερβίας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, του Κουβέιτ, ενώ ακόμα και με τον Λίβανο είχε υπάρξει συμφωνία, καθιστώντας τη χώρα μας ισχυρό περιφερειακό παίκτη στις κεφαλαιαγορές. Και όταν λέμε συμφωνίες δεν εννοούμε γενικά μνημόνια συνεργασίας αλλά για συμφωνίες που στηρίζονται σε ελληνικές υποδομές, υποδομές που έχει αναπτύξει το Χρηματιστήριο Αθηνών τα τελευταία χρόνια. Υποδομές που επιτρέπουν στην ΕΧΑΕ να παρέχει υπηρεσίες εκκαθάρισης συναλλαγών, θεματοφυλακής κ.α. τηρώντας τις εξαιρετικά αυστηρές κανονιστικές απαιτήσεις που διέπουν τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, είδε από νωρίς τη στρατηγική ευκαιρία για τη χώρα μας να καταστεί κόμβος υποστήριξης των κεφαλαιαγορών της ευρύτερης περιοχής, επενδύοντας συστηματικά σε υποδομές με στόχο το ελληνικό χρηματιστήριο να καταστεί το ισχυρότερο και πιο προηγμένο τεχνολογικά της περιοχής. Και πολλά από αυτά έγιναν την τελευταία δεκαετία, περίοδο που η χώρα δοκιμάστηκε σκληρά από την οικονομική κρίση, βρέθηκε σε ανυποληψία και φλέρταρε με έξοδο από την ευρωζώνη.
-- Παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου έλαβε το project για την μεταφορά εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας στην doValue στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Frontier. Αυτές τις ημέρες γίνονται παρουσιάσεις σε εργαζόμενους της Εθνικής για να μεταπηδήσουν στην doValue. Στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει το προσωπικό της κατά 135 άτομα, ωστόσο η doValue δεν πρόκειται να απορροφήσει περισσότερους από 50 εργαζόμενους που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει να αποχωρήσουν με εθελουσία.
-- Το κλισέ «τέλος εποχής» ταιριάζει γάντι για την περίπτωση του Hilton. Το ιστορικό ξενοδοχείο διακόπτει τη λειτουργία του και όταν ανοίξει ξανά τις πύλες του, το 2024, θα είναι ένα ριζικά διαφορετικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει 280 δωμάτια και σουίτες, 50 πολυτελείς κατοικίες, χώρους εμπορικούς και ψυχαγωγίας, ενώ ο τελευταίος όροφος θα μετατραπεί σε χώρο όπου θα φιλοξενηθούν «εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας». Η ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του ιστορικού ξενοδοχείου αποτυπώνεται και σε μια ακόμα, μάλλον περίεργη, απόφαση της διοίκησης: να μην διατηρήσει τις σημερινές θέσεις εργασίας. Η εταιρία προσφέρει ένα αναμφίβολα γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στους περίπου 300 εργαζόμενους, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αγωνία να διατηρήσει κάποιες θέσεις εργασίας. Μόνο μια πολύ γενική αναφορά έγινε στη σχετική ανακοίνωση για απασχόληση σε άλλες τουριστικές δραστηριότητες του Ομίλου, όπως στη νέα ξενοδοχειακή μονάδα της Costa Navarino, αλλά «κατόπιν αξιολόγησης». Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη στάση ειδικά σε μια εποχή που γίνεται πολλή κουβέντα για τη δυσκολία των επιχειρήσεων να βρουν εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.
-- Σε υψηλά 13 ετών έκλεισε χθες η μετοχή του ΟΤΕ, στα 16,82 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε τα 17 ευρώ, επίπεδο που έχουμε να δούμε από το 2008. Η εντυπωσιακή εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή εικόνα του Γενικού Δείκτη είναι παραμορφωμένη λόγω των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων και… μηδενισμών των τραπεζικών μετοχών την προηγούμενη δεκαετία. Θυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ είχε επίδοση +23,33% το 2021, δικαιώνοντας τους αναλυτές που ξεχώρισαν τη μετοχή του ως μια από τις πλέον ελκυστικές στην Ευρώπη. Ε, με τέτοιες χρεώσεις πώς να μην ξεχωρίσει θα μου πείτε.
-- Ταλαιπωρήθηκαν τα ΕΛΠΕ, όπως και όλα τα ανά τον κόσμο διυλιστήρια, από την πανδημία, αλλά ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους τα περιθώρια διύλισης στα ΕΛΠΕ έχουν ανακάμψει αισθητά. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank Equities, η άνοδος των διεθνών τιμών και της ζήτησης καυσίμων έχουν επιτρέψει να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα το περιθώριο διύλισης στη βενζίνη, να βελτιωθεί αισθητά στο ντίζελ και να διαμορφωθεί σε φυσιολογικά επίπεδα στα αεροπορικά καύσιμα. Η μετοχή, που σημειωτέον έχει ξεφύγει από το επίπεδο των 6 ευρώ ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον έχει ανέλθει κοντά στα 6,5 ευρώ, έχει πολλά περιθώρια ανόδου, καθώς οι αναλυτές ενσωματώνουν στην αποτίμηση μια αναβάθμιση προβλέψεων για τα λειτουργικά κέρδη της διετίας 2022 - 2023 κατά 10% με 14%, αντίστοιχα, ενώ συνυπολογίζουν και τη θετική επίδραση στα μεγέθη του ομίλου από τις νέες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Με βάση τα νέα δεδομένα, η τιμή στόχος αναβαθμίζεται αισθητά, από τα 7,2 στα 8,3 ευρώ, δηλαδή περίπου 28% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο στα 6,46 ευρώ. Μάλιστα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η σχέση επιχειρησιακής αξίας προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA) διαμορφώνεται για το 2022 στις 6,2 φορές, δηλαδή λίγο υψηλότερα από τον μέσο όρο για τον κλάδο στην Ευρώπη.
-- Επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων παικτών, πρωτίστως από τον τομέα τεχνολογίας/τηλεπικοινωνιών για τον διαγωνισμό για το ψηφιακό Κτηματολόγιο. OTE, Vodafone, Wind, Intrasoft International και η Unisystems του ομίλου Quest, ήταν οι επικεφαλής εταιρείες πέντε κοινοπραξιών που κατέθεσαν προσφορές για το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης περισσότερων από 600.000.000 σελίδων που... μαζεύουν σκόνη στα Υποθηκοφυλακεία ολόκληρης της Ελλάδας. «Νέο παιδί στην πόλη», για τέτοιες μεγάλες δουλειές ψηφιοποίησης, είναι όμως η Mytilineos, που κατέβηκε στο διαγωνισμό ως επικεφαλής της έκτης κοινοπραξίας που κατέθεσε προσφορά. Εκ πρώτης όψεως, η δουλειά αυτή δεν φαίνεται να «κολλάει» στο προφίλ μιας εταιρείας βαριάς βιομηχανίας (αλουμίνιο) και ενέργειας, όμως η διοίκηση της Mytilineos είδε μια σημαντική ευκαιρία στον ορίζοντα και κινήθηκε με αρκετή ευελιξία στην κατεύθυνση της προσθήκης άλλης μιας δραστηριότητας στο χαρτοφυλάκιό της, δίνοντας πρόσθετο ενδιαφέρον σε ένα διαγωνισμό που ήδη χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό και αποτελεί πρόκριμα για αρκετούς επόμενους με μεγάλο συνολικό προϋπολογισμό.
-- Όσοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι, αγοράζοντας κρυπτονομίσματα τοποθετούν κεφάλαια σε μια ιδιαίτερη επενδυτική κατηγορία, εξασφαλίζοντας κάποια προστασία από τις διακυμάνσεις και τις υπερβολές των χρηματιστηρίων καλά θα κάνουν να διαβάσουν τη νέα σχετική ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δείχνει με πολύ πειστικά στοιχεία ότι, στην πραγματικότητα, τα κρυπτονομίσματα παρακολουθούν πολύ στενά την πορεία των μετοχών. Όσο περισσότερο ωρίμαζε η αγορά των κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, όπου η αξία τους ξεπέρασε και τα 3 τρισ. δολ., αυξανόταν και ο βαθμός συσχέτισης των τιμών τους με τις αντίστοιχες των μετοχών, σημειώνουν οι αναλυτές του Ταμείου. Σε επίπεδο πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων, αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις, καθώς υπάρχει πλέον μια νέα και υπολογίσιμη κατηγορία στοιχείων ενεργητικού που θα μπορούσε να κινηθεί σε συγχρονισμό με τις τιμές των μετοχών σε ενδεχόμενη σοβαρή υποχώρησή τους, δημιουργώντας ένα νέο κίνδυνο για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τονίζει το ΔΝΤ. Για τους επενδυτές/κερδοσκόπους που κινούνται προς τα κρυπτονομίσματα, όλα αυτά σημαίνουν ότι θα ήταν ορθό να αντιληφθούν ότι δεν τοποθετούν τα χρήματά τους σε κάποιο πραγματικά εναλλακτικό asset, που θα μπορούσε να κινηθεί αντίθετα στις υπερβολές των χρηματιστηρίων, αλλά σε ένα επενδυτικό μέσο που το πιθανότερο ότι θα ακολουθήσει τις αγορές μετοχών σε ενδεχόμενη «βουτιά» στο μέλλον.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.