Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι αποκαλούμενοι big 4, δηλαδή PwC, Deloitte, EY και KPMG, για την ανάθεση από τη ΡΑΕ προς την άσημη και άγνωστη Zephyros Partners Συμβουλευτική Α.Ε., η οποία θα ελέγξει τη ΔΕΗ και τους διαχειριστές, δηλαδή ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ. Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω εταιρείες χρησιμοποιούν κάποια εκ των big 4 για τον έλεγχο και την κατάρτιση των λογιστικών καταστάσεων και η σφήνα της Zephyros Partners δεν άρεσε καθόλου. Κάποιοι σημείωσαν δηκτικά ότι «δεν πειράζει, ας πάρει και κανένας άλλος καμία συμβουλευτική – ελεγκτική δουλειά», υπονοώντας ασφαλώς ότι PwC, Deloitte, EY και KPMG έχουν σαρώσει την αγορά και δεν υπάρχει πέτρα να σηκώσει κανείς που να μην βρει από κάτω κάποιον από τους big 4. Με την κίνηση αυτή, η ΡΑΕ φιλοδοξεί να ενισχύσει τον εποπτικό της ρόλο, παρακολουθώντας στενά τους διαχειριστές, τις διάφορες δαπάνες που περνάνε στο σύστημα και πώς αυτές μεταφέρονται στον τελικό καταναλωτή.
-- Η στήλη δεν αμφισβητεί τις καλές προσπάθειες της καλής διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ωστόσο οφείλει να επισημάνει ότι κάπως ανορθόδοξα επιχειρεί αυτή την καλύτερη εποπτεία μέσω των ελέγχων σε ΔΕΗ και διαχειριστές. Πρώτα πρώτα, η Zephyros Partners Συμβουλευτική Α.Ε. που κρίθηκε ότι έχει την εμπειρία και τα εχέγγυα για τέτοιου τύπου ελέγχους δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, λίγες εβδομάδες δηλαδή πριν την επιλογή της από τη ΡΑΕ. Το δεύτερο σημείο, που ας μας επιτραπεί να πούμε «βγάζει μάτι», είναι το budget του έργου, καθώς για τη διενέργεια των ελέγχων για λογαριασμό της ΡΑΕ στις τέσσερις εταιρείες θα διατεθεί το συνολικό ποσό των 29.500 ευρώ, ποσό που θεωρείται εντελώς εκτός αγοράς, δημιουργώντας ερωτηματικά για πιθανές... αόρατες ουρές.
-- Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Attica Bank, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή κλείνει το Virtual Data Room. Έτσι, τη Δευτέρα θα ξέρουμε αν υπάρχει ή όχι σοβαρό ιδιωτικό ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου και αυτή η «αγωνία» δημιουργεί μεγάλο «θόρυβο» για το τι μέλλει γενέσθαι. Διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα για την υλοποίηση της αύξησης. Η επιτυχία της ΑΜΚ είναι δεδομένη και είτε θα καλυφθεί στην καλή περίπτωση από ιδιωτικά κεφάλαια είτε, στην κακή περίπτωση, θα την καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
– Πού μπορεί να φτάσει ο Γενικός Δείκτης αν δούμε μια σοβαρή διόρθωση στη Γερμανία και τις ξένες αγορές; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τους επαγγελματίες της αγοράς, με τους περισσότερους να θεωρούν ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ μιας γενναίας διόρθωσης των αγορών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Και όταν λέμε γενναία εννοούμε κάτι σε 10% με 15%, δηλαδή να δούμε τον DAX κοντά στη ζώνη των 13.700 μονάδων. Από ένα πρόχειρο γκάλοπ που έκανε η στήλη φαίνεται ότι οι περισσότεροι πιστεύουν πως, αν δούμε μια τέτοια μεγέθους διόρθωση έξω, το ΧΑ θα «προσγειωθεί» στα επίπεδα των 800 μονάδων.
-- Χθες η Wall Street έκλεισε με μεγάλες απώλειες, οι οποίες πάντως περιορίστηκαν αρκετά στο τέλος της συνεδρίασης όταν μπήκαν στην αγορά οι θιασώτες του δόγματος "buy the dip". Μένει να δούμε αν θα επαναληφθεί το "buy the dip", που τόσες φορές έχουμε δει τους προηγούμενους μήνες, ή θα έχουμε νέο μοτίβο.
-- Ντόμινο χρεοκοπιών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας φοβούνται στη Μεγάλη Βρετανία οι ισχυρότεροι «παίκτες» της αγοράς και έχουν αρχίσει κατεπείγουσες συζητήσεις με την κυβέρνηση, διεκδικώντας κρατική στήριξη για να μπορέσουν να απορροφήσουν τους πελάτες μικρότερων εταιρειών που κλείνουν επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου (+250% φέτος) και της χονδρικής αγοράς ρεύματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται από ειδικούς, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες μπορεί να καταρρεύσουν τέσσερις μικρές εταιρείες με ένα εκατομμύριο πελάτες, οι οποίες θα προστεθούν στις πέντε που χρεοκόπησαν από τον Αύγουστο. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή αυτής της κρίσης. Στο τέλος της, δεν αποκλείεται να μείνουν στην αγορά μόνο δέκα από τους συνολικά 49 παρόχους που υπήρχαν στο τέλος του α' τριμήνου 2021.
-- Αυτά συμβαίνουν στη Βρετανία. Γιατί εδώ οι εταιρείες μας έχουν φροντίσει να διατηρούν ελάχιστα συμβόλαια σταθερής τιμής, ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν «δεθεί» με τις γνωστές ρήτρες αναπροσαρμογής, κάτι που σημαίνει ότι το υψηλότερο κόστος του ρεύματος μεταφέρεται στους πελάτες και δεν επιβαρύνει τις εταιρείες. Αντίθετα, στη Βρετανία είναι πολλά τα συμβόλαια με σταθερή τιμή και οι μικρότερες εταιρείες δεν έχουν αρκετά ισχυρούς ισολογισμούς για να απορροφήσουν τις ζημιές, ενώ οι μεγαλύτερες απαιτούν από την κυβέρνηση να «βάλει πλάτη» για την κάλυψη των ζημιών, προκειμένου να δεχθούν τους πελάτες που καλύπτονται από τα σταθερά συμβόλαια.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.