Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ – Mytilineos για το ιστορικό «ενεργειακό διαζύγιο» μεταξύ των δύο. Τα επιτελεία των δύο εταιριών βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση και των τελευταίων λεπτομερειών της συμφωνίας μέσω της οποίας θα ανανεωθεί για τελευταία φορά (και για διάστημα 2 ετών) η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ για το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας. Κατόπιν, το Αλουμίνιον, που αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή ρεύματος της χώρας, θα καλύπτει τις ανάγκες του από την παραγωγή του ομίλου. Κάπως έτσι θα μπει τέλος και στο επαναλαμβανόμενο σίριαλ της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης μεταξύ των δύο εταιριών.
-- Παρεμπιπτόντως, θέμα ημερών είναι να έχουμε και τις τελικές ανακοινώσεις για τη μεγάλη συμφωνία της Mytilineos με την Glencore, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία θα είναι 10ετούς διάρκειας, ενώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι τιμές πώλησης της αλουμίνας θα είναι σταθερές. Δεν γνωρίζουμε αν θα ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή την περίοδο οι τιμές του αλουμινίου, λόγω εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
-- Πολλά χαμόγελα στους εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς προκάλεσε το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων που ανακοίνωσε η τράπεζα χθες, καθώς οι όροι κρίνονται ιδιαίτερα ελκυστικοί. Μόνο χαμόγελα δεν προκάλεσε όμως στις άλλες τράπεζες, καθώς οι γενναιόδωροι όροι του προγράμματος καθιστούν φτωχά αντίστοιχα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπό σχεδιασμό, πονοκεφαλιάζοντας τις διοικήσεις.
-- Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να ακούς από πολιτικό ότι λεφτά δεν υπάρχουν, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. «Έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά. Ή θέλετε να σας το πω πιο απλά;», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
-- Το μόνο πρόβλημα, θα μπορούσε να πει κάποιος, είναι ότι ο πολιτικός αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης που όλο το προηγούμενο διάστημα ξόδευε λεφτά, υπερηφανευόμενη ότι το πρόγραμμα στήριξης που υλοποίησε ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Διότι μια υπεύθυνη κυβέρνηση ίσως φρόντιζε να κάνει χρήση των διαθέσιμων πόρων με μεγαλύτερη φειδώ, να αποφύγει δηλαδή τις οριζόντιες επιστρεπτέες, τις οριζόντιες επιδοτήσεις ενοικίων, τις γενναιόδωρες κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις κλπ. κλπ., ώστε να μπορούμε να κοιμόμαστε λίγο πιο ήρεμα δίχως την ανησυχία του «τελειώσαμε» αν έρθει νέο κύμα πανδημίας τον χειμώνα.
-- Για να μην αδικούμε όμως τον υπουργό Ανάπτυξης, το πιθανότερο είναι η δήλωσή του να ήταν μια άτσαλη προσπάθεια προειδοποίησης - κινητοποίησης στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης προσοχής και υπευθυνότητας, ειδικά στον τομέα της εστίασης που βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης του. Για όλα τα υπόλοιπα ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να μας πει και πολλά, καθώς το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που έχει την ακριβή εικόνα για το τι έχουμε ξοδέψει, ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα και ποιες οι οικονομικές αντοχές της χώρας αν οδηγηθούμε σε νέο lock down.
-- Απογοητευτική και χθες η εικόνα της αγοράς και ο εύκολος δρόμος είναι να πούμε ότι φταίει η αύξηση της Alpha Bank. Όμως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και σίγουρα δεν βοηθά το γενικότερο κλίμα και η ανησυχία στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Δέλτα που οδήγησε σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις τραπεζών και άλλων παραδοσιακών κλάδων (που τους τελευταίους μήνες έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη). Ωστόσο οι ρευστοποιήσεις αυτές δεν φάνηκαν ιδιαίτερα, καθώς συνοδεύτηκαν από σημαντικές τοποθετήσεις σε μετοχές υψηλής τεχνολογίας αντισταθμίζοντας τις πιέσεις.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.