- Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να έχει ζωντανέψει, οι αξίες να έχουν ενισχυθεί και η αισιοδοξία να έχει επανέλθει, αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι το ΧΑ έχει αφήσει την κρίση πίσω. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιριών φτάνει τα 63 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 27% του ΑΕΠ της χώρας, όταν το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 78% του ΑΕΠ! Περιττό να σημειώσουμε ότι το ΑΕΠ του 2007 μικρή σχέση έχει με το τωρινό: ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που παγκοσμίως έχει σημειωθεί ένα υπερδεκαετές ράλι τιμών.
- Η εγχώρια αγορά χωρίς αμφιβολία έχει μείνει πολύ πίσω, ωστόσο το γεγονός αυτό έχει και μια αντίστροφη ερμηνεία: τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Και στην κατεύθυνση αυτή η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάνει πολλή δουλειά. Τόσο για την προσέλκυση νέων επενδυτών και επενδυτικών κεφαλαίων, όσο και στην τεχνολογία και την ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών που καθιστούν το ΧΑ περιφερειακό κόμβο.
- Καμαρώνει -και δικαίως- η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για τη σημαντική διάκριση που πέτυχε με την ανάδειξη της τράπεζας ως έναν από τους 10 ελκυστικότερους εργοδότες στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα Employer Brand 2021 της Randstad. Η Εθνική είναι η μόνη εμπορική τράπεζα που κατάφερε να πλασαριστεί στο top 10 των πιο ελκυστικών εταιριών για να δουλεύει κάποια - κάποιος (μαζί είναι και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ωστόσο είναι μια πολύ ειδική περίπτωση από κάθε άποψη).
- Ωστόσο η σημαντική αυτή επιτυχία αντιστρατεύεται έναν άλλο βασικό στρατηγικό στόχο της διοίκησης της τράπεζας: την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος μείωσης προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων, τα οποία όλο «τρέχουν» αλλά ποτέ δεν ολοκληρώνονται πλήρως, λόγω περιορισμένης συμμετοχής. Διότι, πώς ο άλλος θα πάρει την απόφαση να αφήσει έναν από τους ελκυστικότερους εργοδότες της Ελλάδας για να δοκιμάσει την τύχη του στο άγνωστο;
- Εντός του έτους φιλοδοξεί η διοίκηση της Ελλάκτωρ να φτάσει ή να πλησιάσει σε break even ο τομέας κατασκευών. Όπως σημείωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευθύμιος Μπουλούτας, στην πρώτη επαφή του με δημοσιογράφους, το break even των κατασκευών μέχρι το τέλος του έτους είναι εφικτό με απώτερο στόχο το 2022 ο κατασκευαστικός τομέας να καταστεί κερδοφόρος.
- Παράλληλα διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι ο όμιλος θα μπορέσει να αντλήσει χρηματοδότηση από εγχώριες τράπεζες με καλύτερους όρους λόγω της βελτίωσης του πιστωτικού προφιλ του ομίλου.
- Σε ό,τι αφορά το ομολογιακό δάνειο, στο οποίο έχουν εκχωρηθεί ως εγγυήσεις τα φιλέτα του ομίλου, θέμα που απασχολεί πολύ την αγορά, ο κ. Μπουλούτας σημείωσε ότι είναι νωρίς να γίνει συζήτηση για το ομόλογο υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν πολλά για την ενίσχυση της οικονομικής θέσης του ομίλου πριν μπούμε σ' αυτή την κουβέντα.
- Μέχρι και 420 δόσεις, δηλαδή σε 35 χρόνια, θα μπορεί κάποιος οφειλέτης τράπεζας να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του. Έχει προηγηθεί μια δεκαετία, ή 120 μήνες για να το πούμε κι αλλιώς, όπου τα χρέη αυτά έχουν παρκαριστεί ελπίζοντας σε ένα θαύμα.
- Και αφού χάσαμε μια δεκαετία μεταθέτοντας το πρόβλημα από αύριο σε αύριο, καθηλώνοντας το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία σε μια χωρίς προηγούμενο (σε καιρό ειρήνης) ύφεση και κατόπιν στασιμότητα, το πάμε τώρα ακόμα 35 χρόνια παρακάτω και έχει ο Θεός. Perpetual, που είχε πει και ο μέγας Βαρούφ.
- «Ο χειρότερος φόβος μου είναι να έχουμε λεφτά και να μην τα χρησιμοποιήσουμε σωστά», έλεγε χθες, με εξομολογητική διάθεση και αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε πάνελ του Regional Growth Conference. Χωρίς την παραμικρή διάθεση να ξυπνήσουμε τους φόβους ενός υπουργού, θα υποδεικνύαμε στον κ. Σκυλακάκη να διαβάσει τα «ψιλά γράμματα» της τελευταίας ανακοίνωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Ιδιαίτερα στο σημείο όπου γράφει ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει επανέλθει εκεί όπου βρισκόταν πριν την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας. Φαίνεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, ακόμη και αυτές που ομνύουν στον φιλελευθερισμό και στο μικρό, επιτελικό κράτος, δύσκολα αντιστέκονται στον πειρασμό της πρόσληψης υπαλλήλων και είναι πεπεισμένες ότι με αυτό τον τρόπο αξιοποιούν σωστά τα λεφτά των κρατικών ταμείων. Τίποτα από όλα αυτά δεν προμηνύει ότι θα χρησιμοποιηθούν σωστά τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο κ. Σκυλακάκης, ως «κλειδοκράτορας» των κρατικών ταμείων, καλά κάνει που φοβάται.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.