- Υπάρχουν αρκετά που αξίζει να κρατήσει κανείς από τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών από τον Ευ. Μυτιληναίο. Το σημαντικότερο, ίσως, ήταν η εκτίμηση ότι το 2021 όλοι οι τομείς της εταιρείας θα λειτουργήσουν με υψηλές ταχύτητες, δηλαδή θα κλείσει η παρένθεση του 2020. Επίσης, ότι η Mytilineos διαθέτει ρευστότητα της τάξεως των 1,3 δισ. ευρώ και δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων, γεγονός που επιτρέπει να αξιοποιήσει όποιες επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιαστούν. Για τους μετόχους, σημαντικό είναι και ότι θα διαγραφούν οι περισσότερες ίδιες μετοχές που έχει αγοράσει η εταιρεία.
- Όσοι δεν ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει με το Ταμείο Ανάκαμψης ίσως νομίζουν ότι έχουμε κερδίσει τον πρώτο λαχνό του... ευρωπαϊκού λαχείου και τώρα μένει μόνο να πάμε να τον εξαργυρώσουμε. Όσοι, όμως, βρίσκονται κοντά στις διαδικασίες έχουν να λένε ότι είναι μεν ευκαιρία το Ταμείο για την Ελλάδα, αλλά και ότι θυμίζουν... λαιμητόμο οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις.
- Για παράδειγμα, στο ΕΣΠΑ είναι γνωστό ότι ο χρόνος ήταν πάντα μια σχετική έννοια: υπήρχαν τεράστια περιθώρια να χάσεις προθεσμίες έργων, αλλά όχι και τα λεφτά, που έμεναν στην άκρη και σε περίμεναν. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, από τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της περιόδου 2014 - 2020 έχει απορροφήσει λιγότερο από 50% και δεν φαίνεται να ιδρώνουν πολλά αυτιά. Τέτοιοι ρυθμοί, όμως, δεν θα συγχωρούνται από το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (αν τηρηθεί, βέβαια, και δεν αρχίσουν τα «μαγειρέματα»): οι προθεσμίες θα είναι πολύ σύντομες και όποιος πέφτει έξω στα χρονοδιαγράμματα θα χάνει τα λεφτά. Κάπως έτσι, πολύ εύκολα μια κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί από τις θριαμβολογίες για το πακέτο που έφερε στη χώρα, στην παταγώδη αποτυχία της απώλειας του πακέτου. Θέλει προσοχή, λοιπόν, το νέο... άθλημα.
- Με το που το βλέπεις σε πιάνει απελπισία. Ένα έντυπο 80 σελίδων το οποίο πρέπει να συμπληρώσουν όλοι όσοι θέλουν να ανοίξουν κωδικό σε μια χρηματιστηριακή εταιρία για να αγοράσουν μετοχές. Ατελείωτα προσωπικά στοιχεία πρέπει να συμπληρωθούν, τραπεζικοί λογαριασμοί, ερωτηματολόγια αξιολόγησης, αναλυτική περιγραφή κινδύνων, συμβάσεις για την εκτέλεση και λήψη εντολών, περιγραφή ευθυνών, παραρτήματα με εξουσιοδοτήσεις κ.α. Υπογραφές εδώ, υπογραφές εκεί, υπογραφές και παρακάτω. Παράλληλα ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να προσκομίσει δελτίο ταυτότητας, εκκαθαριστικό εφορίας, ΑΜΚΑ, έγγραφο που να αποδεικνύει την κατοικία, έγγραφο που να πιστοποιεί τον αριθμό τηλεφώνου, βεβαίωση επαγγέλματος και έγγραφο τραπεζικού λογαριασμού! Και φυσικά το γνήσιο της υπογραφής.
- Αυτά τα ολίγα έχουν θεσπιστεί μετά από ατελείωτες ώρες συζητήσεων και διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες με στόχο την προστασία των επενδυτών.
- Και ενώ στις Βρυξέλλες καμαρώνουν για τις MIFID, τα μέτρα για το ξέπλυμα χρήματος και πολλούς άλλους κανονισμούς που υποτίθεται ότι προστατεύουν τους επενδυτές, εκεί έξω στον πραγματικό κόσμο, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια διάφορες πλατφόρμες με τις οποίες μπορεί κανείς να ανοίξει λογαριασμό σε λίγα λεπτά προσκομίζοντας δύο έγγραφα. Και αμέσως μπορεί να κάνει συναλλαγές σε παράγωγα κάθε λογής, αναλαμβάνοντας κινδύνους που επαγγελματίες θα έχαναν τον ύπνο τους.
- Και οι πλατφόρμες αυτές με επιθετικό μάρκετινγκ συγκεντρώνουν μικρούς και μεγάλους (σε ηληκία...), οι οποίοι βάζουν τα 300, 500 ή 1.000 ευρώ τους για να τα τζογάρουν, χωρίς καμία υπερβολή, στα παράγωγα.
- Με λίγα λόγια διαλύουμε την οργανωμένη αγορά και τους επαγγελματίες, και αφήνουμε να αναπτυχθεί μια μη εποπτευόμενη αγορά – καζίνο, με τυχάρπαστους καιροσκόπους.
- Την ιστορία αφηγήθηκε στη στήλη στέλεχος που πέρασε για ένα διάστημα από κατασκευαστικό όμιλο, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και είναι ενδεικτική του τρόπου που εξακολουθείται να ασκείται η διοίκηση σε μεγάλες και εισηγμένες εταιρείες. Όταν πήγε, λοιπόν, να αναλάβει καθήκοντα σε σχετικά υψηλή θέση, του έδειξαν το γραφείο όπου θα εργαζόταν και, όταν κάθισε, διαπίστωσε με έκπληξη ότι στην άκρη του γραφείου βρισκόταν ουκ ολίγες κόλλες Α4. Έριξε μια βιαστική ματιά στα έγγραφα και διαπίστωσε ότι ήταν τυπωμένα e-mail δύο ισχυρών ανδρών του ομίλου, που ήταν γνωστό ότι βρίσκονταν και σε θανάσιμη κόντρα. Στα μηνύματα, οι δύο άνδρες δεν έκαναν μόνο ανταλλαγή απόψεων, αλλά αρκετά ήταν άκρως επιθετικά ή και υβριστικά. Όταν ανέφερε το θέμα σε υψηλόβαθμο στέλεχος, η απάντηση που πήρε ήταν: «άφησε τα εκεί, θα έλθει κάποιος να τα πάρει». Αν αυτή είναι η σοβαρότητα με την οποία διαχειρίζεται μια μεγάλη εισηγμένη την εμπιστευτική αλληλογραφία των κορυφαίων στελεχών της, εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί η διοίκηση αυτή έφυγε τελικά κακήν κακώς από τον όμιλο.
- Με αρκετά δηκτικό τρόπο σχολίασε φίλος της στήλης τα περί γκρίνιας των τραπεζών για τις αυξημένες απαιτήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: «ας μην λάμβαναν κρατικό χρήμα».
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.