- Στην πώληση μετοχών αξίας 3 εκατ. ευρώ προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, όπως ανακοινώθηκε χθες. Υπό κανονικές συνθήκες η πώληση των μετοχών δεν θα ήταν άξια ιδιαίτερου σχολιασμού, ωστόσο οι συνθήκες στην Ελλάκτωρ δεν είναι καθόλου κανονικές. Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh επιχειρεί δυναμικά να αποκτήσει τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ένα καταιγισμός δημοσιευμάτων περί αυξήσεως κεφαλαίου, περί διαπραγματεύσεων Καλλιτσάντση – Reggeborgh, περί ενδιαφέροντος εφοπλιστών κλπ. κλπ.
- Όμως όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στην χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι πωλήσεις των μετοχών, σηκώνοντας ψηλά μια κατακόκκινη σημαία κινδύνου, την οποία λογικά πρέπει να είδε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
- Διότι την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ο κ. Καλλιτσάντσης προχώρησε στην πώληση των μετοχών του, από νωρίς το μεσημέρι στην αγορά και σε μέσα ενημέρωσης υπήρξε καταιγισμός πληροφοριών για την επίδοση εξωδίκου από τους Ολλανδούς στη διοίκηση της Ελλάκτωρ με το οποίο ζητούσαν την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης καθώς και διαχειριστικό έλεγχο. Τις πληροφορίες αυτές επέμενε να μην επιβεβαιώνει η Ελλάκτωρ και πηγές της εταιρείας τόνιζαν ότι δεν έχει ληφθεί σχετική επιστολή από την Reggeborgh.
- Και, όσο οι άνθρωποι της Ελλάκτωρ δήλωναν άγνοια και υποβάθμιζαν το θέμα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αν. Καλλιτσάντσης, προχωρούσε σε ρευστοποιήσεις 1,7 εκατ. μετοχών της έναντι 2,9 εκατ. ευρώ.
- Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 4 Ιανουαρίου, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στη μετατροπή των CoCos σε μετοχές, με την έκδοση 394,4 εκατ. νέων μετοχών. Έτσι ο νέος αριθμός μετοχών της τράπεζας θα διαμορφωθεί σε περίπου 831 εκατ. μετοχές ενώ η χρηματιστηριακή αξία, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, θα διαμορφωθεί στα 1,044 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το free float, δηλαδή οι μετοχές που κυκλοφορούν ελεύθερες στην αγορά, δεν θα αλλάξει καθώς το σύνολο των νέων μετοχών θα περάσει στον έλεγχο του ΤΧΣ, το οποίο και θα ενισχύσει το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 61,3%.
- Ρεφρέν μονότονο στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Intralot τείνει να γίνει η διαβεβαίωση ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους. Όχι απλού χρέους, αλλά δύο «βουνών» χρέους: του ομολογιακού 250 εκατ. ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο 2021 και του άλλου ομολογιακού των 474 εκατ. ευρώ, που λήγει το 2024. «Η Intralot έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με τους πιστωτές της αναφορικά με τη λήξη των Ομολογιών τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς και της συνολικής κεφαλαιακής διάρθρωσης της, και θα προβεί σε σχετική ενημέρωση σύντομα», διαβεβαίωσε και χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Σωκράτης Κόκκαλης. Όσο περνά ο καιρός, πάντως, η θέση της Intralot δεν βελτιώνεται, για να το πούμε όσο κομψότερα γίνεται. Στο 9μηνο του 2019, οι λειτουργικές ροές από συνολικές δραστηριότητας ήταν 74,7 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα, σε 25,5 εκατ. ευρώ. Να δούμε, λοιπόν, τι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν οι ομολογιούχοι όταν έλθει η ώρα της συμφωνίας με την Intralot.
- «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να πληρώνει ανθρώπους να σκάβουν λάκκους στη γη και μετά να τους σκεπάζουν», έχει γράψει ο Τζ. Μ. Κέινς για να εξηγήσει τη λειτουργία της κυβερνητικής παρέμβασης για τη δημιουργία απασχόλησης. Κάτι ανάλογο οραματίζεται η κυβέρνηση για το μέλλον εργαζομένων σε λιγνιτικές περιοχές. Όπως έλεγε χθες ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο, πόροι θα διατεθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση των εδαφών της ΔΕΗ. Πρόκειται για πολύ σημαντική παράμετρο, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, εφόσον ζητούμενο είναι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που σήμερα σκάβουν, αύριο να σκεπάζουν. Καλά όλα αυτά, αλλά κάποτε ο κύκλος του «σκάβω – σκεπάζω» θα κλείσει. Και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάποιο σοβαρό σχέδιο για το μέλλον αυτών των εργαζομένων.
- 12 στα 12 στο συν συμπλήρωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών κάνοντας άλλους να απορούν, άλλους να προβλέπουν βίαιη διόρθωση, άλλους να μιλούν για υπερβολές, άλλους για φαινόμενα φούσκας και πολλούς άλλους να μετανιώνουν πικρά που ρευστοποίησαν τις δυο προηγούμενες εβδομάδες αναμένοντας μια εύλογη διόρθωση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια στιγμή θα δούμε μια γενναία διόρθωση, ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει από αρκετά υψηλότερα επίπεδα τιμών. Μέχρι στιγμής οι διορθώσεις είναι τοπικού χαρακτήρα (όπως χθες που είχαμε ρευστοποιήσεις κερδών σε Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ) και ενδοσυνεδριακές.
Οι «κόκκινες σημαίες» για τις πωλήσεις Καλλιτσάντση και οι διαβεβαιώσεις Κόκκαλη
Οι πωλήσεις μετοχών από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ σε όχι ανύποπτο χρόνο, η καθησυχαστική δήλωση Κόκκαλη για αναδιάρθρωση χρέους της Intralot και το εντυπωσιακό 12 στα 12 του Χρηματιστηρίου.