- Ο Γιώργος Στάσσης πιθανότατα θα περάσει στην επιχειρηματική ιστορία ως ο μάνατζερ που επανέφερε τη ΔΕΗ σε κερδοφορία. Πράγματι, οι αριθμοί λένε ότι στο 9μηνο η ΔΕΗ εμφάνισε κέρδη προ φόρων 46,6 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν καταστροφικό, με τις ζημιές να φτάνουν τα 416,8 εκατ. ευρώ.
- Τι χρειάζεται για να πετύχει ένας μάνατζερ τέτοια αποτελέσματα. Σίγουρα, χρειάζονται κάποιες ικανότητες. Αλλά, στην περίπτωση του Γ. Στάσση, φαίνεται ότι πολύτιμος σύμμαχος ήταν η τύχη. Για τη ΔΕΗ, η πανδημία αποδείχθηκε… ευλογία, αφού έριξε κατακόρυφα τα κόστη των καυσίμων και τη χονδρική τιμή του ρεύματος. Έτσι, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, «οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα τρίτων, CO2, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά €885,6 εκατ. (-34,4%) σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019».
- Με αυτό το τεράστιο δώρο της τύχης, ύψους 885,6 εκατ. ευρώ, και τις αυξήσεις 20% στα τιμολόγια που έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη διάσωση της ΔΕΗ, ο Γιώργος Στάσσης θα έπρεπε να προσπαθήσει πολύ για να… μην καταφέρει να επαναφέρει την επιχείρηση στην κερδοφορία.
- Διάχυτη ήταν απογοήτευση στη χθεσινή ανακοίνωση της Jumbo για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών της εταιρείας. Η πτώση των πωλήσεων κατά -35% τον περασμένο Νοέμβριο, αποτέλεσμα του lockdown, τερμάτισε την πορεία ανάκαμψης των προηγουμένων μηνών, απομακρύνοντας την εταιρεία από το στόχο για την κάλυψη των μεγάλων απωλειών του πρώτου lockdown (Μάρτιος – Απρίλιος). Η διοίκηση της εταιρίας έχει εναποθέσει πλέον τις ελπίδες της στον Δεκέμβριο, μήνα όπου πραγματοποιείται το 28% του ετήσιου τζίρου, και στο διάγγελμα του πρωθυπουργού την Παρασκευή για το πότε θα λειτουργήσουν ξανά τα καταστήματα.
- Η εταιρία δεν έκρυψε πάντως την πικρία της για το δεύτερο lockdown, περιλαμβάνοντας στην ανακοίνωση μια μπηχτή προς την κυβέρνηση: «Σε καμία άλλη χώρα -από αυτές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος JUMBO- δεν ισχύουν πλέον απαγορευτικά στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων», τόνισε.
- Έκδηλη η ικανοποίηση του επικεφαλής της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, για την πρόοδο του project Galaxy. Έκδηλη και η σχετική ανυπομονησία του κ. Ψάλτη να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα με την τράπεζα απαλλαγμένη από το βραχνά της βαριάς κληρονομίας της κρίσης. Όπως σημείωσε χθες, με αφορμή την ολοκλήρωση του carve out, «η επικείμενη ολοκλήρωση του Project Galaxy φέρνει την Alpha Bank σε θέση ισχύος έναντι του ανταγωνισμού και μας επιτρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους Πελάτες μας και την προσπάθεια για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».
- Από ρεκόρ σε ρεκόρ το Χρηματιστήριο έχει βαλθεί να εκπλήξει και τους πλέον αισιόδοξους με την ανοδική ορμή. Το νέο άλμα χθες προκάλεσε αμηχανία σε όσους προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών τον Νοέμβριο, αναμένοντας μια διόρθωση των τιμών, αλλά και σε όσους περιμένουν ένα καλό γύρισμα της αγοράς για να μπουν.
- Η στήλη έχει συνταχθεί με την αισιόδοξη πλευρά της αγοράς ωστόσο είναι σαφές ότι, αργά ή γρήγορα, θα δούμε μια καλή διόρθωση δεδομένων των υπερκερδών, όπως και στις διεθνείς αγορές. Τώρα, αν η εγχώρια διόρθωση ξεκινήσει όταν ο Δείκτης ακουμπήσει τις 760 μονάδες (που τις ακούμπησε χθες), ή τις 780 ή τις 800, ή ακόμα υψηλότερα δεν το ξέρει κανείς. Επίσης δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην δούμε κανονική διόρθωση, καθώς η εγχώρια αγορά παραμένει πολύ πίσω σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια, αλλά… τοπικού χαρακτήρα: η κόπωση μετοχών όπως της ΔΕΗ, της Mytilineos, του ΟΤΕ κ.α. που είχαν αποκομίσει μεγάλα κέρδη τους δύσκολους μήνες πριν τον Νοέμβριο, συνιστά μια διορθωτική κίνηση.
- Αυτό που προκάλεσε χθες πάντως μια ενστικτώδη ανησυχία σε επαγγελματίες της αγοράς ήταν η ξαφνική επανεμφάνιση πελατών τους, εξαφανισμένων εδώ και πολλούς μήνες, που ανυπομονούσαν να αγοράσουν μετοχές. Διότι αν και αυτοί που δεν ήθελαν τόσους μήνες να ακούσουν για μετοχές, σπεύδουν να ανέβουν στο τρένο, τότε ίσως υπάρχει μια υπερθέρμανση.
- Κάτι από τις ένδοξες εποχές της Σοφοκλέους θυμίζει ο τζόγος με το Bitcoin. Στην Σοφοκλέους, όπως θυμούνται οι παλιοί, όταν έκαναν ράλι κάποια χαρτιά της περιφέρειας, που ήταν «μαζεμένα» από τους βασικούς μετόχους, αυτοί περίμεναν… στη γωνία για να «χώσουν» μετοχές σε υψηλές τιμές και οι «μικροί» που είχαν αγοράσει ακριβά έβγαιναν χαμένοι.
- Κάπως έτσι, το Bitcoin έκανε την περασμένη εβδομάδα μια «βουτιά» κάτω από τα 16.400 δολ. και στη συνέχεια εκτινάχθηκε απότομα, για να βρεθεί σε επίπεδο ρεκόρ, πολύ κοντά στα 20.000 δολ. Σε αυτό το σημείο, όμως, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναλλαγών, βγήκαν πολύ δυνατοί πωλητές: οι λεγόμενες «φάλαινες» (παλιοί επενδυτές που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των Bitcoin σε κυκλοφορία) και οι miners (αυτοί που έχουν τις τεχνικές δυνατότητες και κάνουν εξόρυξη Bitcoin). Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι «φάλαινες» είναι συνολικά 2.229 λογαριασμοί με περισσότερα από 1.000 Bitcoin ο καθένας, που κατέχουν το 43% των νομισμάτων.
- Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, η τιμή υποχώρησε 8%, στα 18.300 δολ., για να επανέλθει αργότερα σε υψηλότερα επίπεδα και να διαπραγματεύεται, αργά χθες βράδυ, κοντά στα 19.000 δολ. Καλά όλα αυτά για τους μεγάλους της αγοράς, αλλά δεν είμαστε σίγουροι πόσο καλά είναι και για κάποιος νεοφώτιστους, οι οποίοι σπεύδουν αυτό τον καιρό να «ποντάρουν» στο Βitcoin.
O τυχερός Γ. Στάσσης, η μπηχτή Βακάκη στην κυβέρνηση και πού πάει το ΧΑ
Πώς η πανδημία έφερε 885 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και βοήθησε στην επαναφορά στα κέρδη, τι λέει η Jumbo για το lockdown και γιατί είναι αναμενόμενη μια διόρθωση στο Χρηματιστήριο.