ΓΔ: 2472.77 -1.13% Τζίρος: 483.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

Οι «έξυπνοι» του νόμου Κατσέλη, η Metlen ψάχνει «χέρια» και το Κτηματολόγιο

Οι «έξυπνοι» του νόμου Κατσέλη και οι τράπεζες που πλέον προσέχουν ποιον δανείζουν, το προσωπικό που ψάχνει η Metlen και ο κίνδυνος, το Κτηματολόγιο επιτέλους ολοκληρώθηκε και η μετοχή της Aktor.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νόμος Κατσέλη σχεδιάστηκε για να προστατεύσει οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις συνέπειες της κρίσης. Ωστόσο, είχε αστοχίες, αδυναμίες και πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το 43% των δανειοληπτών που επιχείρησαν να ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας του νόμου απορρίφθηκαν.

Mεταξύ του 57% που εντάχθηκαν στον νόμο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, ισως οι περισσότερες, νοικοκυριών των οποίων η ζωή ανατράπηκε βίαια από την οικονομική κρίση, δεν κατάφεραν ποτέ να ορθοποδήσουν και βρήκαν στον νόμο μια πραγματική ανάσα. 

Και η ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών έρχεται να δώσει οριστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημά τους.

Στον νόμο Κατσέλη, όμως, δεν βρέθηκαν μόνο ευάλωτοι δανειολήπτες. Υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις «έξυπνων», οι οποίοι είδαν την κρίση ως ευκαιρία και κατάφεραν να επωφεληθούν.

Εκμεταλλευόμενοι τη διαχρονικά χαμηλή φορολογική συμμόρφωση της χώρας —ακόμη και σήμερα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα— αξιοποίησαν το πλαίσιο προστασίας και τελικά βγήκαν κερδισμένοι.

Ας υποθέσουμε ότι δύο δανειολήπτες αγοράζουν από ένα διαμέρισμα αξίας 150.000 ευρώ με στεγαστικό δάνειο διάρκειας 25 ετών και επιτόκιο 3%.

Ο πρώτος, ας τον ονομάσουμε «συνεπή», θα καταβάλει συνολικά 63.400 ευρώ σε τόκους και θα αποπληρώσει συνολικά 213.400 ευρώ.

Ο δεύτερος, ας τον ονομάσουμε «έξυπνο», εμφανίζεται φορολογικά ως οικονομικά αδύναμος και εντάσσεται στον νόμο Κατσέλη. Το δάνειό του «κουρεύεται» στο 80% της αξίας του ακινήτου, δηλαδή στα 120.000 ευρώ, τα οποία αποπληρώνει σε 300 δόσεις των 400 ευρώ. Συνολικά θα καταβάλει μόλις 300 ευρώ σε τόκους.

Με άλλα λόγια, ο συνεπής δανειολήπτης, για τα 150.000 ευρώ που δανείστηκε, θα πληρώσει συνολικά 213.400 ευρώ. Ο «έξυπνος», για το ίδιο αρχικό δάνειο, θα καταβάλει μόλις 120.300 ευρώ.

Η σύγκριση είναι συντριπτική. Και ίσως αυτό να εξηγεί γιατί στην Ελλάδα έχουμε τόσους πολλούς «έξυπνους».

Από το πάθημα της κρίσης και των στεγαστικών δανείων πάντως οι τράπεζες πήραν το μάθημά τους: ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χορηγούν δάνεια, ειδικά στεγαστικά, όταν η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη δεν το δικαιολογεί ξεκάθαρα. 

Μάθημα που πλέον εφαρμόζουν με απόλυτη προσήλωση.


Και οι μεγάλοι «χαμένοι» της ρύθμισης του νόμου Κατσέλη

Σε μεγάλους «νικητές» και μεγάλους «χαμένους» χωρίζονται οι ευάλωτοι δανειολήπτες, μετά τη χθεσινή διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών

Οι οφειλέτες που τα δάνειά τους υπάγονται στον νόμο Κατσέλη ωφελούνται από μειωμένη μηνιαία δόση και αναδρομική ισχύ των πληρωμών τους, ενώ όσοι εντάχθηκαν στον Εξωδικαστικό Μηχανικό για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας τους συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τους τόκους.

Επομένως, το ρεζουμέ της υπόθεσης είναι πως όσοι εντάχθηκαν στον Εξωδικαστικό Μηχανικό δεν θα λάβουν καμία περαιτέρω μείωση στη δόση τους, ενώ όσοι υπάγονται στον νόμο Κατσέλη «απελευθερώνονται» από τους τόκους και χαίρουν αναδρομικότητας, καθώς τα υπερβάλλοντα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί αναγνωρίζονται ως ήδη καταβληθέν κεφάλαιο, μειώνοντας το υπόλοιπο της οφειλής.

Νομικοί κύκλοι πάντως επισημαίνουν ότι δύσκολα δεν θα δουμε προσφυγές και δικαστικούς αγώνες για τη επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης και στους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό. 


Ψάχνουν χέρια στη Metlen για το αμυντικό hub στον Βόλο

Η ανάπτυξη του αμυντικού hub της Metlen στον Βόλο δεν σκοντάφτει στις παραγγελίες ούτε στις υποδομές.

Το μεγάλο στοίχημα βρίσκεται στην εύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων. Μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι και συγκολλητές βρίσκονται πλέον στην κορυφή της λίστας των ειδικοτήτων που αναζητά η εταιρεία, καθώς η επόμενη φάση ανάπτυξης απαιτεί σχεδόν διπλασιασμό του προσωπικού.

Από τους 500 εργαζόμενους σήμερα, ο στόχος είναι να φτάσουν τους 1.000 έως το 2028, όταν το αμυντικό Hub θα έχει επεκταθεί στα 100.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ήδη ο Όμιλος έχει επενδύσει σε σχολές εκπαίδευσης και προγράμματα μαθητείας, με αιχμή τη Σχολή Συγκολλητών και τη συνεργασία με πανεπιστήμια μέσω του προγράμματος «Μηχανικοί στην Πράξη».

Το παράδοξο είναι ότι η εκπαίδευση αποτελεί ταυτόχρονα πλεονέκτημα και πρόκληση, καθώς οι δεξιότητες που αποκτούν οι εργαζόμενοι είναι περιζήτητες σε ολόκληρη την αγορά και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να τους εκπαιδεύσουν και να πάνε αλλού.


Το Κτηματολόγιο κάνει 4 φορές τον… γύρο του κόσμου

Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ελληνικού Κτηματολογίου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι αποτελεί από τις πλέον εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έμοιαζε ακατόρθωτο ως έργο, αντανακλώντας τις παθογένειες του ελληνικού κράτους από την ίδρυση του μέχρι σήμερα. «Παθογένειες που έρχονται από τους προηγούμενους αιώνες και μέχρι το 2030, ορόσημο σημαντικό, καθώς τότε ουσιαστικά θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, να έχουμε τακτοποιήσει και αντιμετωπίσει».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, τόνισε πως πέρασαν 30 χρόνια για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, «αλλά η κυβέρνηση είναι εδώ για να τελειώνει τις δουλειές».

Σημείωσε πως η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και η ψηφιοποίηση των αρχείων αποτέλεσαν δύο εμβληματικά ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ωστόσο αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι η δήλωση του κ. Παπαστεργίου ότι αν βάζαμε δίπλα δίπλα τις 612 εκατ σελίδες που έχουν ψηφιοποιηθεί, θα μπορούσαμε να κάνουμε τον γύρο του κόσμου 4 φορές!

Πλέον οι 100 εφαρμογές του Κτηματολογίου και τα 300 TB αρχείων φιλοξενούνται στο Κυβερνητικό Νέφος (G-Cloud), διασφαλίζοντας αδιάλειπτη λειτουργία, χωρίς προβλήματα και χωρίς πτώση της απόδοσης των συστημάτων, ακόμη και σε ώρες αιχμής.


Δεν κάνει λάθος το ταμπλό

Προ ημερών είχαμε αναφερθεί στο  BD στο έντονο μάζεμα μετοχών της Aktor, καταγράφοντας όσα ακούγονταν τότε στην αγορά. 

Τελικά, φαίνεται ότι η αγορά επιβεβαιώνει τις προσδοκίες. Η μετοχή συμπλήρωσε χθες τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, καταγράφοντας συνολικά άνοδο 17%, ενώ κινείται πλέον σε υψηλά 23 ετών.

Μεταξύ των σεναρίων που είχαμε μεταφέρει περιλαμβάνονταν και τα σενάρια για κινήσεις που θα ενίσχυαν τη χρηματοδοτική ευελιξία του ομίλου, είτε μέσω εισόδου νέων επενδυτών είτε μέσω άλλων εναλλακτικών λύσεων.

Χθες η διοίκηση της εταιρείας τοποθετήθηκε επισήμως επί των σχετικών δημοσιευμάτων, αναφέροντας ότι «αναζητά και εξετάζει συστηματικά βέλτιστους τρόπους υλοποίησης του επενδυτικού της σχεδιασμού, καθώς και πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες που δύνανται να συμβάλουν στην ενίσχυση του επιχειρηματικού της πλάνου και στην επίτευξη των εταιρικών της σκοπών. Ωστόσο, κατά τον παρόντα χρόνο, δεν υπάρχει οποιαδήποτε οριστική απόφαση ή δεσμευτική συμφωνία η οποία χρήζει γνωστοποίησης στο επενδυτικό κοινό».

Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η διοίκηση της Aktor και ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Εξάρχου, έχουν αξιολογήσει όλα τα διαθέσιμα σενάρια και βρίσκονται κοντά στις τελικές αποφάσεις. 

Και αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά της μετοχής το τελευταίο διάστημα, οι εξελίξεις που προεξοφλεί η αγορά μάλλον είναι θετικές. Άλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, το ταμπλό σπάνια κάνει λάθος.


Το Μαξίμου ζητά τα ρέστα

Η καταδίκη της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή για την υπόθεση της διαρροής των emails αποδήμων Ελλήνων πριν από τις ευρωεκλογές του 2024 έφερε ξανά την πρώην ευρωβουλευτή στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας.

Η κυβερνητική αντίδραση, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο ουσιαστικά για «ένα email», ενώ παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση διαγραφής από τη Νέα Δημοκρατία των πρωτοδίκως καταδικασθέντων στελεχών (Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Νίκος Θεοδωρόπουλος και Γιώργος Κορομηλάς), πυροδότησε νέο γύρο πολιτικών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χθες, η κυβέρνηση επιχείρησε να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, υιοθετώντας επιθετική γραμμή και ζητώντας ουσιαστικά τα ρέστα από τους επικριτές της.

Μέσω διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου, επαναλήφθηκε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις και ότι οι καταδικασθέντες –ή, όπως προτιμούσαν να τους περιγράφουν κυβερνητικές πηγές, οι κατηγορούμενοι– θα κριθούν οριστικά στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.

Παράλληλα, αναπαρήχθησαν τα επιχειρήματα που είχε διατυπώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αιχμές περί πολιτικής υποκρισίας.

«Καθημερινώς βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα και emails από ανθρώπους, εταιρείες και κόμματα που δεν έχουμε περάσει ούτε απ' έξω, δεν τους γνωρίζουμε ή δεν έχουμε αγοράσει προϊόν τους. Το να αντιμετωπίζεται η κ. Ασημακοπούλου ή οποιοσδήποτε άλλος ως εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου είναι βαθύτατα υποκριτικό», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Υποστήριζαν ακόμη ότι κάθε υποψήφιος βουλευτής έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί από τις αρμόδιες αρχές τα στοιχεία επικοινωνίας των ψηφοφόρων της περιφέρειάς του, προκειμένου να τους αποστείλει ταχυδρομικώς προεκλογικό υλικό.

«Δηλαδή είναι νόμιμο το ταχυδρομείο αλλά όχι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο;» συμπλήρωναν, επιχειρώντας να μετατοπίσουν τη συζήτηση.


Λόμπινγκ για εταιρείες

Με αφορμή την αναζωπύρωση της υπόθεσης, η στήλη αναζήτησε πληροφορίες για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της κυρίας Ασημακοπούλου μετά την αποχώρησή της από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2024, στον απόηχο του σκανδάλου.

Η πρώην ευρωβουλευτής ολοκλήρωσε κανονικά τη θητεία της το καλοκαίρι του ίδιου έτους, ωστόσο παρέμεινε στις Βρυξέλλες. Τον Απρίλιο του 2025 ίδρυσε την AA Strategic Advisory LP, εταιρεία στρατηγικών συμβουλών με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές υποθέσεις (EU Affairs) και τη διασύνδεση επιχειρήσεων και οργανισμών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με απλά λόγια, μια εταιρεία με δραστηριότητα που κινείται στον ευρύτερο χώρο του ευρωπαϊκού lobbying.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στο πλαίσιο των νέων επαγγελματικών της δραστηριοτήτων η κυρία Ασημακοπούλου ανέλαβε ενεργό ρόλο στην εκπροσώπηση κορυφαίας ελληνικής εταιρείας.


«Έφτιαξε η εικόνα» στις πληρωμές του ΕΚΚΟΜΕΔ

Τέλος σε έναν σημαντικό «πονοκέφαλο» που πλήγωνε την εικόνα της χώρας σε έναν κλάδο που ενισχύει την ελληνική οικονομία και μπορεί να αποτελέσει μια νέα ροή εσόδων βάζει το ΕΚΚΟΜΕΔ, καθώς πλέον έχει «κανονικοποιηθεί η κατάσταση» όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος Λ. Χριστόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, στην παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, θα έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες, ενώ ήδη μέσα στο 2026 έχουν κατατεθεί 61 αιτήσεις για χρηματοδότηση.

Η συσσώρευση εκκρεμοτήτων, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις και οι αβεβαιότητες στις εκταμιεύσεις αποτελούσαν διαχρονικά βασικό παράγοντα προβληματισμού για παραγωγούς και επενδυτές.

Ωστόσο σήμερα υπάρχει μια διαφορετική πραγματικότητα. Η δέσμευση ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αξιολογήσεις έργων που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος του 2025, σε συνδυασμό με τον χρόνο αξιολόγησης κάτω των τριών μηνών για τις αιτήσεις του 2026, αποτυπώνει τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Παράλληλα, έχει ήδη αποπληρωθεί το 72% των έργων σε κινηματογράφο και ξένες σειρές που είχαν υποβάλλει αίτηση μέχρι το τέλος του 2025, με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να ανέρχονται σε μόλις τρεις περιπτώσεις. 

Στο τηλεοπτικό σκέλος, το 71% των έργων έχει εξοφληθεί πλήρως και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.


Αποποίηση ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλή, πρόταση ή προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε προτροπή για επενδυτικές αποφάσεις. Η ιστοσελίδα δεν φέρει ευθύνη για αποφάσεις που θα ληφθούν βάσει των παραπάνω πληροφοριών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 700 εκατ. το κόστος για σχέδιο Ηρακλής - τράπεζες της ρύθμισης του ΥΠΟΙΚ

Άτοκα γίνονται ουσιαστικά τα δάνεια του νόμου Κατσέλη με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ. Το κόστος για τον «Ηρακλή» εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον 200 εκατ. στις τράπεζες από την αναδρομική ισχύ.
Κυριάκος Μητσοτάκης εκδήλωση
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ραντεβού Μητσοτάκη με τραπεζίτες, η χαμογελαστή Κεραμέως και το ελληνικό FBI

Νέο ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες, το rebrain της κ. Κεραμέως και τα προβλήματα της χώρας, ψάχνει για ασφαλιστική η Οptima και καμπανάκι Θεοδωρόπουλου για την παραγωγικότητα.
Υπουργείο Οικονομικών κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Ισχυρό εργαλείο ρύθμισης ιδιωτικού χρέους

Σε διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο που ενισχύει τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, με σωτηρία πρώτης κατοικίας μέσω πλατφόρμας και μείωση ελάχιστου οφειλόμενου ποσού ένταξης στα 5.000 ευρώ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ατάραχος ο Σπ. Λιβανός, ο Πιερρακάκης πάει ΗΠΑ και η μάχη με το βαθύ κράτος

Αγώνας για να μείνει στο απυρόβλητο ο Σπ. Λιβανός παρά την καταιγίδα παραιτήσεων στην κυβέρνηση, διάγγελμα Μητσοτάκη για το βαθύ κράτος, τι επιδιώκει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Κ. Πιερρακάκης, υπογράφεται το Μαριέττα Γιαννάκου 2 και οι εξελίξεις με τον GSI.
Κυριάκος Πιερρακάκης Εκδήλωση
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα Πιερρακάκη - τραπεζών, το bonus στα ταμεία της Aktor και το ΔΝΤ

Το εξαιρετικό κλίμα στη συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τραπεζών λόγω... Ανδρουλάκη, πόσα παραπάνω θα εισπράξει η ΑΚΤΩΡ για το Μετρό Θεσσαλονίκης και γιατί αντιδρούν οι ναυτικοί για τη μεταφορά των διαθεσίμων του ΝΑΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Βασίλης Κικίλιας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Αντίδωρο» 50 εκατ. στους ακτοπλόους, ο SSM στην Αθήνα και τα μερίσματα

Τα 50 εκατ. στους ακτοπλόους για να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις των εισιτηρίων, η Κλαούντια Μπούχ του SSM στην Αθήνα, η συνάντηση με Πιερρακάκη και τα μερίσματα των τραπεζών και οι επενδυτές «δώρο» στα γενέθλια της Ελ. Βρεττού.