ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Η επιτυχία του QE, η «βουτιά» της Motor Oil και τα δευτερογενή οφέλη του ιού

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Δεν ήταν άσχημη η εικόνα της αγοράς χθες, δεδομένης της καταβαράθρωσης διεθνώς. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά της ημέρας, παρά τη βύθιση των τραπεζών, ενώ δεν πλησίασε τα χαμηλά της Τρίτης. Επιπλέον εμφάνισε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε μια ημέρα που οι πιέσεις σε Ευρώπη και Αμερική από νωρίς χθες το πρωί ήταν πολύ έντονες.
  • Πολλά ακούγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες για τις τράπεζες και τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης ή και κρατικοποίησης, ωστόσο η στήλη δεν δίνει την παραμικρή σημασία σε όλα αυτά. Οι τράπεζες στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι οι τελευταίες που κινδυνεύουν, απολαμβάνοντας την πλήρη στήριξη του επόπτη: της ΕΚΤ.
  • Η συνεχιζόμενη «βουτιά» της Motor Oil, η οποία έκανε χθες νέο χαμηλό 52 εβδομάδων (8,6 ευρώ) έκανε πολλούς να ψάχνονται: από πού βγαίνει η μεγάλη αυτή προσφορά; Πολλά ακούγονται αλλά δεν είναι της ώρας.
  • Αμετάβλητη έκλεισε τελικά η μετοχή της Coca Cola HBC, κατορθώνοντας να ανακτήσει το αρχικό -10,4%, μεταβολή που έκανε πολλούς να ανησυχούν χθες.
  • Από σήμερα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα στα ελληνικά assets από τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ για το μεγάλο, νέο QE των 750 δισ. ευρώ. Αυτή την φορά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε σε όλα τα προηγούμενα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας δεν θα αποκλείσει τα ελληνικά ομόλογα από τις αγορές που θα γίνουν από την ΕΚΤ και αυτό σημαίνει ότι θα φθάσει και εδώ σημαντική πρόσθετη ρευστότητα, την ώρα μάλιστα που η απόδοση των δεκαετών ομολόγων είχε ξεφύγει στο επίπεδο του 4%.
  • Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία – επιτυγχάνοντας επιτέλους κάτι που επιδιώκαμε, χωρίς να τα καταφέρουμε, εδώ και χρόνια και το οποίο δημιουργεί ένα πανίσχυρο δίχτυ ασφαλείας γύρω από τη χώρα. Ασφαλώς οι έκτακτες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Ευρώπη  ήταν ο μεγάλος επιταχυντής ωστόσο εδώ και πολλούς μήνες για την επίτευξη του μεγάλου αυτού στόχου, την ένταξη της Ελλάδας στο QE, εργάζονταν συστηματικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σε στενή συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Κρίσιμο ρόλο στην τεχνική προετοιμασία είχε επίσης ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
  • Ασφαλώς δεν υπάρχει αρρώστια που να μην ταλαιπωρεί τον ασθενή και να μην είναι ανεπιθύμητη. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες θετικές πλευρές, τις οποίες οι γιατροί περιγράφουν ως δευτερογενή οφέλη: στις περισσότερες περιπτώσεις ο άρρωστος, υποφέρει μεν, αλλά κάποιος τον φροντίζει, απαλλάσσεται από υποχρεώσεις και εργασία, ξεκουράζεται κ.α. Με άλλα λόγια υπάρχουν και ορισμένες καλές πλευρές μέσα στην ατυχία του.
  • Kαι στην περίπτωση της επιδημίας υπάρχουν κάποια δευτερογενή οφέλη.
  • Όπως, η μηδενική στάθμιση των senior τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», που τελικά αποδέχθηκε ο SSM. Η εξέλιξη αναπτέρωσε το ηθικό του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Ζαββού, ο οποίος έσπευσε να καρπωθεί την επιτυχία. Πρόκειται για τον ίδιο κ. Ζαββό που δήλωνε πριν λίγες ημέρες ότι σε ότι αφορά του θέμα του RWA η κάθε τράπεζα θα πρέπει να παρουσιάσει την τιτλοποίηση στον επόπτη και ο οποίος θα κρίνει τι στάθμιση κινδύνου θα λάβει.
  • Για να μην αδικούμε, όμως, τον κ. Ζαββό, ο οποίος έχει πράγματι ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια στην υπόθεση «Ηρακλής», πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν έφερε αντιρρήσεις, ώστε και άλλοι εμπλεκόμενοι, όπως οι τράπεζες, να επεξεργαστούν και να προωθήσουν εναλλακτικές προτάσεις. Όχι βέβαια ότι θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς εδώ που είχαμε φτάσει.
  • Επιπλέον, η αναστάτωση στις αγορές προσφέρει μια ακούσια βοήθεια και στις τράπεζες αναφορικά με την υλοποίηση των μεγάλων τιτλοποιήσεων οι οποίες ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν ανακοινωθεί. Τώρα υπάρχει περισσότερος χρόνος να προετοιμαστούν οι συναλλαγές.
  • Τέλος, ένα δευτερογενές όφελος απολαμβάνει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας που δεν ήθελε και πολύ να προχωρήσει στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και τώρα έχει μια πολύ καλή δικαιολογία, την πρωτοφανή αναστάτωση στις αγορές εξαιτίας της επιδημίας, γιατί και αυτή τη φορά η προσπάθεια πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν έχει αίσιο τέλος.
  • Βέβαια, για να μην αδικούμε τη διοίκηση: πώς να «πουλήσεις» τη «θυγατέρα» για πάνω από 600 εκατ. ευρώ που θα ήθελες, όταν όλη η τράπεζα, με βάση το χθεσινό κλείσιμο, έχει αξία 800 εκατ. ευρώ...
  • Πριν λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος Τράμπ δήλωνε αποφασιστικά ότι όλη αυτή η ιστορία με τον ιό και την πανδημία είναι μια υπερβολή, οδηγώντας τις αγορές πάνω. Λίγες εβδομάδες μετά, βγήκε και προέβλεψε ότι η πανδημία θα μας ταλαιπωρήσει τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο στέλνοντας τις αγορές ακόμα πιο βαθιά στα τάρταρα. Χθες, με ένα χαριτωμένο τουί μας έκανε γνωστό ότι αργότερα θα έκανε μια πολύ σημαντική δήλωση για τον ιό, οδηγώντας στη στιγμή τις ευρωπαϊκές αγορές από το -6% στο -4%.
  • Η στήλη δεν πιστεύει βέβαια ότι ο πρόεδρος Τράμπ «παίζει» με συμβόλαια στην αγορά, ωστόσο είναι βέβαιο ότι πολλοί του δίνουν και καταλαβαίνει με τη βοήθεια του προέδρου.
  • Ποιος σεναριογράφος θα μπορούσε να φανταστεί αυτά που συμβαίνουν στο Λονδίνο, το ένα από τα δύο μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα στον πλανήτη; Το Λονδίνο, όπως διαβάζουμε στους FT, πρόκειται ακόμη και την Παρασκευή να μπει σε καραντίνα, με την αστυνομία να βρίσκεται σε επιφυλακή για να αποτρέψει πλιάτσικο σε κέντρα της πόλης που θα ερημώσουν. Η πόλη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα «κλειδωθεί» εντελώς, ενώ θα απαγορευτεί η πρόσβαση σε εμπορικές περιοχές. Τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά, αλλά σε συνεχή φρούρηση από την αστυνομία. Κάτοικοι και επιχειρήσεις θα ενημερωθούν για τον αποκλεισμό μόλις 12 ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή. Την είχε πάρει χαλαρά την πανδημία ο Μπόρις Τζόνσον, φαίνεται όμως ότι σύντομα θα έχει γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής στα περιοριστικά μέτρα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι «κομματικές» επαφές της BofA στην Αθήνα, η κωλοτούμπα Τρας και τα κέφια στο ΧΑ

Πώς ο Μ. Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ «κέρδισε» τα στελέχη της Bank of America, η... κωμική U-turn της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, το μετρό και η Εκκλησία, η μετρημένη έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, η άνοδος στο ΧΑ και τα χρέη των ξενοδοχείων Κυπριώτη.
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι είπε ο Μπουλούτας για το ομόλογο και οι αντικρουόμενοι στόχοι της Εθνικής

Η πρώτη εμφάνιση του νέου CEO της Ελλάκτωρ στους δημοσιογράφους, η βράβευση που αντιστρατεύεται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής και ο μεγαλύτερος φόβος του Θ. Σκυλακάκη.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο χρυσός χορηγός της Εθνικής, το Ταμείο Ανάκαμψης και το «ξύπνημα» των blue chips

Το μαξιλάρι κερδών που πρόσφερε το Δημόσιο στην Εθνική, οι επενδυτές που βγήκαν στο ΧΑ, η απουσία διαλόγου για το σχέδιο ανάκαμψης και η «βουτιά» της Ελλάδας στη λίστα του Bloomberg για την πανδημία.
Παγκρήτια Τράπεζα-κατάστημα
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «θαύμα» της ΕΛΣΤΑΤ, τα μυστικά του Frontier και οι εξελίξεις στην Παγκρήτια

Η «λεπτομέρεια» στην ανακοίνωση για το ΑΕΠ που έχει προκαλέσει πολλές απορίες, η πρώτη τιτλοποίηση που δεν αφήνει ζημιές, η μείωση «κόκκινων» δανείων της Παγκρήτιας και αναζήτηση CEO για το ΤΧΣ.