Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί αγωνιωδώς το τελευταίο διάστημα να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως ένα «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο σε ορισμένα θέματα η ίδια η κυβέρνηση εμφανίζεται συριζαϊκότερη του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα «σώθηκε με θυσίες πολιτών, με πολύ δύσκολα χρόνια, με πολλές δύσκολες στιγμές…αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι οι τράπεζες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για να ανακουφίσουν τους πολίτες οι οποίοι έκαναν θυσίες για να σώσουν τις τράπεζες». Σεβαστή ασφαλώς η άποψη του κυβερνητικού εκπροσώπου, που προφανώς εκφράζει την κυβέρνηση, ωστόσο αυτή η απλοϊκή γενίκευση, «οι πολίτες θυσιάστηκαν για τις τράπεζες και οι τράπεζες χρωστάνε», είναι βγαλμένη από τα σπάργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τη λογική του «για όλα φταίνε οι τράπεζες».
-- Και ο κ. Μαρινάκης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, θα έπρεπε να θυμάται ότι μόλις προ εξαμήνου η κυβέρνηση παρουσίασε, τον περασμένο Απρίλιο, αναλυτικά στοιχεία στη Βουλή με τα οποία όχι μόνο κατέρριπτε αυτό το συριζαϊκό αφήγημα αλλά υποστήριζε ότι τελικώς οι φορολογούμενοι επωφελήθηκαν από τη διάσωση των τραπεζών! Σε συζήτηση στη Βουλή για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία το Δημόσιο είχε όφελος 3,5 δισ. από τα έσοδα – έξοδα των ανακεφαλαιοποιήσεων. Σημειώνουμε ότι η βασική αιτία για τη χρεοκοπία των τραπεζών ήταν το «κούρεμα» των ομολόγων, το περίφημο PSI, όπου οι τράπεζες έγραψαν ζημιά 38 δισ. από ομόλογα που κουρεύτηκαν, ποσό που θεωρητικά αποτελεί όφελος για τον φορολογούμενο (ομόλογα που δεν πληρώθηκαν). Ασφαλώς δεν υπήρχε κανένα όφελος από τη χρεικοπία της χώρας και κατόπιν των τραπεζών και στην ουσία ό,τι κουρεύτηκε από το PSI επιστράφηκε στις τράπεζες μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, για να μην χαθούν οι καταθέσεις, με τους μετόχους των τραπεζών όμως να χάνουν την περιουσία τους. Αλλά το ότι οι τράπεζες σώθηκαν από το κράτος δεν ισχύει, τελεία και παύλα.
-- Δεν τα ξέρει αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η κυβέρνηση; Προφανώς και τα ξέρουν. Ωστόσο, άλλα βόλευαν τότε και άλλα βολεύουν τώρα. Κάτι σαν μια παραλλαγή της ιστορικής φράσης του Αλέξη Τσίπρα «εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτοί θα χορεύουν». Εκείνη την εποχή, οι του ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν ότι αυτοί θα βαράνε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν και τώρα οι νυν κυβερνώντες φαίνεται ότι πιστεύουν ότι αυτοί βαράνε το νταούλι και ο λαός χορεύει.
Τα μέτρα για τις τράπεζες
Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής έχει αρχίσει και την Κυριακή θα ξέρουμε σε ποια μέτρα καταλήγει η κυβέρνηση για τις προμήθειες των τραπεζών, τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κ.ο.κ. Τα σενάρια για αυτά τα μέτρα είναι αρκετά και καθημερινά κάνουν την εμφάνισή τους δεκάδες σχετικά δημοσιεύματα, ενώ το ΠΑΣΟΚ «βομβαρδίζει» με δικές του νομοθετικές προτάσεις: Χθες, κατέθεσε νέα πρόταση νόμου, αυτή τη φορά για τις προμήθειες και τα επιτόκια των δανείων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σύγχυση και η τροπολογία του «είναι βιαστική, πρόχειρη, αποσπασματική και ακοστολόγητη». Μάλιστα, το υπ. Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «όσον αφορά ειδικά τα επιτόκια στις χορηγήσεις δανείων που το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον διοικητικό καθορισμό τους, αυτό δεν επιτρέπεται με βάση τους κανονισμούς της ΕΚΤ».
-- Ο θόρυβος, λοιπόν, είναι μεγάλος, όμως φαίνεται ότι οι επενδυτές στο χρηματιστήριο δεν δίνουν μεγάλη βάση στα λόγια και τους ελιγμούς των πολιτικών. Χθες, ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεν πτωτικά, αλλά η υποχώρησή του δεν ήταν μεγάλη (-0,76%) και περισσότερο φαίνεται να σχετίζεται με την αποκόμιση κάποιων κερδών μετά από έξι συνεδριάσεις ανόδου των τραπεζικών μετοχών, παρά με τους φόβους ότι θα υποστούν σοβαρό πλήγμα τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών από τις παρεμβάσεις που τελικά θα κάνει η κυβέρνηση. Άλλωστε, όπως έχει επισημάνει η στήλη, οι προμήθειες των καθημερινών συναλλαγών αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο των προμηθειών που συνολικά βάζουν οι τράπεζες στα ταμεία τους, άρα ακόμη και αν μειωθούν με διοικητικά μέτρα το τελικό αποτέλεσμα για την κερδοφορία δεν θα είναι σοβαρό. Κάτι ανάλογο ισχύει και για όσα λέγονται περί επιβολής αυξημένου ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που «λιμνάζουν» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αφού το μέτρο -αν τελικά ληφθεί, αφού υπάρχουν και θέματα συνταγματικότητας- θα αφορά περί τα 10.000 ακίνητα. Συνεπώς, ούτε από αυτή την πλευρά η επίδραση στην κερδοφορία των τραπεζών θα είναι σοβαρή.
-- Τι μένει από όλα αυτά; Οριστική αξιολόγηση δεν μπορούμε να κάνουμε πριν ακούσουμε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή. Όμως, φαίνεται ότι άλλη μια φορά το πολιτικό προσωπικό της χώρας διακρίνεται στην... παραγωγή θορύβου χωρίς μεγάλη ουσία.
Οι ευθύνες για τη Μαρφίν
Έχουν περάσει περισσότερα από δεκατέσσερα χρόνια από τα τραγικά γεγονότα της 5ης Μαΐου 2010 στο νεοκλασικό κτίριο της Σταδίου, όπου στεγαζόταν η τράπεζα Marfin και δέχτηκε την εγκληματική εμπρηστική επίθεση αγνώστων, η οποία άφησε πίσω της τρία αθώα θύματα. Οι άγνωστοι παραμένουν ασύλληπτοι και ατιμώρητοι, αλλά στη Δικαιοσύνη εξακολουθούν να εκκρεμούν υποθέσεις που συνδέονται με εκείνα τα τραγικά γεγονότα. Ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απόφαση για αγωγή αποζημίωσης που είχε καταθέσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου κατά της CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD και στελεχών της, μεταξύ των οποίων και ο μακαρίτης, πλέον, Ανδρέας Βγενόπουλος. Το Εφετείο είχε κρίνει ότι η μισθώτρια τραπεζική εταιρεία και τα στελέχη της δεν έφεραν ευθύνη για την πυρκαγιά, κρίνοντας ότι «αυτή οφείλεται αποκλειστικά στις ενέργειες» των αγνώστων ατόμων που πέταξαν τις μολότοφ στο κτίριο.
-- Όμως, ο Άρειος Πάγος, με την απόφασή του αναιρεί αυτή την απόφαση του Εφετείου, κρίνοντας ότι δεν είχαν ληφθεί από την τράπεζα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Μεταξύ των μέτρων που όφειλε να λάβει η τράπεζα, κατά το δικαστήριο, ήταν η τοποθέτηση στην πρόσοψη του ισογείου καταστήματος ενισχυμένων "αντιβανδαλικών” υαλοπινάκων, οι οποίοι να αντέχουν σε πολλές κρούσεις με βαριά αντικείμενα είτε ρολών ασφαλείας, η ύπαρξη δεύτερης εξόδου κινδύνου προς κοινόχρηστο χώρο, η τοποθέτηση υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου ή εύκαμπτου σωλήνα συνδεομένου μόνιμα με παροχή ύδατος και η μελέτη πυρασφαλείας. Επίσης, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η διοίκηση της Μαρφίν θα έπρεπε να κλείσει το κατάστημα είτε από την αρχή του ωραρίου λειτουργίας κατά την ημέρα της διαδήλωσης, είτε πριν από την έναρξη της πορείας. Κάνοντας δεκτή την αίτηση αναίρεσης, ο Άρειος Πάγος διατάζει να επαναληφθεί η δίκη στο ίδιο Εφετείο με νέα σύνθεση αποτελούμενη από άλλον δικαστή από αυτόν που εξέδωσε την προηγούμενη απόφαση.
Υποψήφιος για το Υπερταμείο ο Δημητριάδης
Τρεις φορές επιβεβαίωσε χθες ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου ο Γρηγόρης Δημητριάδας, απαντώντας σε ισάριθμες ερωτήσεις. Η προκήρυξη της θέσης βγήκε την περασμένη εβδομάδα και η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει ορισθεί ως τις 11 Δεκεμβρίου. Απαντώντας πάντως και στο αιωρούμενο ερώτημα γιατί παρουσιάστηκε το Στρατηγικό Πλάνο του Υπερταμείου για τα έτη 2025-2027 από την απερχόμενη διοίκηση, τόνισε την ανάγκη συνέχειας, οποίος κι αν είναι επικεφαλής. «Είναι στρατηγική της χώρας, όχι μόνο του Υπερταμείου», είπε χαρακτηριστικά.
Λεφτά δεν υπάρχουν για το μετρό
Μεγαλώνει η βαλτωμένη επέκταση του μετρό προς τα δυτικά, αλλά λεφτά δεν υπάρχουν. Η χθεσινή παρουσίαση του νέου σχεδιασμού που έγινε στον δήμο Αχαρνών, «προίκισε» το έργο με τρεις επιπλέον σταθμούς ως συνέχεια των τριών της επέκτασης προς Ίλιον (Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο), που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία διαρκείας, αφού προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Ενδιαφέρον κατατέθηκε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς από τα σχήματα: ΤΕΡΝΑ, Intrakat, ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom και ΑΚΤΩΡ-Μυτιληναίος και έκτοτε νεότερο ουδέν.
-- Αλλά πώς θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για την επέκταση της επέκτασης, όταν δεν έχουν καν εξασφαλισθεί τα 682 εκατ. ευρώ του πρώτου έργου; Πάντως, αν στόχος είναι να φτάσει ενιαία το μετρό σε Καματερό, Ζεφύρι και Αχαρνές, τότε τα μαντάτα θα είναι άσχημα για τον εν εξελίξει διαγωνισμό. Όπως είπε, εξάλλου, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, είναι ένα έργο που χρειάζεται «μακρά ωρίμανση», άρα χρονοδιαγράμματα γιοκ. Η εντολή στην Ελληνικό Μετρό είναι να ξεκινήσει τον σχεδιασμό και τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, ώστε το έργο να διεκδικήσει πόρους από το «ένα προσεχές χρηματοδοτικό εργαλείο», κατά τον αρμόδιο υφυπουργό.
Το deal για την Μπάρμπα Στάθης
Κάποιοι βιάζονται να πουλήσουν την Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings και η τελευταία αναγκάστηκε να βγάλει διάψευση, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Το deal από όσο γνωρίζει η στήλη προχωρεί σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και τέλος του έτους ή το αργότερο αρχές 2025 θα ολοκληρωθεί. Υπάρχουν προβλήματα ακόμη που πρέπει να διευθετηθούν όπως για παράδειγμα ποιος θα έχει το δίκτυο διανομής την επόμενη μέρα αφού η Ideal θα αγοράσει τα κατεψυγμένα λαχανικά και οι ζύμες θα παραμείνουν στη Vivartia, αλλά μάλλον θα ξεπεραστούν. Η αλήθεια είναι πως από την αγορά πολλοί θα ήθελαν να μη γίνει αυτή η συμφωνία αλλά περί ορέξεως...
Στα ύψη πάλι το ρεύμα
Πάλι την ανηφόρα παίρνουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά όμως αλλού στην Ευρώπη οι αυξήσεις είναι επίσης υψηλές. Στην ελληνική Αγορά της Επόμενης Ημέρας, η τιμή του ρεύματος για σήμερα αυξηθηκε 20% από χθες φτάνοντας τα 170,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή των τελευταίων ημερών λόγω της χαμηλής συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Το 53% της ενέργειας προήλθε από το φυσικό αέριο ενώ μόνο το 25% παρήχθη από πράσινα μέσα. Στην Ιρλανδία, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας χθες ανήλθε στα 232 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που σε αρκετές άλλες χώρες η τιμή κυμαίνεται στα 150-160 ευρώ. Στη Γερμανία ετοιμάζονται για χειρότερα σενάρια, καθώς ο αέρας πέφτει και τα αιολικά δεν αποδίδουν ενώ μειώνεται σημαντικά η ηλιοφάνεια λόγω εποχής. Σύμφωνα με τη Montel Analytics, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας την Πέμπτη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 ευρώ ανα μεγαβατώρα μέσα στη διάρκεια της ημέρας.
Πρωταθλητές αμυντικών δαπανών
Πρωταθλητισμό κάνει η Ελλάδα στις αμυντικές δαπάνες καθώς βρέθηκε στην τέταρτη θέση των 27 χωρών της ΕΕ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Πολλά κράτη δεσμεύτηκαν να επιτύχουν την κατευθυντήρια γραμμή του 2% του ΝΑΤΟ με οκτώ από αυτά να το καταφέρνουν και δύο από αυτά ακόμα και να το ξεπερνούν. Ειδικότερα, η Πολωνία δαπάνησε το 3,3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, η Εσθονία 3% και η Λετονία 2,9%. Και οι τρεις χώρες δεν είναι τυχαίο ότι είναι γειτονικές της Ρωσίας. Επιθετικός είναι και ο γείτονας της Ελλάδας που δαπάνησε το 2,8% του ΑΕΠ. Συνολικά οι χώρες της ΕΕ το 2024 αναμένεται να κάνουν νέο ρεκόρ καθώς προβλέπεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω και θα φθάσουν τα 326 δισ. ευρώ το 2024. Οι αμυντικές επενδύσεις αναμένεται να φθάσουν το 31% των συνολικών αμυντικών δαπανών, σε ποσοστό ρεκόρ, με τις δαπάνες για έρευνα και τεχνολογία (Ε&Τ) να αυξάνονται σε 5 δισ. ευρώ το 2024. Τέλος, οι δαπάνες για προμήθειες παρουσιάζουν συνεχή αύξηση και θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 90 δισ. ευρώ το 2024.
Οι Έλληνες ανακαλύπτουν την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η διαρκώς αυξανόμενη συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αλλά και τις ανησυχίες των Ελλήνων όπως αποκαλύπτουν πρόσφατα στοιχεία έρευνας, με περίπου το 50% να χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης και το ChatGPT να ξεχωρίζει ως το πιο δημοφιλές. Αν και ακόμα είναι μοιρασμένες οι απόψεις σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη, περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι η ΤΝ ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες για τους περισσότερους, ειδικά για τους χρήστες της, δίνοντας ώθηση σε δεξιότητες και ευκαιρίες. Επίσης σε ποσοστό 89% θεωρούν ότι η ΤΝ θα βοηθήσει αρκετούς κλάδους, κυρίως την Υγεία, την εκπαίδευση και το εμπόριο.
-- Το επόμενο βήμα ελπίζουμε να είναι η υιοθέτηση περισσότερων εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης από τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό. Αν και όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, η τάση δείχνει να είναι ανοδική, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ακόμα να καλύψουν μεγάλη απόσταση.
Τα κέρδη από τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur
Μετά από 25 χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων τελικά η Ένωση κατόρθωσε να κλείσει εμπορική συμφωνία με τις χώρες της Λ. Αμερικής. Τα παράπονα, κυρίως Γαλλίας και Πολωνίας, δεν κατόρθωσαν τελικά να εκτροχιάσουν τη συμφωνία, η οποία κρύβει και ορισμένα σημαντικά οφέλη για την Ένωση. Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, θα δημιουργηθεί μία από τις μεγαλύτερες ζώνες ελευθέρου εμπορίου παγκοσμίως, στην οποία ζουν περί των 700 εκατ. ανθρώπων και αντιπροσωπεύει το 205% του παγκόσμιο ΑΕΠ. Επίσης κρύβει και μία πολύ καλή είδηση για την Ευρώπη, η οποία αφορά κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το λίθιο, με Αργεντινή, Βραζιλία και Βολιβία να έχουν μεγάλα αποθέματά του. Πέραν όλων των άλλων η ΕΕ θα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από την Κίνα για τέτοιου είδους κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ εκτιμάται ότι η ζήτηση για το λίθιο θα αυξηθεί εντυπωσιακά τα επόμενα έτη. Το λίθιο αποκαλείται συχνά ως ο «λευκός χρυσός», ενώ θεωρείται βασικό συστατικό της προσπάθειας απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων αλλά και των μπαταριών για laptops.
«Φορτώνεται» με νέο χρέος η Κίνα
Ένα ακόμη μεγάλο πακέτο στήριξης για την οικονομία του ανακοίνωσε το Πεκίνο, καθώς κτίζει τη γραμμή άμυνας του ενάντια στους αναμενόμενους δασμούς του Ντ. Τραμπ. Ταυτόχρονα η Κίνα εμφανίζεται απόλυτα πρόθυμη ακόμη και να φορτωθεί περισσότερο χρέος, θέτοντας ως βασικό στόχο την καλύτερη πορεία της ανάπτυξης, έστω και εάν αυτό σημαίνει ότι θα δεχθεί δημοσιονομικό πλήγμα. Ανακοίνωσε ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ εκτιμάται ότι το έλλειμμα της χώρας θα φθάσει στο 4% του ΑΕΠ το 2025 από 3% που εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2024, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι θα υπάρξει και μεγάλη αύξηση του χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και το πακέτο στήριξης. Παράλληλα το κινεζικό Πολίτμπιρο επιθυμεί να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εγχώρια κατανάλωση, θεωρώντας και αυτό ως απάντηση στο ενδεχόμενο οι δασμοί Τραμπ να πλήξουν σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας και ως εκ τούτου ό,τι… περισσέψει καλούνται να το καταναλώσουν οι Κινέζοι πολίτες.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.