ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Κωστής Χατζηδάκης

Το ευγενικό «δάγκωμα» Χατζηδάκη, οι φόροι των τραπεζών και οι γκρίνιες στη ΝΔ

Η απειλή του ΥΠΟΙΚ για τις προμήθειες, η φράση του Γκ. Χαρδούβελη που προκάλεσε αμηχανία, η γκρίνια των βουλευτών στον Κ. Μητσοτάκη, ο ναύαρχος τα κάνει θάλασσα, το deal του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, το δύσκολο διαζύγιο μεταξύ Public και Nova και οι περιπέτειες του Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής.

Μπορεί να τα είπε κομψά και ευγενικά, όπως το συνηθίζει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. Μιλώντας προχθές στην πανηγυρική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε στους τραπεζίτες ότι «η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία» αναφορά που προκάλεσε μια παγωμάρα στην αίθουσα και ψυχρολουσία σε πολλά τραπεζικά στελέχη. Ο λόγος είναι ότι όλες οι τράπεζες είναι έτοιμες να επεκτείνουν τις χρεώσεις έχοντας ως βασικό στόχο την σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες στα συνολικά έσοδα. Οπότε η αναφορά του υπουργού για τις προμήθειες έκοψε φόρα και προκάλεσε την ψυχρολουσία που αναφέραμε ειδικά μετά την υπουργική υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

-- Η θέση της κυβέρνησης είναι απλή: η μεγάλη αύξηση των προμηθειών ξεκίνησε σε μια συγκυρία όπου οι τράπεζες δεν είχαν έσοδα, λόγω των μηδενικών επιτοκίων κάτι που έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. Και με τις διαφορές επιτοκίων να οδηγούν την κερδοφορία των τραπεζών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε να μειώσουν τις προμήθειες ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Όσο πιο υψηλή είναι η κερδοφορία των τραπεζών πάντως τόσο πιο γρήγορα θα μειωθεί και το DTC που αποτελεί την τελευταία κληρονομία της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα.


 Η αμηχανία για τους φόρους των τραπεζών

Μια κάπως αμήχανη στιγμή δημιουργήθηκε στην συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά την ομιλία του προέδρου της Ένωσης και προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκα Χαρδούβελη. Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι φόροι που πλήρωσαν στο Δημόσιο οι τράπεζες το 2023 ήταν 1,22 δισ. ευρώ, αναφορά που αιφνιδίασε εκτός του κ. Χατζηδάκη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, που παρακολουθούσαν τη συνέλευση. Ο λόγος είναι ότι όπως ξέρουμε οι τράπεζες δεν πληρώνουν φόρο λόγω του PSI και του αναβαλλόμενου φόρου (που θεσπίστηκε με νόμο του κ. Χαρδούβελη όταν ήταν υπουργός Οικονομικών). Με άλλα λόγια ο ετήσιος φόρος των τραπεζών το 2023, τα 1,22 δισ. που ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤ είναι θεωρητικός καθώς δεν πηγαίνει στα ταμεία του κράτους αλλά «σβήνει» την αναβαλλόμενη φορολογία. 


Τα… άκουσε ο κ. Μητσοτάκης από τους βουλευτές του

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ήταν μαραθώνια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει στην αίθουσα για τουλάχιστον πέντε ώρες προκειμένου να ακούσει τους βουλευτές του να αποτιμούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Βγαίνοντας πάντως, έπεσε πάνω στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν υπομονετικά και τον ρώτησαν για τη πολύωρη διαδικασία. «Εξαντλητική αλλά πολύ ουσιαστική διαδικασία. Με καλή διάθεση», ήταν η απάντησή του στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύπτει σε αυτή τη σύντομη στιχομυθία ότι άκουσε στις τοποθετήσεις των γαλάζιων στελεχών και πράγματα που δεν γνώριζε! Σίγουρα πάντως πληροφορήθηκε ότι υπάρχει μια μερίδα βουλευτών της ΝΔ που θα έβλεπε να καλό μάτι μια υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τις τάξεις της γαλάζιας παράταξης. Μπορεί πρώτος να είχε ανοίξει το θέμα ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης που είχε μιλήσει για ανθρώπους που μπορεί να ενώσουν, τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Βλάχος που δήλωσε ευθαρσώς ότι «από εδώ και στο εξής μη θεωρείτε δεδομένη τη ψήφο μου για κανένα νομοσχέδιο, ούτε για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και ακολούθησε ο Νότης Μηταράκης που  πρότεινε ανοιχτά υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας «από τη μεγάλη οικογένεια της ΝΔ»


Ο ναύαρχος τα έκανε... θάλασσα

Ακόμα και σε μια ολιγομελή παρέα σε ταβέρνα με κρασί και χαλαρή ατμόσφαιρα θα ήταν ανεπίτρεπτο ένας πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός και νυν υψηλόβαθμό κομματικό στέλεχος να πει «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές». Το να το υποστηρίξει δημόσια σε ραδιοφωνική εκπομπή, όπως έκανε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, είναι κάτι που σε μια στοιχειωδώς σοβαρή χώρα θα είχε προκαλέσει την επέμβαση της δικαιοσύνης. Κάτι που φυσικά δεν έγινε με τον κ. Αποστολάκη να επιχειρεί χθες να τα μαζέψει λέγοντας ότι δεν εννοούσε αυτό κλπ. 

-- Είναι τρομακτική η συνειδητοποίηση του μεγέθους της ανευθυνότητας ατόμων που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης και μάλιστα κρίσιμες θέσεις ευθύνης.


Το deal του ΟΠΑΠ στην Κύπρο

 Για 15 χρόνια ανανέωσε την άδεια στην Κύπρο ο ΟΠΑΠ για την αποκλειστική διοργάνωση, παροχή και διαχείριση καθορισμένων τυχερών παιγνίων και συγκεκριμένα των αριθμολαχείων ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΚΙΝΟ, SUPER 3, EXTRA 5, ΠΡΟΠΟ και ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ. Η προηγούμενη σύμβαση είχε καταρτιστεί το 2003 από τον κρατικό τότε ΟΠΑΠ με διακρατική συμφωνία.  Το τίμημα για την άδεια θα καταβληθεί σε 15 ετήσιες δόσεις, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα αντανακλά και τις ετήσιες επιδόσεις των παιχνιδιών που παρέχονται από την ΟΠΑΠ Κύπρου. Η πρώτη δόση, ύψους 4,2 καταβλήθηκε χθες. Όλες οι υπόλοιπες δόσεις θα καταβάλλονται στις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους για το οποίο παρέχεται άδεια. Επί των μεικτών κερδών (GGR) τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στο κυπριακό κράτος είναι 22,5%. Επίσης, η ΟΠΑΠ Κύπρου θα καταβάλλει πόσο ύψους 5% του GGR  για χορηγίες αθλητικών, κοινωνικών και κοινωφελών δραστηριοτήτων . Οι ελάχιστοι ετήσιοι πρόσοδοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζονται στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΠΑΠ δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 1969. Πέρσι σε επίπεδο GGR, από τα 2,087 δισ του οργανισμού, τα 140 προήλθαν από την κυπριακή αγορά αλλά συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα από τον αθλητικό στοιχηματισμό, όπου ο ΟΠΑΠ δεν έχει την αποκλειστικότητα. Ο ΟΠΑΠ διαθέτει  επίγειο δίκτυο 200 πρακτορείων στο νησί.


Το δύσκολο διαζύγιο μεταξύ Public και Nova

Στη διαιτησία κατέληξε το τέλος της σχέσης μεταξύ Public και Nova παρά την αντίθετη διάθεση που είχε ο όμιλος του Πάνου Γερμανού, με την διαδικασία να συνεχίζεται όπως ανέφεραν στελέχη της διοίκησης της Public στην στήλη. Το κλίμα μεταξύ των δυο παραμένει «πολεμικό» όπως ενημερωνόμαστε καθώς ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος δεν αποδέχθηκε το ξαφνικό διαζύγιο που ζήτησε η Public για μια συνεργασία που θα είχε διάρκεια μέχρι το 2027. Την ίδια στιγμή η Public δείχνει να… απολαμβάνει τη νέα σύντροφο, καθώς η συνεργασία με τη Vodafone εξελίσσεται καλύτερα από ότι περίμεναν, με την διοίκηση του λιανέμπορα να πετάει τα καρφιά της και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου σημειώνοντας πως αυτή η συνεργασία κυλάει πολύ καλύτερα και απαντάει στις απαιτήσεις των καταναλωτών…


Οι κατασκευαστικές περιπέτειες της Αγίας Παρασκευής

Πραγματικά εκεί στην Αγία Παρασκευή θα πρέπει οι δημότες να πάνε και να ανάψουν ένα κερί στην ομώνυμη εκκλησία του δήμου τους ή σε έσχατη περίπτωση να κάνουν ένα τάμα, μήπως και δουν προκοπή για ζητήματα που τους αφορούν.  Η πρόσφατη ιστορία βέβαια στον συγκεκριμένο δήμο αποδεικνύει περίτρανα πως οι δημοτικοί άρχοντες - διαχρονικά - στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης προστασίας της περιοχής τους, αντί να πάνε τον τόπο τους μπροστά τον γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Και ποιος δεν θυμάται την «μάχη» των αιρετών της Αγίας Παρασκευής να μην γίνει ο σταθμός του μετρό πάνω στην κεντρική πλατεία της πόλης, γιατί - όπως έλεγαν - θα χαλάσει την εικόνα του δήμου και θα… αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της. Αποτέλεσμα; Ο σταθμός πέρασε από την περιοχή τους και σταμάτησε σε ένα «τυφλό» σημείο ένα χιλιόμετρο πιο μακριά! Χρόνια μετά, οι επόμενοι εκλεγμένοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι παρακαλούσαν την εταιρία «Αττικό Μετρό» να τους φτιάξουν σταθμό για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι…

-- Δυστυχώς για την περιοχή της Αγίας Παρασκευής οι ιστορίες παραλογισμού δεν έχουν τελειωμό! Χρόνια τώρα οι κάτοικοι για δημαρχείο ακούνε και δημαρχείο δεν βλέπουν, αλλά μόνο εκσκαφικά μηχανήματα, μπάζα και ταμπέλες για το… νέο Δημαρχιακό Μέγαρο. Το συγκεκριμένο έργο έχει εξελιχθεί σε «φάντασμα», παρά το γεγονός ότι και μελέτη υπήρξε και χρήματα δαπανήθηκαν και τα έργα ξεκίνησαν. Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι το έργο σχεδιάστηκε με λάθος… τοπογραφικό, γεγονός που οδήγησε σε πολύμηνες καθυστερήσεις και έκανε τον Περιφερειάρχη Αττικής να βγει από τα ρούχα του.  Η αρχική σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου 2017, ενώ η Περιφέρεια Αττική θα χρηματοδοτούσε το έργο με ποσό ύψους 11.949.514 ευρώ. Επτά χρόνια μετά, διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο αλλαγή του τοπογραφικού δεν έγινε, αλλά κατά τη διάρκεια των χωματουργικών εργασιών, διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης και αντιστήριξης των σκαμμάτων. Και μέσα σε όλα αυτά ο ανάδοχος του έργου διέκοψε τις εργασίες και αποχώρησε επικαλούμενος μεγάλη αύξηση στην τιμή των υλικών...  Μετά το ναυάγιο, οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε αναζήτηση νέου αναδόχου, νέου τοπογραφικού και φυσικά επαναδημοπράτηση του έργου!


«Αναταραχή» στις Βρυξέλες λόγω Ορμπάν

Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ για το επόμενο 6μηνο από την Ουγγαρία την 1η Ιουλίου, δημιουργεί αρκετές ανησυχίες στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεδομένου, δε, του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν έχει αποτελέσει πολλές φορές αιτία «πονοκεφάλου» για τους υπόλοιπους ηγέτες της Ένωσης, εκφράζοντας, σε αρκετές περιπτώσεις, ακραίες απόψεις. Ακόμη και το μότο της προεδρίας «Make Europe Great Again», ουσιαστικά αντιγραφή του «Make American Great Again» του Ντ. Τραμπ, προκάλεσε αρκετές συζητήσεις. Θεωρητικά όλες οι χώρες της ΕΕ όταν αναλαμβάνουν την προεδρία αφήνουν πίσω τους τα εθνικά συμφέροντα και εργάζονται για το καλό του συνόλου της Ένωσης. Όμως υπό τον φόβο του Ορμπάν, ο οποίος συχνά έχει ταχθεί υπέρ της Ρωσίας, οι Βρυξέλλες φρόντισαν να κλείσουν νωρίς ή τουλάχιστον πριν την έναρξη της ουγγρικής προεδρίας θέματα όπως η έναρξη της διαδικασίας ένταξης Ουκρανίας και Μολδαβίας αλλά και την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων ενάντια στη Μόσχα.


Έτοιμη για είσοδο στην αγορά του Λονδίνου η Shein

Τις πρώτες κινήσεις της προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει πραγματοποιήσει η κινεζική εταιρεία fast fashion, Shein, υποστηρίζει σε άρθρο του το BBC. Η εταιρεία έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, ενώ έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων τόσο για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς της όσο και για τις συνθήκες εργασίας σε αρκετές μονάδες της. Η Shein είχε καταθέσει, πέρυσι, ανάλογα έγγραφα και στις αρμόδιες αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με «σκληρή» έρευνα λόγω των στενών σχέσεων με την Κίνα. Πάντως στη Βρετανία φαίνεται ότι, αν και υπάρχουν κάποιες ενστάσεις, είναι περισσότερο ευπρόσδεκτη, ενώ εκτιμάται ότι μία είσοδος στο LSE μπορεί να οδηγήσει την αποτίμησή της στα 50 δισ. στερλίνες.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μάχη τραπεζών για μερίσματα, «ευχαριστώ» Στουρνάρα σε Αλβανούς και ο Πατέλης

Ποια ποιοτικά στοιχεία των τραπεζών κοιτάζει ο SSM, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει τη συμβολή των μεταναστών στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για την Τρ. Πειραιώς και τα χαμόγελα στον ΟΠΑΠ για το Eurojackpot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο συμβιβασμός στις τράπεζες, οι φωνές ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ και η αλλαγή στον ΟΤΕ

Ο επίλογος στην έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού για τις τράπεζες, η εύκολη αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, η έξοδος του μακροβιότερου CEO του ΟΤΕ, η Λαγκάρντ κόντρα στις αγορές και πώς θα άλλαζε η Ελλάδα με εξαγωγές 100 δισ.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ρευστότητα των τραπεζών, η περιπέτεια της Δωδώνη και το άδειασμα του Bitcoin

Πώς έγιναν οι ελληνικές τράπεζες πρωταθλήτριες σε ρευστότητα, η διψήφια μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ, η πυρκαγιά που απείλησε το εργοστάσιο της Δωδώνη και το σοκ στους θιασώτες του Bitcoin από τη μεγάλη ρευστοποίηση θέσης της Tesla.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πρέσινγκ στον Οδ. Αθανασίου, η μπηχτή Σιάμισιη για τα καύσιμα και ο ΟΤΕ

Οι γκρίνιες στη ΓΣ της Lamda για την κακή πορεία της μετοχής, την υπερφορολόγηση στα καύσιμα υπενθυμίζει ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ, Χατζηδάκης εναντίον λαϊκισμού, το περίεργο ομόλογο του ΟΤΕ, μετρό και λεωφορεία χωρίς κλιματισμό και η Folli.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στο μυαλό του ΓΑΠ, οι «άκυροι» του ΣΕΒ και ο «διπλοθεσίτης» Χάρης Δούκας

Η μεγαθυμία ενός πρίγκιπα της πολιτικής, τα άκυρα ψηφοδέλτια του ΣΕΒ, ο «και δήμαρχος και πρόεδρος» Χάρης Δούκας, η επανεμφάνιση Χρ. Τζέκου, το επίδομα συγχωνεύσεων, η σχολή χειριστών μηχανημάτων, το φάουλ Δένδια και το νέο μέλος ΔΣ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ιστορική μέρα των τραπεζών, νέο deal από Ideal, η στεγαστική κρίση και το AirBnB

Τα 15 χρόνια χωρίς μερίσματα και μια παλιά ιστορία, γιατί η πρώτη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ δεν έφερε ενθουσιασμό, ο Λ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, τα νέα μέτρα για το Airbnb και οι Coldplay γέμισαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας.