Δείπνο σε στενό κύκλο περίπου 10 τραπεζιτών και επιχειρηματιών παρέθεσε στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον, στο περιθώριο του επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε η αμερικανική τράπεζα στο τέλος Ιανουαρίου. Στο dinner μετείχαν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών (Φωκίων Καραβίας, Παύλος Μυλωνάς, Χρήστος Μεγάλου, Βασίλης Ψάλτης), ο επικεφαλής της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του Olympia Group Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης, ο ιδρυτής και επικεφαλής της Grivalia Γιώργος Χρυσικός, ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) Ανδρέας Σιαμσιής. Όπως μαθαίνουμε το ελληνικό team εντυπωσιάστηκε από τη συζήτηση που είχαν με τον επικεφαλής της JPMorgan, την ευρηματικότητά του, την καθαρή διεισδυτική σκέψη του και την άνεση με την οποία μοιράστηκε τις σκέψεις, τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του. Η συζήτηση κύλισε τόσο καλά που ενώ είχε προγραμματιστεί να έχει διάρκεια 45 λεπτών διήρκησε 3 ώρες και το μενού περιλάμβανε τα πάντα: πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, ενέργεια, γεωπολιτικές εξελίξεις με έμφαση την κατάσταση στην Ουκρανία (και την ανάγκη στήριξής της από τη Δύση) και τις σχέσεις με την Κίνα, οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, οικονομικές ανισότητες και πολλά άλλα.
-- Σε ότι αφορά τα πολιτικά, εντυπωσίασε η άνεση και η ελευθερία με την οποία αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στις πολιτικές Τραμπ και τη στήριξή του στη Νίκι Χέιλι. Σημείωσε ότι στο πολιτικό σκηνικό έχει σημειωθεί μια ανατροπή με τους Δημοκρατικούς να θεωρούνται ως κόμμα των ελίτ και τους Ρεπουμπλικάνους ως πιο λαϊκό κόμμα. Υπογράμμισε τις μεγάλες ανισότητες στις ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι περίπου το 1/3 του πληθυσμού είναι εντελώς αποσυνδεδεμένο από την οικονομία και στους οποίους δεν φτάνει τίποτα από την ανάπτυξη και την ευημερία. Για τις οικονομίες εμφανίστηκε επιφυλακτικός προειδοποιώντας για τους κινδύνους των πολύ επιθετικών επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών, κάνοντας λόγο για… drug οικονομική ανάπτυξη και ευφορία. Επαίνεσε το γιγαντιαίο πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ σημειώνοντας όμως ότι μένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί όλος αυτός ο τεράστιος όγκος επενδύσεων από τις εταιρείες. Σε ότι αφορά την ενέργεια σημείωσε ότι ο κόσμος κινήθηκε βιαστικά προς την πράσινη ενέργεια ενώ σημείωσε ότι η JPMorgan συνεχίζει να χρηματοδοτεί επενδύσεις παραδοσιακών ενεργειακών εταιριών, οι οποίες είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον σε σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους παραγωγής, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο τόσο για την υποστήριξη της παραγωγής αλλά και την κερδοφορία των παραδοσιακών ενεργειακών παικτών, κερδοφορία που σε μεγάλο βαθμό επενδύεται στην πράσινη ενέργεια επιτυγχάνοντας έτσι μια πιο ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή. Μεγάλη έμφαση έδωσε και στην αποθήκευση ενέργειας ως εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση.
Οι καθυστερήσεις στο μετρό
Ότι οι εργασίες για τη Γραμμή 4 του μετρό καταγράφουν καθυστέρηση που ανέρχεται στον ένα χρόνο είναι γνωστό κι ας μην έχει αποτυπωθεί επισήμως στα χρονοδιαγράμματα του έργου. Ακόμα και σήμερα τα δέκα από τα δεκαπέντε εργοτάξια δεν έχουν παραδοθεί στην κατασκευάστρια κοινοπραξία, καθώς παραμένουν στα χέρια της ΕΡΕΤΒΟ που διενεργεί τις πρόδρομες εργασίες. Μια πρακτική που θεωρήθηκε αρχικώς καλή ιδέα, αλλά στην εκτέλεση δεν «βγήκε». Αν και το επιχείρημα του τότε υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη ήταν στη λογική να αναλάβει αρχαιολογικές εργασίες και μετατοπίσεις δικτύων μία εταιρεία, ώστε να «τρέξει» στο διάστημα μέχρι την υπογραφή της κύριας σύμβασης κι έτσι να κερδίσουμε χρόνο, όλα πήγαν τελικά λάθος. Οι δύο συμβάσεις πρόδρομων εργασιών, προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ, και του κυρίως έργου των 1,2 δισ. υπογράφηκαν σχεδόν ταυτόχρονα…οπότε αντί η αλλαγή «χεριών» να γίνει στην ώρα της, οι εργολαβίες πέσαν η μία πάνω στην άλλη. Έτσι, σήμερα, κι ενώ η συμβατική διάρκεια των πρόδρομων εργασιών ήταν 30 μήνες, τα δέκα εργοτάξια δεν έχουν παραδοθεί στην κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom, ενώ ακόμη δύο έχουν παραδοθεί μερικώς. Στην Ακαδημίας δηλαδή στις δύο γωνίες του εργοταξίου εκτελούνται αρχαιολογικές εργασίες, ενώ στις άλλες δύο βασικές! Αυτή βεβαίως δεν είναι μία αθώα καθυστέρηση, με τα αιτήματα για αποζημιώσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει, κανείς δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Εξάλλου, χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των υπολοίπων εργοταξίων ακόμα δεν υπάρχει, αλλά και όπου υπάρχει αυτό ξεχειλώνει πηγαίνοντας όλο και πιο πίσω. Με τη δεδομένη λοιπόν καθυστέρηση, όσο έδαφος κι αν καταφέρει να καλύψει ο κατασκευαστής, το επίσημο χρονοδιάγραμμα για φίνις το 2029 είναι μη ρεαλιστικό
Στο στόχαστρο των χάκερ το ελληνικό Δημόσιο
Επιτακτική ανάγκη γίνεται η θωράκιση του Δημοσίου και των φορέων έναντι των κυβερνοεγκληματιών καθώς η χώρα βρίσκεται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων με το πιθανό κόστος να είναι πολύ υψηλό. Οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της χώρας μας καταγράφουν αυξητικές τάσεις, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας ανέφερε ότι «μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 13,3 εκατομμύρια DDoS επιθέσεις (σ.σ.: άρνησης εξυπηρέτησης) και τουλάχιστον μισό εκατομμύριο σοβαρότερες επιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες».
-- Εκτός από τις κυβερνητικές ιστοσελίδες, φορείς του δημοσίου και επιχειρήσεις έχουν πληγεί από χάκερ τον τελευταίο χρόνο, με στελέχη της αγοράς να πληροφορούν την στήλη ότι έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις ransomware, και τις περισσότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται «όμηροι» να αναγκάζονται να καταβάλλουν τα λύτρα. «Υπάρχουν και εταιρείες που δεν υποκύπτουν στις απαιτήσεις των κυβερνοεγκληματιών, αλλά αυτές αφορούν συνήθως περιπτώσεις αρχείων που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως Δημόσιο και επιχειρήσεις πρέπει να τρέξουν για την ενίσχυση της κυβερνοάμυνάς τους.
Οι Έλληνες και η ακρίβεια
Άκαμπτος παρέμεινε το 2023 ο τιμάριθμος των βασικών αγαθών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών αγαθών (FMCG), όπως ορίζονται τεχνικά. Παρόλα αυτά, διαπιστώνεται και ένα ενδιαφέρον φαινόμενο: ενώ όλοι οι καταναλωτές γκρινιάζουν για την ακρίβεια, αυτή δεν φάνηκε να κάμπτει τη διάθεσή τους για αγορές, όπως δεν φάνηκε να κάμπτεται και η διάθεσή τους για αγορές επώνυμων προϊόντων, που είναι βεβαίως και τα ακριβότερα. Τα στοιχεία της Circana για το 2023 δείχνουν μια γενναία αύξηση της αξίας των πωλήσεων FMCG, κατά 10%, οι οποίες πλησίασαν τα 12 δισ. ευρώ (11,794 για την ακρίβεια). Αναλύοντας αυτή την αύξηση, φαίνεται ότι δεν ήλθε μόνο από τις αυξήσεις των τιμών, αλλά υπήρξε και μια αξιόλογη αύξηση του όγκου πωλήσεων, που δείχνει ότι ο Έλληνας καταναλωτής γκρινιάζει αλλά… ψωνίζει. Η αύξηση των τιμών (κατά μονάδα), που δίνει ένα ασφαλές μέτρο του πληθωρισμού σε τρόφιμα και άλλα βασικά καταναλωτικά αγαθά, ήταν 6,6% το 2023, με πολύ μικρή πτώση σε σχέση με το 2022, όταν είχε διαμορφωθεί σε 6,9%. Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι ο καταναλωτής «στέκεται» καλύτερα από όσο φαίνεται είναι τα μερίδια των επώνυμων προϊόντων και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (PL). Παρότι το 2023 ήταν ο δεύτερος χρόνος έξαρσης του πληθωρισμού, άρα θα περίμενε κανείς ότι οι καταναλωτές θα στρέφονταν εντονότερα στην πιο οικονομική λύση των PL, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν πολύ μικρή η υποχώρηση των επώνυμων, που σταθερά κρατούν σχεδόν τα ¾ της αγοράς, ενώ τα PL αύξησαν λίγο το μερίδιό τους, από 25,8% σε 26,3%. Το οικονομικό συμπέρασμα από όλα αυτά είναι απλό: μπορεί οι καταναλωτές να βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις, όμως η γενικότερη βελτίωση της οικονομίας, των εισοδημάτων και της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια τους έκαναν ανθεκτικούς. Αν μείωσαν την κατανάλωσή τους, το έκαναν πιθανότατα σε άλλες κατηγορίες δαπανών, αλλά στα σούπερ μάρκετ έμειναν… όρθιοι.
Τα πρόστιμα της Κομισιόν
Ακούγεται τρομακτικό ότι για τις παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού η Κομισιόν (όπως, αντίστοιχα, και η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα) μπορεί να επιβάλει πρόστιμα που φθάνουν έως το 10% του κύκλου εργασιών μιας εταιρείας. Με αφορμή την έρευνα για τη ΔΕΗ, όμως, η Optima έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση, για να δούμε τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει στην πράξη αυτό το «μέχρι 10%». Εξετάζοντας, λοιπόν, τα ποσοστά επί του τζίρου στα προηγούμενα πρόστιμα που έχει επιβάλει η Κομισιόν, η Optima καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα επιβολής του μέγιστου προστίμου είναι μόλις 5%. Αντίθετα, οι πιθανότητες για ένα μικρό πρόστιμο, κάτω από 1% του τζίρου, είναι πολύ υψηλότερες, στο 64%. Δηλαδή, υπάρχουν 64% πιθανότητες να είναι το πρόστιμο κάτω από 100 εκατ. ευρώ. Για τα μεγέθη της ΔΕΗ ένα πρόστιμο αυτής της τάξεως δεν είναι αμελητέο, ούτε όμως δικαιολογεί σοβαρή ανησυχία, κάτι που αντιλήφθηκε και η αγορά, όπως φάνηκε από την κίνηση της μετοχής.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.