ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Ουρές επενδυτών για Mytilineos, ο δικηγόρος των 37.000 ευρώ και η τύχη της Folli

Ποιοι μεγάλοι οίκοι έκλεισαν συναντήσεις με τη Mytilineos στη Νέα Υόρκη, τα βραχυκυκλώματα στα POS, οι ζημιές στη Θεσσαλία, η κόντρα της κυβέρνησης με την Ολυμπία Οδό και τα επόμενα πρόστιμα της Επ. Ανταγωνισμού.

Μια ενδιαφέρουσα ουρά... επενδυτών έχει σχηματιστεί στη Νέα Υόρκη στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί με το επιτελείο της Mytilineos. Όπως μαθαίνουμε, έχουν κλείσει περίπου 20 ραντεβού θεσμικών με τη Mytilineos στο πλαίσιο του συνεδρίου της JP Morgan, που πραγματοποιείται στις 25 και 26 Ιανουαρίου, αποτυπώνοντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το αναπτυξιακό story του ομίλου και τη μετοχή. Όπως μεταφέρουν στη στήλη καλά ενημερωμένες πηγές, μεταξύ των επενδυτών που έχουν κλείσει ραντεβού περιλαμβάνονται η Artisan Partners, η Lazard Asset Management, η Passaic Capital Management, η Fidelity, η BNP Paribas, η Morgan Stanley Investment Management, η Oaktree Capital Management, η Rwc Asset Advisors, η Axiom Inc, η MIRAE, η State Street Global Advisors κ.α.

-- Και μπορεί η καρδιά των επενδυτών να χτυπά στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, ωστόσο το βλέμμα τους θα είναι και στην Αθήνα, καθώς αύριο Πέμπτη η Mytilineos θα πραγματοποιήσει το παραδοσιακό conference call για τα αποτελέσματα του 2023 με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελου Μυτιληναίου. Οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, περιμένουν να ακούσουν τον κ. Μυτιληναίο για τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς αλλά κυρίως για τη γεύση που θα δώσει για το νέο έτος και τις στρατηγικές προτεραιότητες του ομίλου.


Βραχυκυκλώματα στα POS

Ευγενής η φιλοδοξία της κυβέρνησης να εγκατασταθούν POS και στην τελευταία ελληνική επιχείρηση, στην πράξη, όμως, υπάρχουν αρκετά… βραχυκυκλώματα. Οι τράπεζες, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, θέτουν στις επιχειρήσεις προϋποθέσεις για να τους χορηγήσουν συσκευές POS που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαγορευτικές. Ζητούν, για παράδειγμα, να μην υπάρχουν οφειλές, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, εννοώντας προφανώς καθυστερούμενες οφειλές. Ή απαιτούν τριετή δέσμευση με την επιχείρηση για τη χρήση του POS που, όπως εύλογα επισημαίνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, είναι μια απαίτηση ανεπίτρεπτη σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας. Σε άλλες περιπτώσεις, τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση για την παροχή των POS συγκεκριμένους τζίρους. Ίσως είναι τεχνική λεπτομέρεια που δεν αλλάζει την ουσία του θέματος, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα του acquiring έχει αλλάξει πλέον χέρια και πέρασε από τις τράπεζες σε εξειδικευμένες εταιρείες.

-- Ποια είναι η θέση του υπ. Οικονομικών για όλα αυτά; Την εξέφρασε χθες από τη Λάρισα ο αρμόδιος υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης: «Τις αντιδράσεις για τα POS θα τις χώριζα σε δύο κατηγορίες, τις εποικοδομητικές και τις κακόβουλες: Υπάρχουν, λοιπόν, αντιδράσεις ως προς τον τρόπο υλοποίησης των νέων μέτρων, οι οποίες εστιάζουν σε βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το οποίο είναι η χρήση POS σε όλη τη λιανική, να μην είναι δυνατόν να εκδοθεί απόδειξη χωρίς διασύνδεση με POS. Από την άλλη όμως, υπάρχουν αντιδράσεις που αποσκοπούν στο να σαμποτάρουν την επιβολή της νομιμότητας. Τις πρώτες τις ακούμε, είμαστε εδώ με ευήκοον ους. Στις δεύτερες κωφεύουμε, διότι δεν δέχονται την ουσία της προσπάθειας, που είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».


Οι ζημιές στη Θεσσαλία

Την πλήρη καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά κυρίως του κόστους που θα απαιτήσει η αποκατάστασή τους, θα πρέπει να έχει στα χέρια του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να προχωρήσει στις προσκλήσεις προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που θα υλοποιήσουν τα έργα. Προκειμένου οι ανάδοχοι να αναλάβουν εντός του καλοκαιριού, το υπουργείο προχώρησε σε απευθείας ανάθεση σε συμβούλους της αναλυτικής επεξεργασίας και παρουσίασης των στοιχείων των καταγεγραμμένων ζημιών σε οδούς, γέφυρες, τεχνικά έργα. Ήδη προσλήφθηκε τεχνικός σύμβουλος που θα αναλάβει να παραδώσει τα στοιχεία, έναντι 37.200 ευρώ. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά το 1,1 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οι ζημιές στις οδικές υποδομές ήδη ανέρχονται σε 900 εκατ., ενώ στον σιδηρόδρομο θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 185 εκατ. ευρώ των πρώτων εκτιμήσεων. Αυτό σημαίνει πως τα 600 εκατ. που έχουν «κλειδώσει» στο Ταμείο Ανάκαψης δεν επαρκούν, άρα θα πρέπει να αναζητηθούν κι άλλα λεφτά. Συνεκτιμώντας και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, που μάλλον θα βρεθούν στα χέρια του υπό σύσταση Οργανισμού Υδάτων, μετά και το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν που υπερβαίνουν τα 2 δισ. για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών μάλλον είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.


Κόντρα κυβέρνησης με την Ολυμπία Οδό

Νομικό σύμβουλο με αμοιβή 37.200 ευρώ προσλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη διαιτησία με την Ολυμπία Οδό σχετικά με το συμβάν της πτώσης βράχων στην Κακιά Σκάλα την 1η Δεκεμβρίου του 2022. Σαν από θαύμα, τότε δεν υπήρξε τραυματισμός, καθώς η βραχόπτωση σημειώθηκε ξημερώματα και με μεγάλη κακοκαιρία, βαφτισμένη -κατά τη συνήθη πια πρακτική- ΑΡΙΕΛ. Τις ώρες που ακολούθησαν σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων, ενώ χρειάστηκαν μέρες για την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Η Ολυμπία Οδός είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να καταφύγει στη διαιτησία, ήδη από το τέλος του 2022, ενώ το σχετικό αίτημα επιδόθηκε στο Υπουργείο πριν από ένα χρόνο περίπου. Η παραχωρησιούχος ισχυρίζεται από τις πρώτες ώρες του συμβάντος ότι το σημείο της αποκόλλησης είναι σε πολύ μεγάλο ύψος, πάνω και εκτός των ορίων του έργου. Το Δημόσιο όμως είχε άλλη άποψη και επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο συνολικά 2 εκατ. ευρώ, βάσει σχετικού πορίσματος, που απέδιδε στην Ολυμπία Οδό την ευθύνη προληπτικού ελέγχου και αποκατάστασης των πρανών στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, και του συνόλου του έργου παραχώρησης. Τώρα που η διαμάχη μπαίνει στην τελική ευθεία μένει να δούμε πώς θα μοιραστούν οι ευθύνες.


Μυρίζουν… πρόστιμα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση που… μυρίζει πρόστιμα θα εξετάσει σήμερα η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην πρώτη συνεδρίασή της για το 2024 και πρώτη με τη νέα πρόεδρο, Ειρήνη Σαρπ. Η Ολομέλεια θα εξετάσει εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για την επιβολή προστίμων σε σειρά επιχειρήσεων που φέρονται να έχουν παρεμποδίσει επιτόπιους ελέγχους. Πρόκειται για επιχειρήσεις προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, ανάμεσά τους αρκετά γνωστά ονόματα της αγοράς. Θυμίζουμε ότι και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν η Επιτροπή έχει επιβάλει αρκετά τσουχτερά πρόστιμα για παρεμπόδιση ελέγχων και δεν αναμένεται να αλλάξει αυτή τη γραμμή, καθώς πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτό το τροπάρι της παρεμπόδισης των ελέγχων. Αν δεν έχουν κόστος οι επιχειρήσεις για τέτοιες πρακτικές, δεν θα αργήσουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην πράξη θα ακυρωθεί, επειδή καθένας θα μπορεί, πολύ απλά, να πετάει έξω τους ελεγκτές της.


Οι επενδυτικές κινήσεις του Υπερταμείου

Οι πρώτες επενδύσεις του Υπερταμείου από τότε που έλαβε το πράσινο φως να λειτουργεί και ως επενδυτής στην ελληνική οικονομία είναι 10 εκατ. ευρώ σε ομόλογα και 3 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τη συμμετοχή του από 55% σε 80% στην εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές». Συνολικά το πλάνο της περιόδου 2022 - 2024 προβλέπει επενδύσεις 51 εκατ. ευρώ από το Υπερταμείο. Χθες, η διοίκηση, σε έναν πρώτο απολογισμό, ανέφερε πως από το 2018 (σύνταξη του πρώτου ενοποιημένου ισολογισμού) το Υπερταμείο συνεισέφερε 285 εκατ. ευρώ στην οικονομία και ειδικότερα:140 εκατ. ευρώ για τη μείωση του δημοσίου χρέους, 80 εκατ. για την ενίσχυση του  προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και 65 εκατ. ευρώ  για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της επενδυτικής πολιτικής του. Τα έσοδα του Υπερταμείου το 2023, προερχόμενα αποκλειστικά από μερίσματα, ανήλθαν στα 161 εκατ. ευρώ έναντι 74 εκατ. ευρώ το 2022.


Μάρτιο η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη Folli

Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη του σχεδίου διάσωσης της Folli Follie, καθώς η απόφαση του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε χθες, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί νωρίτερα από τον Μάρτιο. Η διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να εξεταστούν οι επιλογές που είναι διαθέσιμες στην παρούσα φάση, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της έλλειψης κρίσιμου κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι χθες εκδικάστηκε κεκλεισμένων των θυρών η υπόθεση που αφορά στην αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, συνολικού ύψους περί των 31 εκατ. ευρώ, η οποία είχε μπλοκαριστεί τον περασμένο Οκτώβριο από ομάδα ζημιωθέντων επενδυτών. Ο Άρειος Πάγος είχε κάνει τότε δεκτή την ένσταση, με την συνακόλουθη εξέταση του ζητήματος να αναβάλλεται εξαιτίας της απεργίας των δικηγόρων.

-- Σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ τον περασμένο Δεκέμβριο μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γ. Σάμιος, είχε επισημάνει τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, αναφέροντας ότι η προσωρινή διοίκηση έχει εκπληρώσει την αποστολή της, κρατώντας ζωντανή την εταιρεία για μία πενταετία και μεταβαίνοντας στο διάδοχο σχήμα της FF OpsCo. Το ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο η εταιρεία θα αποφύγει την κατάρρευση, μέχρις ότου ανακοινωθεί κι επισήμως η τύχη της… 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank, η αγανάκτηση του Ν. Καραμούζη και νέο όνομα για Inrakat

Η κριτική ΣΥΡΙΖΑ και το οργισμένο σχόλιο Καραμούζη, το Υπερταμείο έγινε Growthfund, η αλλαγή ονόματος σε Intrakat και Άκτωρ, ο Ι. Λιανός ξαναχτυπά, η γκρίνια στην Κοτζιά για τον Δούκα και η ώρα του Κασσελάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Καρφώματα» high tech, τι είπε ο Ευ. Μυτιληναίος σε αναλυτές και ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι υπόγειες συγκρούσεις εταιρειών πληροφορικής, η αλλαγή προέδρου στο Υπερταμείο, το στίγμα της Mytilineos, το ατελείωτο σίριαλ στον ΣΥΡΙΖΑ, το έργο 310 εκατ. στην Άβαξ και το πλήγμα σε χάκερ που είχαν χτυπήσει και στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το παρασκήνιο για τα φάρμακα, νέος σύμβουλος στο Υπερταμείο και το Fierra

Τι κρύβει η ξαφνική έφοδος σε γιατρούς, ο Μητσοτάκης «βλέπει» στον Περσικό, ο γάμος του Χ. Δούκα, ο σύμβουλος με 200.000 ευρώ στο Υπερταμείο, τι έκανε το Fierra στην Ελλάδα πριν την Attica Bank και τα νεύρα του Τζ. Ντάιμον.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πρόστιμο με προεκτάσεις, ένα γίγα - δάνειο και το φιάσκο με τα εισιτήρια

Το ασυνήθιστο πρόστιμο στη Motor Oil, το δάνειο για την Αττική Οδό, το στοίχημα που κέρδισε ο Αλ. Εξάρχου, πώς συγκρίνονται τα ελληνικά κοιτάσματα με το Zohr της Αιγύπτου και η γκάφα με τα εισιτήρια λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Α. Ορσέλ στην Αθήνα, ραντεβού για αναβάθμιση και οι εξαγορές της Metlen

Το αφεντικό της Unicredit έρχεται στην Αθήνα, η αισιοδοξία της Goldman Sachs για την Ελλάδα, πονοκέφαλος στο ΥΠΟΙΚ με τους δικαστές, οι παραινέσεις Β. Ψάλτη για την καινοτομία, οι εξαγορές της Metlen και το καζίνο Λουτρακίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Χωνεύοντας» το Metlen, το «μασάζ» Μανουσάκη στους Κύπριους και η JPMorgan

Η συγκίνηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την αλλαγή επωνυμίας και η υπόσχεση για νέες κορυφές, η νέα αποστολή Μ. Μανουσάκη στην Κύπρο και η έξοδος Γεωργακόπουλου από την JPMorgan υπό τη σκιά του deal με τη Viva.