ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Πηγή: Γραφεί Τύπου Πρωθυπουργού

Η αναγκαία θυσία, η BASF και η ΛΑΡΚΟ, η απορρόφηση του RRF και ο Μυστακίδης

Η αλλαγή φρουράς στο ΠροΠο, μια παλιά ιστορία για τον Μ. Χρυσοχοΐδη, πώς η ΛΑΡΚΟ πέρασε στο ραντάρ της BASF, η απορρόφηση 41% στα κονδύλια του RRF και το ενδιαφέρον του Τ. Μυστακίδη για τον ΟΛΘ.

Η ΛΑΡΚΟ ακόμη δεν έχει μεταβιβαστεί, ως γνωστόν, στους νέους ιδιοκτήτες της, δηλαδή στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -ακόμη δεν έχουν κριθεί οι ενστάσεις των Ιρλανδών ενδιαφερόμενων- όμως η στήλη πληροφορείται ότι η ελληνική βιομηχανία σιδηρονικελίου και τα ορυχεία λατερίτη που (θα) εκμεταλλεύεται έχουν μπει στο ραντάρ ενός κολοσσού της χημικής βιομηχανίας διεθνώς, της γερμανικής BASF. Η γερμανική εταιρεία έχει αναπτύξει σχετικά πρόσφατα μια νέα διαδικασία υδρομεταλλουργικής κατεργασίας του λατερίτη, με χημικά που η ίδια έχει δημιουργήσει, ώστε να παράγεται ακριβώς αυτό που δεν μπορούσε να παράγει ως τώρα η ΛΑΡΚΟ: καθαρό νικέλιο και κοβάλτιο, δύο μέταλλα στρατηγικής σημασίας για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα κ.α. -η ΛΑΡΚΟ, ως γνωστόν, παρήγαγε σιδηρονικέλιο με μεθόδους πυρομεταλλουργίας του περασμένου αιώνα. Η BASF έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι η μέθοδός της είναι αξιοποιήσιμη σε βιομηχανική κλίμακα για την παραγωγή νικελίου και κοβαλτίου, καθώς χρησιμοποιείται με επιτυχία στη Δυτική Αυστραλία από την εταιρεία Queensland Nickel Inc. Η λογική λέει ότι οι Γερμανοί θα μπορούσαν να είναι ένας κατάλληλος εταίρος για να στηθεί και στην Ελλάδα μια μεγάλη μονάδα υδρομεταλλουργικής κατεργασίας του λατερίτη, που θα επέτρεπε τη σοβαρή αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων για να παράγονται μέταλλα υψηλής αξίας και ζήτησης, αντί του ξεπερασμένου από τις τεχνολογικές εξελίξεις και χαμηλής οικονομικής απόδοσης, σιδηρονικελίου. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον βρίσκεται στα πρώτα στάδια, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που έχουν προχωρημένες λύσεις στην υδρομεταλλουργία.

-- Και μια σημείωση: η ειρωνεία είναι ότι οι πρώτες έρευνες που κατέληξαν και σε σοβαρά αποτελέσματα για την υδρομεταλλουργία στους λατερίτες είχαν γίνει προ σαράντα ετών από την ίδια τη ΛΑΡΚΟ και επιστήμονες του Πολυτεχνείου. Είπαμε: η Ελλάδα είναι η χώρα των πολλών και μεγάλων, χαμένων ευκαιριών.


Η θυσία του Γιάννη Οικονόμου 

Αναπόδραστη κατέστησε τη θυσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, η έξαρση βίας, εγκληματικότητας και παραβατικότητας που σαρώνει τη χώρα. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τον θάνατο των δύο αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος, τα θύματα της οπαδικής βίας, τις ανθρωποκτονίες, τις ληστείες, την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, το χάος στους δρόμους με τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες και πάει λέγοντας. Ασφαλώς για όλη αυτή την κατάσταση δεν φταίει ο κ. Οικονόμου, που έγινε υπουργός ΠροΠο μόλις τον περασμένο Αύγουστο: η εγκληματικότητα είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο φαινόμενο και στην πραγματικότητα αντανακλά τα ευρύτερα προβλήματα οργάνωσης και διοίκησης της χώρας και τον χαμηλό επαγγελματισμό που επικρατεί στην Ελληνική Αστυνομία. Για ποια Αστυνομία να μιλήσουμε, όταν «στην Αττική περιπολούν συνολικά σε κάθε βάρδια 28 περιπολικά», όπως πρόσφατα αποκάλυψε η Καθημερινή. Αλλά και αυτά τα 28 περιπολικά σε κάποιες περιοχές δεν πηγαίνουν διότι η Αστυνομία δεν πατάει πόδι λόγω της εγκληματικότητας -μιλάμε για τέτοιας έκτασης αφασία. Και τι νόημα έχει να μιλάμε για ασφάλεια όταν και αυτοί που πιάνει η αστυνομία σύντομα, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, βρίσκονται εκτός φυλακών και επιστρέφουν στο κουρμπέτι κάνοντας τα ίδια. Ο διαρρήκτης που συνέλαβαν στην Καλλιθέα ήταν λέει καταδικασμένος σε ποινή 13 ετών για κλοπές αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος να... ασκεί την τέχνη του. Και για ποια Δικαιοσύνη να μιλήσουμε στη χώρα όπου οι δικηγόροι απέχουν εδώ και δύο χρόνια από τα δικαστήρια επειδή διαφωνούν με τον... ποινικό κώδικα. Απαιτούν οι χαμηλής εγκληματικότητας ποινές να μην οδηγούν στη φυλακή λες και το να κλέψει κανείς ένα αυτοκίνητο ή να διαρρήξει ένα σπίτι είναι κάτι το ασήμαντο. Και η πολιτεία απλά παρακολουθεί παθητικά τη διαλυτική αποχή των δικηγόρων.

-- Η έλευση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έρχεται να μεταδώσει μια διάθεση αλλαγής, ωστόσο όπως αναφέραμε το ζήτημα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας είναι πολύ βαθύτερο και πιο σύνθετο και δεν αφορά ένα πρόσωπο. Μακάρι να λύνονταν με αλλαγές προσώπων τα προβλήματα. Άλλωστε και η αντικατάσταση του κ. Χρυσοχοΐδη το 2021 από το ΠροΠο έγινε υπό την πίεση της και τότε έξαρσης της εγκληματικότητας. Ο κ. Χρυσοχοΐδη μπορεί να έχει πιστωθεί την ιστορική επιτυχία της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, ωστόσο η εξάρθρωση ήταν περισσότερο προϊόν τύχης (έσκασε η βόμβα στα χέρια του τρομοκράτη) και λιγότερο αποτέλεσμα οργανωμένης έρευνας. Και από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. 

-- Είναι ένα ζήτημα το ότι το 2024 η Ελλάδα, σε μια εποχή που η τεχνολογία κάνει άλματα και έχει μετασχηματίσει ριζικά τα πάντα, καταφεύγει σχεδόν σαν μόνη λύση για το πρόβλημα της ασφάλειας σε έναν πολιτικό παλαιάς κοπής, έναν πολιτικό που ξεκίνησε την υπουργική του καριέρα προ 30 ετών ως υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1994-1996). Και αν ο χαρακτηρισμός «παλαιάς κοπής» φαίνεται υπερβολικός θα σας μεταφέρουμε μια μικρή ιστορία, που όμως λέει πολλά: Το 2010, περιπολικά της τροχαίας κοντά στην Λάρισα είχαν σταματήσει το υπηρεσιακό όχημα του κ. Χρυσοχοΐδη, που ήταν και τότε υπουργός Προστασίας Πολίτη, γιατί έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα στην Εθνική Οδό, με  τον υπουργό να δηλώνει στους έκπληκτους αστυνομικούς ότι συνηθίζει να τρέχει... προκειμένου να δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Αστυνομίας. Πάλι καλά. Με τη λογική αυτή θα μπορούσε κάλλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης να μπουκάρει με ένα καλάσνικοφ σε μια τράπεζα και να κάνει τον ληστή για να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της ΕΛΑΣ. 


Το 41% του RRF έχει απορροφήσει η Ελλάδα 

Περίπου το  41% της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ έχει λάβει η Ελλάδα μετά και την εκταμίευση της τρίτης δόσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνολικά έως σήμερα από επιδοτήσεις και δάνεια η Ελλάδα έχει λάβει 14,7 δισ. ευρώ και έχει ακόμη τρία χρόνια για να λάβει τα υπόλοιπα 21 δισ. ευρώ. Το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας (RRF) προβλέπει συνολική χρηματοδότηση 35,95 δισ. ευρώ, τα οποία «σπάνε» σε επιδοτήσεις 18,22 δισ. και σε δάνεια 17,73 δισ. ευρώ με καλύτερους όρους από την αγορά.  


Ο Τ. Μυστακίδης ο ΟΛΘ και οι δωρεές 

Τα τελευταία χρόνια, ο πολυεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης έχει εισχωρήσει στην επικαιρότητα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος διατηρεί πολύ χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας τις δημόσιες τοποθετήσεις. Η αρχή έγινε το 2020 με την επένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς (επένδυση που δεν πήγε καλά) και ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα, ενώ πρόσφατα ενεπλάκη και στην απόκτηση της Aegean Baltic Bank. Τελευταία έχει ακουστεί ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον ΠΑΟΚ αλλά και ότι βολιδοσκοπεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τον ΟΛΘ. Για τον ΠΑΟΚ το βλέπουμε δύσκολο να εμπλακεί (παρά το γεγονός ότι θα το ήθελαν πολλοί), ωστόσο για τον ΟΛΘ οι πληροφορίες μας λένε ότι εκτός από τον καπνό υπάρχει και φωτιά και σύντομα θα έχουμε περισσότερα. 

-- Εξαιρετικά δραστήριος εμφανίζεται ο κ. Μυστακίδης και στο κοινωνικό του έργο, όπου επίσης κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.  Μετά τη δωρεά του στους πληγέντες της Θεσσαλίας, προχώρησε στην ενίσχυση του ορφανοτροφείο θηλέων «ΜΕΛΙΣΣΑ» στη Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αναγκών του ιδρύματος.  


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Megaro Maximou, Maximou
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κυβέρνηση σε θύελλα, η Alpha ανεβάζει στροφές και οι κρίσιμες πρώτες ύλες

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κυβέρνηση, η νέα διεθνής συνεργασία για τον όμιλο της Alpha Bank, το νομοσχέδιο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και το νέο fund που θα επενδύσει στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το φρέντο του Σταϊνμάιερ, ο πράσινος ήλιος και ο γραμματέας του πρωθυπουργού

Σταϊνμάιερ και Ρεχάγκελ ήπιαν φρέντο χωρίς καλαμάκι, ο ύμνος του ΠΑΣΟΚ για τον Στ. Κουτνατζή, το δάνειο - επιτυχία της Alpha Bank, η αποχώρηση Τσόλκα από τη Vivartia και τα απανωτά mail για τις ταυτότητες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η θεία από τη Νιγηρία, εσωτερική πίεση στη ΝΔ και οι αλλαγές στο ΔΣ της Πειραιώς

Το κομπόδεμα του Γ. Παπαντωνίου από τη Νιγηρία, η διαγραφή Σαλμά και οι κινήσεις Καραμανλή - Σαμαρά, μια διακεκριμένη Ιταλίδα στην Πειραιώς, η νέα εταιρεία πυρομαχικών της ONEX και το ρομπότ στο Κτηματολόγιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κάμερες στους δρόμους από ιδιώτες, νέες φυλές στον ΣΥΡΙΖΑ και τα φρεάτια

Μοντέλο Κύπρου για τις κάμερες εξετάζει το Μαξίμου, οι «πράσινοι» της Κουμουνδούρου, οι υπεύθυνοι για τα φρεάτια στην Αθήνα, η απάντηση ΔΝΤ στον Ντράγκι, ο νέος κυρίαρχος στα logistics και η υπηρεσία της Eurobank για συνδικαιούχους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

ΟΤΕ υπερυψηλών ταχυτήτων, τα μηνύματα από το AT1 της Alpha και ο Αλ. Πατέλης

Ο Κ. Νεμπής τρέχει με... χίλια τον ΟΤΕ, τι σημαίνει η επιτυχία του ομολόγου της Alpha Bank, σκληροί κομματικοί εναντίον Πατέλη, η σύγχυση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το χτύπημα στους πειρατές της TV και ο Γ. Αυτιάς.
businessdaily-Manousakis-ADMHE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο συμβιβασμός Μανουσάκη, το ομόλογο της Alpha και το παρασκήνιο για Πατέλη

Τι (δεν) πήρε ο ΑΔΜΗΕ από την Κύπρο, πώς η Alpha ξεκλειδώνει το μέρισμα με νέα έκδοση ομολόγου, το γραφείο Τσοχατζόπουλου πήγε... Τεχεράνη, τα σενάρια για έξοδο Πατέλη, η Aktor Bank και το φθηνό ρεύμα.