«Ανεβάζουν στροφές» οι τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο ενισχύοντας σημαντικά έσοδα – κερδοφορία και αποδοτικότητα με ώθηση από το εξαιρετικά ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα αποτυπωθεί ισχυρή αύξηση των επιτοκιακών εσόδων, σταθερή συμβολή των εσόδων από προμήθειες, ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και εντυπωσιακή βελτίωση της απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE). Ζορισμένη θα είναι η εικόνα στις χορηγήσεις νέων δανείων, ωστόσο η κατάσταση στο τέταρτο τρίμηνο και στον τομέα της πιστωτικής επέκτασης είναι σημαντικά βελτιωμένη.
Αύριο Παρασκευή ανακοινώνουν τις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου και κατ’ επέκταση του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank ενώ την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, τη σκυτάλη παίρνουν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.
Τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα των τραπεζών, οι θετικές προοπτικές της εγχώριας οικονομίας για τα επόμενα χρόνια και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ενισχύουν δραστικά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές κάτι που αποτυπώνεται τόσο στην πρόταση της UniCredit για την Alpha Bank όσο και το μεγάλο ενδιαφέρον για το placement της Εθνικής Τράπεζας.
Ατμομηχανή των επιδόσεων του τρίτου τριμήνου, αλλά και για το σύνολο της εφετινής χρονιάς είναι τα επιτοκιακά έσοδα. Παράλληλα δεν φαίνεται να υπάρχουν αξιόλογες επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων, με αύξηση καθυστερήσεων εξαιτίας της απότομης αύξησης των επιτοκίων.
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα επιτοκιακά έσοδα δεν είναι περιστασιακά αλλά έχουν πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να ήταν απότομη, σημειώνουν, ωστόσο επιτόκια στη ζώνη του 3% είναι μια κανονική κατάσταση, αντίθετα μη κανονική ήταν η κατάσταση με τα επιτόκια στο μηδέν ή ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Σε ότι αφορά τα NPEs σημειώνουν ότι ο όγκος των νέων δανείων τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχετικά περιορισμένος ενώ τα παλαιότερα δάνεια αφορούν δανειολήπτες που άντεξαν πολύ δυσκολότερες συνθήκες από τη σημερινή συγκυρία με τα επιτόκια κοντά στο 4%.
«Τρέχει« ο διαγωνισμός για Alpha, ακολουθεί η Εθνική
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την διάθεση του πακέτου του ΤΧΣ στην Alpha Bank (περίπου 9%) με την πρόταση της UniCredit να έχει ισχυρό προβάδισμα. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν υπάρξει καλύτερη προσφορά από άλλο επενδυτή ενώ ακόμα και αν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον δεν πρέπει να παραβλέπετε η ποιοτική διάσταση: κυβέρνηση αλλά και εποπτικές αρχές προτιμούν ένα μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα ως στρατηγικό εταίρο της Alpha Bank από το να καταλήξουν οι μετοχές σε απλούς θεσμικούς επενδυτές. Με άλλα λόγια δεν είναι μόνο η τιμή που θα καθορίσει την επιλογή.
Την μεθεπόμενη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και το ΤΧΣ θα αποφασίσει για την πρόταση της UniCredit. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η πρόταση της UniCredit για το 9% των μετοχών της Alpha θα γίνει δεκτή πιθανολογώντας ότι η ιταλική τράπεζα θα προχωρήσει σε βελτίωση της προσφοράς. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή προσφοράς των Ιταλών είναι στα 1,33 ευρώ ανά μετοχή με την μετοχή της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο να διαπραγματεύεται σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα άνω του 1,4 ευρώ.
Παράλληλα «τρέχει» και η διαδικασία για την διάθεση σε επενδυτές του 20% της Εθνικής Τράπεζας από το 40% που συνολικά κατέχει το ΤΧΣ. Η τράπεζα θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στις 7 Νοεμβρίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα είναι εντυπωσιακά θετικά. Το placement της Εθνικής θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Alpha Bank, δηλαδή την εβδομάδα 13 – 17 Νοεμβρίου.
Το ενδιαφέρον για το placement είναι πολύ μεγάλο και σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να διατεθεί ακόμα και το σύνολο της συμμετοχή του ΤΧΣ (40%). Ωστόσο το βασικό σενάριο παραμένει να διατεθεί το 15% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και το 5% σε εγχώριους επενδυτές. Σημειώνεται ότι υπάρχουν σκέψεις για την αύξηση του ποσοστού που θα διατεθεί στους επενδυτές στο 25%.
Επίσης δεδομένη είναι η παροχή προνομίου για την απόκτηση των μετοχών του ΤΧΣ στους υφισταμένους μετόχους της ΕΤΕ κάτι για το οποίο είχε γράψει αναλυτικά το BD.