Οι επιχειρηματικές ειδήσεις που μπορούν να βγουν τον Αύγουστο είναι μετρημένες στα δάχτυλα, όμως για την Ελληνικά Καλώδια, η συμφωνία που υπέγραψε για έργο στην Βαλτική Θάλασσα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από «business as usual».
Η εταιρεία του ομίλου Cenergy βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε μία «ευγενική άμιλλα» με τον βραχίονα των Σωληνουργείων Κορίνθου για το ποια από τις δύο θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο το ανεκτέλεστο του ομίλου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών από τις δύο δραστηριότητες (καλώδια – σωληνουργεία) είχε διαμορφωθεί στα 1,1 δισ. ευρώ. Τις επόμενες εβδομάδες, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης το ανεκτέλεστο θα κάτι παραπάνω από διπλάσιο. Ήδη στα τέλη της περασμένης χρονιάς είχε φθάσει τα 2 δισ. ευρώ και στο πρώτο τρίμηνο του 2023 στα 2,27 δισ. ευρώ.
Αν κάποιος προσπαθήσει να ξεχωρίσει κάποιες από τις συμφωνίες παραγγελίας που υπέγραψε από την αρχή του έτους η διοίκηση των Ελληνικών Καλωδίων ανάμεσα σε αυτές θα ήταν τα δύο έργα στην Αμερική καλωδίων περίπου 260 χλμ. τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο το υποβρύχιο καλώδιο στην Αδριατική, στρατηγικής σημασίας για την Κροατία, και λίγες μέρες αργότερα δύο έργα «με το κλειδί στο χέρι» για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ σε Εύβοια και Πάτρα.
Η Άνοιξη μπήκε με το δεξί για την Ελληνικά Καλώδια καθώς ανέλαβε σε κοινοπραξία καλωδιακό σύστημα μεταφοράς στο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που κατασκευάζεται στην Δανία, όπου μόνο το καλωδιακό σύστημα μεταξύ των ανεμογεννητριών ξεπερνάει τα 200 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων. Παράλληλα τον Απρίλιο υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια καλωδίων 185 χιλιομέτρων για δύο αιολικά πάρκα στην Γερμανία.
Από τις αρχές του καλοκαιριού έως σήμερα προστέθηκαν τρεις ακόμη συμφωνίες σε Γερμανία, Βρετανία και Βαλτική Θάλασσα (χθες) καθώς και μία παράδοση έργου, αυτή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ζακύνθου - Κυλλήνης η οποία ήρθε να αντικαταστήσει την προβληματική πλέον διασύνδεση που υπήρχε λόγω παλαιότητας (από το 1980).
Φυσικά τα έργα δεν τελειώνουν εδώ. Η διοίκηση της Cenergy γνωρίζει από πρώτο χέρι για τον οργασμό νέων ενεργειακών έργων και τις αυξημένες ανάγκες για καλώδια διασύνδεσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχοντας ένα από τα καλύτερα ονόματα στην αγορά και ισχυρές συμμαχίες, όπως αυτή με την Orsted, έχει βάλει μπροστά τα σχέδια για την επόμενη ημέρα.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζήτησης αξίζει να αναφερθεί ότι το προϊόν της νέας μεγάλης επένδυσης του ομίλου για διπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων της Fulgor στην Κόρινθο, είναι ήδη προπωλημένο, δύο χρόνια πριν ολοκληρωθεί το εργοστάσιο.