Μία άγνωστη «βιομηχανία» έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι σήμερα προσφέρει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας και πολλαπλά οφέλη στην εγχώρια οικονομία. Ακούει στο όνομα Υπηρεσίες διαχείρισης πελατών – κάτι πολύ παραπάνω από τα call center, όπως έχουν συνηθίσει να αποκαλούνται – και μακράν μεγαλύτερη είναι η Teleperformance.
Για να καταλάβουμε την δυναμική της Teleperformance μόλις την περασμένη χρονιά πρόσθεσε στο δυναμικό της επιπλέον 1.064 εργαζόμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στην έναρξη λειτουργίας 3-4 μεγάλων εργοστασίων στην χώρα. Συνολικά στο τέλος του 2022 απασχολούσε 12.211 εργαζόμενους (έναντι 11.146 το 2021) από τους οποίους η πλειοψηφία είναι γυναίκες (6.549 έναντι 5.662 ανδρών).
Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων την κατατάσσει τέταρτο μεγαλύτερο εργοδότη στην χώρα πίσω από το Ελληνικό Δημόσιο, την Σκλαβενίτης και την ΑΒ Βασιλόπουλος. Σε επίπεδο εργατοωρών πολύ πιθανόν η Teleperformance να σκαρφαλώνει και στην δεύτερη θέση καθώς ένα μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος, των εργαζομένων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι μερικής απασχόλησης.
Οι χίλιοι και πλέον εργαζόμενοι που προστέθηκαν πέρυσι δεν αποτελούν κάποια τυχαία «έξαρση» καθώς κάθε χρόνο προσθέτει αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2018 η Teleperformance απασχολούσε περίπου 7.000 άτομα. Σήμερα διαθέτει στην χώρα μας επτά πολύγλωσσα hubs σε Αθήνα (Μοσχάτο και Πειραιά) ένα στην Θεσσαλονίκη και δύο στην Κρήτη (Χανιά).
Η Ελλάδα έχει καταστεί για την εταιρεία το βασικό πολύγλωσσο κέντρο του ομίλου για την Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή. Στην χώρας μας ήρθε το 1989 και σήμερα εξυπηρετεί περισσότερες από 140 αγορές σε 40 γλώσσες και διαλέκτους.
Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι εργαζόμενοι της στην Ελλάδα προέρχονται από 109 διαφορετικές εθνότητες με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να έχει μετακομίσει στην χώρα μας για να εργαστεί, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντικά έσοδα τόσο στις τοπικές οικονομίες (ενοίκια, κατανάλωση) όσο και για τον κρατικό κουμπαρά (φορολόγηση, ασφαλιστικά ταμεία).
Πέρυσι η ελληνική θυγατρική της Teleperformance διέθεσε 216,1 εκατ. ευρώ για μισθούς και ημερομίσθια ενώ οι εργοδοτικές εισφορές ξεπέρασαν σε 25,6 εκατ. ευρώ έναντι 21,7 εκατ. ευρώ το 2021. Παράλληλα οι παροχές προς τους εργαζόμενους της ξεπέρασαν τα 12 εκατ. ευρώ το 2021.
Σε οικονομικό επίπεδο πέρυσι ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 413,4 εκατ. ευρώ βελτιωμένος κατά 12,4% συγκρινόμενος με το 2021 ενώ τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν κατά 5 εκατ. ευρώ στα 57,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.