ΓΔ: 2616 0.29% Τζίρος: 53.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:27:35
Γραφεία της εταιρείας Teleperformance (Shutterstock)

Teleperformance: Στο κλαμπ των 5 μεγαλύτερων εργοδοτών στην Ελλάδα

Τον κλάδο των σούπερ μάρκετ ανταγωνίζονται στα ίσια ο κλάδος των υπηρεσιών διαχείρισης πελατών με σημαντικότερη δύναμη την Teleperformance που ξεπερνάει τους 12.000 εργαζομένους.

Μία άγνωστη «βιομηχανία» έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι σήμερα προσφέρει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας και πολλαπλά οφέλη στην εγχώρια οικονομία. Ακούει στο όνομα Υπηρεσίες διαχείρισης πελατών – κάτι πολύ παραπάνω από τα call center, όπως έχουν συνηθίσει να αποκαλούνται – και μακράν μεγαλύτερη είναι η Teleperformance.

Για να καταλάβουμε την δυναμική της Teleperformance μόλις την περασμένη χρονιά πρόσθεσε στο δυναμικό της επιπλέον 1.064 εργαζόμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στην έναρξη λειτουργίας 3-4 μεγάλων εργοστασίων στην χώρα. Συνολικά στο τέλος του 2022 απασχολούσε 12.211 εργαζόμενους (έναντι 11.146 το 2021) από τους οποίους η πλειοψηφία είναι γυναίκες (6.549 έναντι 5.662 ανδρών).

Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων την κατατάσσει τέταρτο μεγαλύτερο εργοδότη στην χώρα πίσω από το Ελληνικό Δημόσιο, την Σκλαβενίτης και την ΑΒ Βασιλόπουλος. Σε επίπεδο εργατοωρών πολύ πιθανόν η Teleperformance να σκαρφαλώνει και στην δεύτερη θέση καθώς ένα μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος, των εργαζομένων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι μερικής απασχόλησης.

Οι χίλιοι και πλέον εργαζόμενοι που προστέθηκαν πέρυσι δεν αποτελούν κάποια τυχαία «έξαρση» καθώς κάθε χρόνο προσθέτει αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2018 η Teleperformance απασχολούσε περίπου 7.000 άτομα. Σήμερα διαθέτει στην χώρα μας επτά πολύγλωσσα hubs σε Αθήνα (Μοσχάτο και Πειραιά) ένα στην Θεσσαλονίκη και δύο στην Κρήτη (Χανιά).

Η Ελλάδα έχει καταστεί για την εταιρεία το βασικό πολύγλωσσο κέντρο του ομίλου για την Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή. Στην χώρας μας ήρθε το 1989 και σήμερα εξυπηρετεί περισσότερες από 140 αγορές σε 40 γλώσσες και διαλέκτους.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι εργαζόμενοι της στην Ελλάδα προέρχονται από 109 διαφορετικές εθνότητες με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να έχει μετακομίσει στην χώρα μας για να εργαστεί, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντικά έσοδα τόσο στις τοπικές οικονομίες (ενοίκια, κατανάλωση) όσο και για τον κρατικό κουμπαρά (φορολόγηση, ασφαλιστικά ταμεία).

Πέρυσι η ελληνική θυγατρική της Teleperformance διέθεσε 216,1 εκατ. ευρώ για μισθούς και ημερομίσθια ενώ οι εργοδοτικές εισφορές ξεπέρασαν σε 25,6 εκατ. ευρώ έναντι 21,7 εκατ. ευρώ το 2021. Παράλληλα οι παροχές προς τους εργαζόμενους της ξεπέρασαν τα 12 εκατ. ευρώ το 2021.

Σε οικονομικό επίπεδο πέρυσι ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 413,4 εκατ. ευρώ βελτιωμένος κατά 12,4% συγκρινόμενος με το 2021 ενώ τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν κατά 5 εκατ. ευρώ στα 57,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παιδικός σταθμός εσωτερικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πράσινο φως για μόνιμες προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Το Υπουργείο Εσωτερικών θέτει σε εφαρμογή νέο σύστημα μόνιμων προσλήψεων για παιδικούς σταθμούς δήμων, μέσω ΑΣΕΠ, με στόχο τη διατήρηση μακροχρόνιων εργαζομένων και κάλυψη οργανικών θέσεων, με προθεσμία ως 30/9/2026.
Άννα Ευθυμίου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Ευθυμίου: Ενίσχυση επαγγελματικής ασφάλισης για ασφαλές μέλλον

Η υφυπουργός Εργασίας, 'Αννα Ευθυμίου, τόνισε στη Βουλή τα οφέλη του νέου νόμου για ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης, δίνοντας στους εργαζομένους τη δυνατότητα προαιρετικής συμπληρωματικής σύνταξης μέσω μακροπρόθεσμης αποταμίευσης.
Κτίριο ΓΣΕΕ Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΣΕΕ: Εγγύηση για τις 170 θέσεις εργασίας στη MERE ζητά η Ομοσπονδία

Η ΕΕ ζητά από την κυβέρνηση ενέργειες για τα εργασιακά δικαιώματα 170 υπαλλήλων της MERE, καθώς Torg Hellas ανέστειλε τη λειτουργία 11 καταστημάτων λόγω κυρώσεων στη Ρωσία, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το μέλλον των εργαζομένων.
Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Αναγκαία η ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας μετά τις απώλειες

Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε συλλυπητήρια για τον θάνατο δύο πυροσβεστών και ενός εργάτη, τονίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με αφορμή τις πρόσφατες τραγικές απώλειες.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: 39.783 ωφελούμενοι από προγράμματα απασχόλησης στη Θεσσαλία

Πάνω από 39.700 πολίτες στη Θεσσαλία ωφελήθηκαν από προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, ενώ 82.900 συμμετείχαν σε δράσεις κατάρτισης την περίοδο 2019-2026. Η διοικήτρια της ΔΥΠΑ τόνισε τη σημασία στοχευμένων ενεργητικών πολιτικών.
Νίκη Κεραμέως χαμόγελο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες δυνατότητες συμπληρωματικής σύνταξης με το νομοσχέδιο ασφάλισης

Στη Βουλή κατατέθηκε νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της επαγγελματικής ασφάλισης, με στόχο πιο απλό και λειτουργικό πλαίσιο και διεύρυνση των επιλογών συμπληρωματικής αποταμίευσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.