ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Πειραιώς: Θετικές αποδόσεις για τα αγροτικά προϊόντα τον Ιούνιο

Η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε θετικές αποδόσεις, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στην τιμή του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας.

Στις επιδόσεις που κατέγραψαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων για τον Ιούνιο αναφέρεται η Τράπεζα Πειραιώς, στο 6ο μηνιαίο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της για το 2023.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου εμφανίστηκε η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα τον περασμένο Ιούνιο. Οι μετοχικές αγορές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο, στον απόηχο των μακροστοιχείων που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, περιορίζοντας τις πιθανότητες ύφεσης και τη στάση της Fed, η οποία δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, διατήρησε την «επιθετική» της στάση στο θέμα καταπολέμησης του πληθωρισμού. Ενισχυτικά για τις αγορές λειτούργησε και η ανακοίνωση των μέτρων νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας στο πλαίσιο τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, λόγω των απογοητευτικών εγχώριων οικονομικών δεδομένων.

Στον αντίποδα, η οικονομία της Ευρωζώνης βρέθηκε αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, καθώς παρέμεινε σε τροχιά επιδείνωσης και το Α΄ τρίμηνο του 2023, με τη συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια από την ΕΚΤ να περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξής της. 

Μαζί με τις μετοχικές αγορές, ελαφρά ενισχύθηκαν οι αποδόσεις στις ομολογιακές εκδόσεις της 2ετίας και 10ετίας των ΗΠΑ, βρίσκοντας στήριξη στις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, ενώ σημάδια αποδυνάμωσης εμφάνισε το δολάριο, επηρεάζοντας, θετικά, αξίες που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους, όπως τα εμπορεύματα, τα βιομηχανικά μέταλλα και την ενέργεια. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο χρυσός, καθώς οι προοπτικές περαιτέρω νομισματικής σύσφιγξης περιόρισαν τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο. 

Η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε θετικές αποδόσεις, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στην τιμή του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας, ενώ τα λιγότερα κέρδη συγκέντρωσαν οι τιμές στα βοοειδή, στον χυμό πορτοκαλιού και στη ζάχαρη. Εξαίρεση αποτέλεσε η τιμή στο βαμβάκι, που υποχώρησε σημαντικά, ενώ οριακές απώλειες σημείωσε η τιμή στο ρύζι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ, οι συνθήκες για το EL-Ninio δείχνουν τα πρώτα σημάδια τους και αναμένεται να ενισχυθούν τον χειμώνα του 2023/24, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων. Αυτό που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αγοράς, το επόμενο διάστημα, είναι η ένταση του φαινομένου, με τις προσδοκίες μέχρι στιγμής να κάνουν αναφορά για ήπιο El-Ninio. Για το σιτάρι, ο τορπιλισμός της Ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας και η κίνηση της Κίνας να εντείνει τις εισαγωγές της αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην τιμή του. Οι περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες αναμένεται να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή της ζάχαρης. Για το καλαμπόκι, η αυξημένη ζήτηση για αιθανόλη στις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την τιμή του. Η εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης για βαμβάκι και οι μειωμένες αναπτυξιακές προοπτικές αναμένεται να ενισχύσουν τις πτωτικές πιέσεις. Για τη σόγια, η τιμή της αναμένεται να ενισχυθεί, λόγω της ενίσχυσης της κατανάλωσης σογιέλαιου ως βιοκαύσιμο.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+4,68%), με τον δείκτη των εμπορευμάτων να καταγράφει λιγότερα κέρδη (+1,32%). Καταλύτες της παραπάνω κίνησης πιθανά να αποτέλεσαν η υποχώρηση του δολαρίου, ως αποτέλεσμα της πιθανής παύσης στα επιτόκια από τη Fed και η υπερβάλλουσα ζήτηση έναντι της προσφοράς. Μεσοπρόθεσμα, η τάση παραμένει αρνητική στα αγροτικά προϊόντα, ενώ βραχυχρόνια εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, παρά τον μετριασμό των παγκόσμιων αναπτυξιακών προοπτικών.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Πάνω από 1 δισ. για νέους αγρότες, στόχος η ανανέωση του κλάδου

Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε την ανάγκη ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού στη γεωργία, με στόχο την είσοδο περισσότερων νέων με γνώσεις και καινοτόμο πνεύμα. Πάνω από 1 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί στους νέους αγρότες την τελευταία πενταετία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι κινήσεις του Τζον Πόλσον και η επόμενη μέρα της Τράπεζας Πειραιώς

Η σταδιακή αποεπένδυση του Τζον Πόλσον από την Ελλάδα στρέφει το βλέμμα στην Τράπεζα Πειραιώς, με την αγορά να εξετάζει τα σενάρια για τη μετοχική της σύνθεση και την επόμενη φάση ανάπτυξης της τράπεζας.
Χρήστος Μεγάλου πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλου: Ισχυρότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ανθεκτικότητα στις κρίσεις και προβλέπεται να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλώνει ο CEO της Πειραιώς. Η ναυτιλία αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά το τραπεζικό ρίσκο παραμένει ελεγχόμενο.
Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Διπλασιασμός μερίσματος, «άλμα» δανείων και υψηλές αποδόσεις

Το νέο business plan της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνει διανομές περίπου 5 δισ. ευρώ στους μετόχους, διπλασιασμό μερίσματος και αύξηση δανείων στα 56 δισ. ευρώ. Μεγάλη ώθηση από την ενσωμάτωσης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Κατάστημα Τράπεζας Πειραιώς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Δημιουργεί μια νέα ψηφιακή αγορά για τους αγρότες

Η Τράπεζα Πειραιώς και η Wikifarmer δημιούργησαν το ψηφιακό marketplace FarmClick, δίνοντας στους αγρότες τη δυνατότητα να συγκρίνουν τιμές και είδη για την παραγωγή τους, ενώ παράλληλα στηρίζει και τη χρηματοδότησή τους.