ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Mytilineos
Φωτο: Mytilineos

Mytilineos: Εξετάζει την κατασκευή εργοστασίου αλουμινίου στη Β. Αμερική

Μετά το mega-deal ύψους 1,16 δισ. ευρώ για το χαρτοφυλάκιο 5 φωτοβολταϊκών πάρκων η εταιρεία εξετάζει και την δημιουργία ενός εργοστασίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ καθώς η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι στην Ευρώπη.

Την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι στην Ευρώπη εξετάζει η MYTILINEOS, αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη στην εφημερίδα Globe and Mail του Καναδά με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση για την επένδυση ύψους 1,16 δισ. ευρώ για εξαγορά φωτοβολταϊκών στον Καναδά.

«Τα χυτήρια αλουμινίου χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να γίνουν αντιοικονομικά όταν αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία πριν από 15 μήνες», ανέφερε.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η Βόρεια Αμερική προσελκύει διεθνείς ενεργειακές επενδύσεις επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν καταστήσει την πράσινη μετάβαση προτεραιότητα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράφηκε πέρυσι από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προβλέπει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή είναι η πρώτη μας επένδυση στον Καναδά», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά. «Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον Καναδά γενικά είναι καλές και αισθανόμαστε πιο άνετα εκεί από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδάς μοιάζει περισσότερο με την Ευρώπη για εμάς».

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα της εταιρείας στην Αλμπέρτα θα βρίσκονται κοντά στις πόλεις και τα χωριά Georgetown, Sunnynook, Dolcy, Eastervale και Red Willow. Το έργο Sunnynook, χωρητικότητας 332 MW, θα είναι το μεγαλύτερο. Τα υπόλοιπα θα έχουν ισχύ που θα κυμαίνεται από 246 έως 280 MW.

Η εταιρεία μπορεί να προσθέσει αποθήκευση μπαταριών στα έργα κάποια στιγμή, αν και ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμη αρκετά προηγμένη για να δεσμευτεί στην ιδέα (ένα από τα έργα της, στη Βρετανία, διαθέτει τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών).

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η MYTILINEOS υποστηρίζεται από την Fairfax Financial Holdings Ltd. του Τορόντο, με επικεφαλής τον Prem Watsa, η οποία επένδυσε για πρώτη φορά στην ελληνική εταιρεία το 2012 και έκτοτε αύξησε τη συμμετοχή της στο 4,7%, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο, μετά τον κ. Μυτιληναίο, κατέχοντας το 27%. Η Fairfax έχει την επιλογή να αυξήσει τη συμμετοχή της στο 6,4%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Καναδάς απαντά με δασμούς σε αμερικανικό χάλυβα και γαλακτοκομικά

Ο Καναδάς ανακοίνωσε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, επιβάλλοντας δασμούς σε χάλυβα, γαλακτοκομικά, χαρτί, αγροτικά μηχανήματα και ηλεκτρονικά από 8/9, απαντώντας σε αμερικανικούς δασμούς ύψους 20 δισ. δολαρίων.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδικά αντίμετρα σε αμερικανικό χάλυβα και γαλακτοκομικά, λέει ο Κάρνεϊ

Ο Καναδάς θα επιβάλει από 8 Σεπτεμβρίου αντίποινα στους νέους αμερικανικούς δασμούς, εστιάζοντας σε χάλυβα και γαλακτοκομικά. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τις αμερικανικές προτάσεις για εμπορική συμφωνία.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Νέοι αμερικανικοί δασμοί σε καναδικές εισαγωγές, απαντά η Οτάβα

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέους δασμούς 50% σε καναδικά προϊόντα, όπως είχε προαναγγείλει ο Τραμπ, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.