ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
bank, trapeza
Φωτο: Shutterstock

Μείωση -32% στα «κόκκινα» δάνεια ως το 2025, πλησιάζουμε την ευρωζώνη

Οι επιχειρησιακοί στόχοι των τεσσάρων συστημικών προβλέπουν την μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 6,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2025 από 9,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2022. Προβλέπονται αποπληρωμές δανείων 1,9 δισ. ευρώ.

Την περαιτέρω μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά -32% με τον δείκτη επισφαλειων να συρρικρώνεται στο 4%, προβλέπουν οι επιχειρησιακοί στόχοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για την περίοδο 2023 – 2025.

Η οριστική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτέλεσε κομβικό στοιχείο για τις τράπεζες, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επαναφορά του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον κλάδο. Απελευθερωμένες από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες έχουν επιστρέψει σε πιστωτική επέκταση ενώ βελτίωσαν δραστικά την κερδοφορία τους λόγω της κατακόρυφης μείωσης των προβλέψεων.

Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε χθες, στόχος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank είναι να μειωθούν στα 6,549 δισ. ευρώ στο τέλος του 2025 από 9,68 δις. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022. Με την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων δανείων» ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 7% που ήταν στο τέλος του 2022 θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2025 στο 4%, προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα τροφοδοτηθεί κυρίως από αποπληρωμές δανείων, οι οποίες στην τριετία αναμένεται να ανέλθουν σε 1,9 δισ. ευρώ, από διαγραφές (1,7 δισ. ευρώ) καθώς επίσης και από πωλήσεις δανείων (700 εκατ. ευρώ) και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (500 εκατ. ευρώ).

 

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Σημειώνεται ότι το 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά -33% ενώ είχαν ανέλθει στο χειρότερο σημείο της κρίσης τον Μάρτιος του 2016, φτάνοντας τα 107 δισ. ευρώ, με τις τράπεζες να επιτυγχάνουν από τότε εντυπωσιακή μείωση. 

Η θεαματική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιτεύχθηκε με τη χρήση κυρίως του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων, το Σχέδιο Ηρακλής. Μέσω του σχεδίου, τα προβληματικά αυτά δάνεια μεταφέρθηκαν σε επενδυτές και σήμερα οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servisers) διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια ύψους 90 δισ. ευρώ.

Μεγάλη μείωση, αλλά μακριά από τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Το ποσοστό των NPLs από 48,5% που ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2016, περιορίστηκε στο 40,6% στο τέλος του 2019, στο 30,1% στο τέλος του 2020 και στο 12,8% τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ το 2022 συρρικνώθηκε στο 8,7% σε μονοψήφιο επίπεδο για πρώτη φορά μετά την κρίση.

Παρά την σημαντική αυτή μείωση, με στόχο το 2025 ο δείκτης να περιοριστεί στο 4%, οι εγχώριες τράπεζες θα παραμείνουν σε απόσταση από τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται σε ποσοστό μόλις 1,8% (Δεκέμβριος 2022).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αγορά των «κόκκινων» δανείων και η «ακτινογραφία» των servicers

Παρά τον μεγάλο αριθμό εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων η αγορά των NPL κυριαρχείται από τέσσερις εταιρίες. Η σύνδεση doValue, Intrum, Cepal με τις συστημικές τράπεζες και η ξεχωριστή περίπτωση της Quant.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα επόμενα deal των τραπεζών για τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων

Τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ προγραμματίζουν για τη φετινή χρονιά μέσω του Σχεδίου Ηρακλής. Πόσο επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με μονοψήφιο δείκτη NPEs το σύνολο των συστημικών τραπεζών το 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Η φυγή προς τα εμπρός και το ρίσκο της κρίσης στην Ουκρανία

Η νέα κρίση θέτει εν αμφιβόλω τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν σχηματιστεί για την πορεία των τραπεζών. Φόβοι για εξασθένηση της ανάπτυξης και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις για τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.