ΓΔ: 2274.28 0.67% Τζίρος: 72.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:56:42
photovoltaika-parka
Shutterstock

Libra Group: Αποκτά φωτοβολταϊκά 1,4 GW σε Βόρεια Αμερική και Καναδά

Το αποκτηθέν χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 72 έργα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, 90% κοινοτικά φωτοβολταϊκά έργα και έξι έργα μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας.

Την εξαγορά των χαρτοφυλακίων ηλιακής ενέργειας και μπαταριών της Saturn Power, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας έμπειρων μηχανικών της και ενός χαρτοφυλακίου περίπου 1,4 γιγαβάτ (GW) έργων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας σε πρώιμο έως προχωρημένο στάδιο σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ και δύο περιφέρειες του Καναδά ανακοίνωσε η Greenwood Sustainable Infrastructure (GSI), θυγατρική του Libra Group στη Βόρεια Αμερική, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο Μάνος Κουλιγκάς, διευθύνων σύμβουλος του Libra Group δήλωσε πως «η εξαγορά αυτή είναι σημαντική, όχι μόνο για την κλίμακά της, αλλά και για το μήνυμα που στέλνει, ότι τα έργα ΑΠΕ εξακολουθούν να αποτελούν υγιείς οικονομικές επενδύσεις με ισχυρές αποδόσεις και πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη». Προσθέτοντας ότι «οι ευκαιρίες που παρέχουν τα κοινοτικά ηλιακά έργα όχι μόνο θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να επιτύχουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά θα δημιουργήσουν και απαραίτητες νέες θέσεις εργασίας για την εξυπηρέτηση της πράσινης οικονομίας. Με περιουσιακά στοιχεία και μια σειρά έργων, η GSI είναι σε θέση να γίνει μια από τις κορυφαίες ιδιωτικές εταιρείες ΑΠΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Saturn Power, κορυφαίου φορέα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης έργων ΑΠΕ και ηγέτη στην αναδυόμενη αγορά μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, η συμφωνία επιτρέπει στην GSI να ενισχύσει σημαντικά τις αναπτυξιακές της ικανότητες, αξιοποιώντας την άνω δεκαετίας εμπειρία της σε επενδύσεις, ανάπτυξη και επίβλεψη της λειτουργίας έργων καθαρής ενέργειας. Διευρύνει επίσης την παρουσία της GSI από επτά σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πλέον τη Νέα Υόρκη, τη Μασαχουσέτη, το Βερμόντ, τη Φλόριντα, τη Μινεσότα, το Μισιγκαν, το Κολοράντο, το Ιλινόις, το Νέο Μεξικό, την Πενσυλβάνια, τη Βιρτζίνια και την Ουάσινγκτον, καθώς και την Αλμπέρτα και το Σασκάτσουαν στον Καναδά.

Το αποκτηθέν χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 72 έργα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, 90% κοινοτικά φωτοβολταϊκά έργα και έξι έργα μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας. Η συμφωνία προσθέτει επίσης εξειδικευμένους ενεργειακούς κατασκευαστές, μηχανικούς και ανώτερα στελέχη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων της GSI σε περισσότερους από 50. Η GSI σχεδιάζει να κατευθύνει επενδύσεις κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης των εξαγορασθέντων έργων τα επόμενα χρόνια.

Τα κοινοτικά φωτοβολταϊκά έργα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκδημοκρατίσουν τη διαθεσιμότητα της ικανότητας παραγωγής ηλιακής ενέργειας μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων που είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε πηγές ηλιακής ενέργειας. Το 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για την εισαγωγή της κοινοτικής ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του διμερούς νόμου για τις υποδομές ύψους 1,2 τρισ δολαρίων. Η τεχνογνωσία της GSI στη διαχείριση ποικίλων ηλιακών έργων σε διαφορετικά περιβάλλοντα θα αξιοποιηθεί με το νέο κοινοτικό ηλιακό χαρτοφυλάκιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nissan Ariya Nismo αυτοκίνητο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Nissan Ariya: Πρωτότυπο με ηλιακή ενέργεια για +23 χλμ αυτονομίας/ημέρα

Η Nissan παρουσίασε το Ariya με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ (3,8 m²), που παράγουν ενέργεια από τον ήλιο και μειώνουν την ανάγκη φόρτισης. Μπορεί να προσφέρει έως 23 χλμ. αυτονομίας τη μέρα υπό ιδανικές συνθήκες.
Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ContourGlobal: Στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά 37 MWp και μπαταρίες 500 MW

Η ContourGlobal μπαίνει στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, εξαγοράζοντας 26 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 37 MWp και αποκτώντας έργα μπαταριών (BESS) 500 MW/2.000 MWh. Το πρώτο έργο 100 MW στη Θεσσαλία ξεκινά το 2026 και στοχεύει να λειτουργήσει στις αρχές του 2027.
Φωτοβολταϊκό πάνελ στέγη
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Αυστηρότεροι κανονισμοί στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών από το 2026

Η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυστηροποιήσει από το 2026 τους κανονισμούς για την παραγωγή φωτοβολταϊκών, επιδιώκοντας την κατάργηση ξεπερασμένων τεχνολογιών, καλύτερη ισορροπία προσφοράς-ζήτησης και ενίσχυση της ποιότητας και της καινοτομίας στον κλάδο.
Ηλιακή ενέργεια πάνελ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουνάμι» πωλήσεων μικρών φωτοβολταϊκών λόγω μεγάλων περικοπών ενέργειας

Οι μεγάλες περικοπές ενέργειας από ΑΠΕ φέρνουν το 2026 «τσουνάμι» πωλήσεων μικρών φωτοβολταίκών πάρκων που περνούν στα χέρια καθετοποιημένων ομίλων. Σταγόνα στον ωκεανό οι μπαταρίες που θα λειτουργήσουν από το νέο έτος, η αγορά μιλάει για αδιαφάνεια, η Κομισιόν ψάχνει.