ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Τα 500 εκατ. των εφοπλιστών και η «άσκηση» των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ

Η εξαγορά της Άκτωρ επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό Μπάκου - Καϋμενάκη να επενδύσουν πάνω από 500 εκατ. στη... στεριά, αλλά και το πλάνο της Reggeborgh να πωλήσει ξεχωριστά τις δραστηριότητες της Ελλάκτωρ, αναδεικνύοντας κρυφές υπεραξίες.

Όταν οι εφοπλιστές Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης τον Μάρτιο του 2021 είχαν αποκτήσει το 30%  της Ελλάκτωρ είχαν αναφέρει ότι σκέφτονται να τοποθετήσουν γύρω στα 500 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της …θάλασσας στην Ελλάδα σε διάφορες δραστηριότητες. Μέχρι τότε κατείχαν πλειοψηφικά ποσοστά στην εταιρεία προμήθειας ρεύματος Volton και στην ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης που ήταν η ομάδα του τόπου καταγωγής τους.

Την ίδια ώρα, οι Ολλανδοί της Reggeborgh, που αν και ήλεγχαν μικρότερο ποσοστό στην Ελλάκτωρ είχαν αποκλείσει από τη διοίκηση τους εφοπλιστές, δέχονταν κριτική για το ΔΣ που είχαν τοποθετήσει: Δικηγόροι και fund managers που δεν είχαν πολύ σχέση με κατασκευές, ενέργεια, απορρίμματα, παραχωρήσεις και ακίνητα.

Τότε, οι φήμες στην αγορά έκαναν λόγω για την περίφημη «άσκηση» των Ολλανδών, με επικεφαλής τον Χένρι Χόλτερμαν: Είχαν βάλει κάτω μολύβι και χαρτί και είχαν διαπιστώσει ότι, αν «σπάσουν» τις δραστηριότητες του ομίλου και τις πωλήσουν, θα βγάλουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με την τότε αποτίμηση του ομίλου, αφού με αυτό τον τρόπο θα αναδεικνύονταν οι υπεραξίες κάθε δραστηριότητας.

Και στις δύο περιπτώσεις η αγορά δεν φάνηκε να πιστεύει, ούτε  ότι οι εφοπλιστές θα βάλουν τόσα λεφτά στην Ελλάδα, ούτε και ότι οι Ολλανδοί θα πωλήσουν μία προς μία τις δραστηριότητες της Ελλάκτωρ.

Και όμως, σίγα-σιγά, όταν οι αρχικοί σχεδιασμοί των δύο πλευρών άρχισαν να ξεδιπλώνονται, τα σενάρια επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα «συναντήθηκαν» με την επικείμενη εξαγορά της Άκτωρ από την Ιntrakat.

Μπάκος-Καϋμενάκης και Εξάρχου έχουν επενδύσει περί τα 460 εκατ. ευρώ

Οι εφοπλιστές, αφού δεν βρήκαν άκρη με την «εχθρική» Reggeborgh, πώλησαν το ποσοστό που είχαν αποκτήσει στην Ελλάκτωρ καταγράφοντας υπεραξίες περί τα 55 εκατ. ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει στις εξής εξαγορές:

  • Μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου και μέσω της εταιρείας Winex απέκτησαν το 31,7% της Intrakat πέρυσι το καλοκαίρι έναντι 70 εκατ. ευρώ και μέσω της αύξησης κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ που ακολούθησε ενίσχυσαν το ποσοστό τους στο 34,7%, δαπανώντας συνολικά 110 εκατ. ευρώ για να το αποκτήσουν.
  • Επίσης, μέσω της Thrinvest, οι κ.κ.  Mπάκος - Καϋμενάκης και Εξάρχου απέκτησαν το 42% της Παγκρήτιας Τράπεζας. Το 32% μέσω αύξησης κεφαλαίου, τοποθετώντας 65 εκατ. ευρώ και το 10% από τη Lyktos του Μιχάλη Σάλλα έναντι 24 εκατ. ευρώ. Συνολικά 89 εκατ. ευρώ.
  • Παράλληλα, η Thrinvest συμφώνησε να βάλει 60 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank και σε δεύτερη φάση με ένα ποσό που ακόμη δεν έχει καθοριστεί θα αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας, δημιουργώντας τον 5ο πόλο στο τραπεζικό σύστημα (Αttica, Παγκρήτια και HSBC που θα απορροφηθεί από την Παγκρήτια).
  • Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η εξαγορά του 100% της Άκτωρ από την Intrakat σε enterprise value (αξία μετοχών και δανείων) που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, οι εφοπλιστές μέσα σε δύο χρόνια μετείχαν ή θα συμμετάσχουν  σε εταιρικούς μετασχηματισμούς αξίας 460 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που θα βάλουν στη δεύτερη φάση της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα επένδυσαν και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την εξαγορά του Action 24 και του Flash.gr, αλλά και με τη συμμετοχή στο Attica TV,  αν και τα ποσά που δαπανήθηκαν φαίνεται ότι δεν έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ.

Οι μεθοδικές κινήσεις των Ολλανδών και το "cash is king"

Οι Ολλανδοί της Regeborgh, με τη σειρά τους, κατάφεραν να αντικαταστήσουν την «αντιπολίτευση» στην Ελλάκτωρ ενθαρρύνοντας τη μεταβίβαση του 30% που κατείχαν οι εφοπλιστές στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, με τους ίδιους να ελέγχουν το 46%.

Με την οικογένεια Βαρδινογιάννη  οι Ολλανδοί έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε win-win συμφωνίες. Ήδη, πούλησαν το 75% του κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ (ΑΝΕΜΟΣ) στη Motor Oil έναντι 671 εκατ. ευρώ και αποπλήρωσαν πρόωρα το ομολογιακό της μητρικής Ελλάκτωρ ύψους 670 εκατ. ευρώ με το «αλμυρό» επιτόκιο 6,4%. Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να πωλήσουν και το υπόλοιπο 25% στην Motot Oil. Στη Motor Oil φαίνεται να οδεύει και η Ηλέκτωρ, ο περιβαλλοντικός βραχίονας του ομίλου Ελλάκτωρ με δραστηριότητες κυρίως στη διαχείριση αποβλήτων.

Η μεγάλη συμφωνία, όμως, που αλλάζει όσα ξέραμε στον όμιλο Ελλάκτωρ είναι η πώληση της κατασκευαστικής Άκτωρ στην Intrakat που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδος.

Με την πώληση της Άκτωρ,  η Reggeborgh απεμπλέκεται από μία ζημιογόνο μέχρι και το 2022 δραστηριότητα, εισπράττει ρευστό και μειώνει περαιτέρω τα ομιλικά δάνεια. Πράσινο φως στην πώληση της Ακτωρ είχε δώσει και η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Μπορεί η Άκτωρ να έχει ανεκτέλεστο 2,8 δις. ευρώ αλλά η πρόκληση για την ομαλή εκτέλεσή του μέσα σε ένα περιβάλλον πληθωριστικών πιέσεων και ακριβότερου κόστους χρήματος ήταν μεγάλη.

Με την πώληση και της Ηλέκτωρ που -όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν- δεν θα αργήσει, ο όμιλος Ελλάκτωρ μένει με δύο δραστηριότητες: Τη Reds στο real estate και τις Παραχωρήσεις.

Οι Ολλανδοί στηρίζουν τη Reds και πιστεύουν στα projects που έχει αναλάβει. Άλλωστε, άμεσα και έμμεσα ελέγχουν το 88% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα έργα που καθιστούν τη Reds σημαντικό «παίκτη» στο real estate είναι α) η αξιοποίηση  της παραθαλάσσιας έκτασης των 345.567 τ.μ., (πρώην αμερικάνικη βάση) στις Γούρνες Ηρακλείου με μικτής χρήσης ανάπτυξη που θα αποτελέσει έναν ξεχωριστό τουριστικό, εμπορικό και ψυχαγωγικό προορισμό, β) το Πάρκο Καμπά. Ένα έργο μικτής χρήσης στα προάστια της Αθήνας, στην Κάντζα σε μία προνομιακή τοποθεσία, λόγω της απευθείας προσέγγισης μέσω Αττικής Οδού, προαστιακού και μετρό, σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 315.000 τ.μέτρων και γ) την εκμετάλλευση της Μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια, που είναι η μεγαλύτερη μαρίνα της Ελλάδας και η κύρια βάση για ναύλωση σκαφών αναψυχής.

Πρόκειται για έργα με αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για τα οποία πλέον η Reggeborgh μπορεί να εγγυηθεί.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος είναι ο σχεδιασμός των Ολλανδών για τις Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ. Μια δραστηριότητα που αφήνει ετησίως 150 εκατ. ευρώ EBITDA, εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ βγαίνουν από την Αττική Οδό. Η εταιρεία έχει διαψεύσει ότι επιθυμεί να πουλήσει τις παραχωρήσεις «πακέτο», αλλά οι φήμες επιμένουν. Ο όμιλος στις Παραχωρήσεις ελέγχει το 65% της Αττικής Οδού, το 71,7% του Μορέα (αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), το 17% της Ολυμπίας Οδού (Ελευσίνα, Κόρινθος, Πάτρα), το 22,2% του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (Μαλιακός Κλειδί), το 22% της Γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου και το 20% του Polis Park στην Θεσσαλονίκη.

Το μεγάλο «στοίχημα», αν δεν πωληθεί ο τομέας, είναι η διατήρηση στο χαρτοφυλάκιο της Αττικής Οδού, η σύμβαση της οποίας λήγει τον Οκτώβριο του 2024 και έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για τον νέο ανάδοχο. Η Ελλάκτωρ μετέχει στο διαγωνισμό μαζί με την Avax –τον σημερινό συνέταιρο στην εκμετάλλευση του δρόμου με 35%- και τη γαλλική Andrian. Αν όμως επιβεβαιωθούν οι φήμες για την αποχώρηση της Andrian από το σχήμα, η διεκδίκηση γίνεται «βουνό» και η πώληση της δραστηριότητας έρχεται πιο κοντά.

Όπως και να έχει, με την πώληση της Άκτωρ,  η Ελλάκτωρ  μένει με τρεις δραστηριότητες που φέρνουν κέρδη (Παραχωρήσεις Ηλέκτωρ, Reds) και μηδενικό καθαρό δανεισμό, με τους Ολλανδούς να έχουν τον χρόνο χωρίς να πιέζονται να αποφασίσουν για τις μελλοντικές τους κινήσεις. Το πιο πιθανό, όμως, είναι να ρευστοποιήσουν τις συμμετοχές σε Ηλέκτωρ και Παραχωρήσεις, να «καθήσουν» πάνω σε μετρητά τα οποία θα τα επενδύσουν σε άλλες δραστηριότητες και να στηρίξουν τα απαιτητικά έργα της Reds, τα οποία θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχύουν οι θεσμικοί επενδυτές τα ποσοστά συμμετοχής τους στην Intrakat

Οι επιδόσεις του κατασκευαστικού ομίλου δεν έχουν αφήσει αδιάφορους τους θεσμικούς, που ελέγχουν το 14% του μετοχικού κεφαλαίου. Στο φουλ τα εργοτάξια στη Ρουμανία, τι προσδοκά από τη συγκεκριμένη αγορά η διοίκηση.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η απότομη «ενηλικίωση» της Intrakat: Τι φέρνει η προσάρτηση της Άκτωρ

Μέσα σε 16 μήνες η τριανδρία Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου κατέστησαν τη μικρή τεχνική εταιρεία δεύτερο πυλώνα στον κλάδο. Η βελτίωση των μεγεθών της Άκτωρ, η επόμενη πρόκληση για τη διοίκηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ακτινογραφία» στο deal Intrakat - Άκτωρ: Το τίμημα και η επόμενη ημέρα

Με τίμημα 100 εκατ. για τις μετοχές της Άκτωρ και ανάληψη χρέους 115 εκατ., η Intrakat δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα στις κατασκευές με ανεκτέλεστο 4 δισ. Τα έργα, οι δυσκολίες και η διεκδίκηση της Αττικής Οδού.
Αλέξανδρος Εξάρχου, διευθύνων σύμβουλος Aktor
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού θα επενδύσει η Aktor τα 200 εκατ. από την αύξηση κεφαλαίου

Επενδύσεις σε ΑΠΕ, real estate και κατασκευές. Οι τρεις από τους τέσσερις βασικούς μετόχους έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους. Η νέα δομή του ομίλου και τα φιλόδοξα σχέδια της διοίκησης.