Επιφυλακτική στις προβλέψεις της για το 2023 ήταν η διοίκηση της Helleniq Energy μετά τη χρονιά-ρεκόρ του 2022. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη, και το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι καλό, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του ομίλου απέφυγαν να προβούν σε εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών.
Περιορίστηκαν να αναφέρουν πως τα περιθώρια στη βενζίνη θα συνεχίσουν να είναι καλά ιδίως επειδή ορισμένα ανταγωνιστικά διυλιστήρια θα σταματήσουν εργασίες λόγω συντήρησης. Στα πετροχημικά τα περιθώρια θα συνεχίσουν να είναι «αδύναμα» ενώ για τα περιθώρια διύλισης στο ντίζελ η διοίκηση απέφυγε να κάνει προβλέψεις.
Για τον τομέα των ΑΠΕ τα στελέχη του ομίλου ανέφεραν πως τους επόμενους 12 μήνες η εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου σε ΑΠΕ θα ανέλθει στα 600 MW από 341MW σήμερα με τον στόχο για 1GW εγκατεστημένη ισχύ το 2025 να παραμένει.
Η διοίκηση στην ερώτηση αν θα υπάρξει φόρος αλληλεγγύης και το 2023 απάντησε πως δεν έχει κάποια σχετική ενημέρωση. Ο φόρος αλληλεγγύης για το 2022 διαμορφώθηκε στα 304 εκατ. ευρώ και μαζί με το φόρο εισοδήματος ο όμιλος θα καταβάλει συνολικά 526 εκατ. ευρώ.
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 2022, τα αυξημένα περιθώρια διύλισης που για τα ΕΛΠΕ (ο τομέας πετρελαιοειδών της Helleniq Energy) προσέγγισαν το τελευταίο τρίμηνο έως και τα 25 δολάρια ανά βαρέλι σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ χάρισαν στον όμιλο μια χρονιά ρεκόρ τόσο σε έσοδα, όσο και σε κερδοφορία.
Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 14,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 57%, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ από 401 εκατ. ευρώ το 2021 και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο 1,006 δισ. ευρώ από 140 εκατ. ευρώ το 2021. Στα συγκρίσιμα κέρδη δεν υπολογίζονται οι επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων, η συνεισφορά αλληλεγγύης, καθώς και ο λογιστικός χειρισμός του ελλείματος δικαιωμάτων CO2.
Τα συγκρίσιμα EBITDA των 1,6 δισ, ευρώ προήλθαν κατά 1,38 δισ. από τη διύλιση, κατά 74 εκατ. από τα πετροχημικά, κατά 138 εκατ. από την εμπορία και κατά 29 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ που για πρώτη φορά κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη διαμόρφωση των συνολικών αποτελεσμάτων του ομίλου.
Μαζί με τη θετική επίπτωση από την αποτίμηση των αποθεμάτων ύψους 100 εκατ ευρώ τα δημοσιοποιημένα EBITDA έφτασαν τα 1,71 δισ. ευρώ αλλά τα δημοσιοποιημένα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 894 εκατ. ευρώ επηρεαζόμενα από τη συνεισφορά αλληλεγγύης, σχεδόν τριπλάσια όμως σε σχέση με τα 337 εκατ. ευρώ το 2021.
Το 2022 δημιουργήθηκαν επιπλέον ανάγκες κεφαλαίου κίνησης λόγω της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων τιμών πετρελαιοειδών αλλά οι αυξημένες λειτουργικές ταμειακές ροές και τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, συνετέλεσαν στην ισχυροποίηση του ισολογισμού. Ως αποτέλεσμα, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 1,94 δισ., με τον δείκτη δανειακής μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς συνολικά κεφάλαια) να διαμορφώνεται στο 42% από 48% το 2021.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση τραπεζικών δανείων συνολικού ύψους 1,2 δισ., με βελτίωση εμπορικών όρων, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση. Πέρσυ για τόκους δαπανήθηκαν 105 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν σε 512 εκατ., αυξημένες σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω των προγραμμάτων συντήρησης στα 3 διυλιστήρια και της εξαγοράς αιολικών πάρκων στη Μάνη.
Το ΔΣ θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος 0,5 ευρώ ανά μετοχή διαμορφώνοντας το συνολικό μέρισμα στα 1,15 ευρώ ανά μετοχή, αθροίζοντας τη διανομή 0,40 ευρώ ανά μετοχή σε σχέση με την πώληση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά
και το προσωρινό μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, που έχουν ήδη διανεμηθεί.
Στον κλάδο της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν
δισδιάστατες σεισμικές καταγραφές (2D) σε 2 θαλάσσια οικόπεδα (Δυτικά Κρήτης, Νοτιοδυτικά Κρήτης) σε συνεργασία με την ExxonMobil, ενώ υλοποιήθηκαν τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές σε άλλα 3 οικόπεδα (Block 2, Block Ionio, Block 10). Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η Helleniq Energy ενδέχεται να αποφασίσει για ερευνητικές γεωτρήσεις σε ελληνικά υπεράκτια οικόπεδα εντός των επόμενων δύο ετών.
Σε ότι αφορά στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, η διοίκηση αναφέρει πως η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τις καλές σχέσεις με παραδοσιακούς προμηθευτές αργών πετρελαίων, αλλά και την ευελιξία που δίνουν τα σύγχρονα διυλιστήρια τα οποία λειτουργούν με πολλούς διαφορετικούς τύπους αργού πετρελαίου και κατάφερε να αντικαταστήσει τα αμφιλεγόμενα αργά πετρέλαια και προϊόντα (π.χ. Ρωσία), χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα εφοδιασμού στην ελληνική αγορά.