H ενεργειακή κρίση ενθαρρύνει τις συμμαχίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η σύμπραξη της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ομίλου Κοπελούζου για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη.
Η τελετή θεμελίωσης της επένδυσης θα γίνει αύριο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είχε προηγηθεί η μετοχική ανακατάταξη στην εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» που είχε την άδεια για τη μονάδα. Ο όμιλος Κοπελούζου, βασικός μέτοχος με 100%, πούλησε το 51% στη ΔΕΗ, το 29% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και διατήρησε το 20%
Η μονάδα θα έχει ισχύ 840 MW και το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Το στρατηγικό πλεονέκτημα του νέου εργοστασίου είναι ότι θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τον πλωτό σταθμό FSRU που κατασκευάζει η κοινοπραξία Gastrade 17 χλμ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έτσι δεν θα έχει το ρίσκο του εφοδιασμού.
Υπενθυμίζεται πως μέτοχοι στο FSRU με 20% ο καθένας είναι ο όμιλος Κοπελούζου, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Gaslog και Bulgartransgaz EAD.
Η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.
Η νέα μονάδα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες, οι οποίες δεν έχουν δρομολογημένες αντίστοιχες επενδύσεις για λειτουργία ηλεκτρικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο.
Επίσης, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το νέο εργοστάσιο θα έχει συντελεστή απόδοσης 63% και έτσι θα είναι μεταξύ των θερμικών μονάδων που θα εισέρχεται από τις πρώτες στη χονδρεμπορική αγορά.
Πρόκειται για μια win-win συμφωνία και για τους τρεις εταίρους: Η ΔΕH είχε άδεια για νέα μονάδα στην Κομοτηνή, δίπλα στο παλιό εργοστάσιο που σύντομα θα σταματήσει τη λειτουργία του. Τώρα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αυτή την επένδυση και θα συμπράξει με τους άλλους δύο εταίρους στο σύγχρονο εργοστάσιο της Αλεξανδρούπολης επιμερίζοντας τα κόστη.
Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας δίνεται η ευκαιρία να δραστηριοποιηθεί και στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου που είναι μέτοχος και στο FSRU εξασφαλίζει με τη νέα μονάδα έναν σταθερό μεγάλο καταναλωτή φυσικού αερίου. Έτσι, δεν θα «μπουκώνουν» οι αποθηκευτικοί χώροι του FSRU και δεν θα χρειάζεται τα καράβια με το υγροποιημένο αέριο να περιμένουν να «σωθεί» το προηγούμενο φορτίο στις δεξαμενές.