ΓΔ: 1397.4 -0.02% Τζίρος: 14.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:24:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Κρεσέντο επιχειρηματικών συμφωνιών στον κλάδο της πληροφορικής

Αλλεπάλληλα επιχειρηματικά deal για να ενισχυθούν οι εταιρείες που θα «τρέξουν» τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημόσιου τομέα και επιχειρήσεων. Έντονες διεργασίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας που έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Είναι ο κλάδος που έχει δώσει δύο αναβαθμίσεις από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., την πρώτη εισαγωγή ύστερα από δέκα χρόνια στην ΕΝ.Α. (Real Consulting), μια δημόσια πρόταση (της Ideal προς την Byte Computer), μια από τις σημαντικότερες εξαγορές των τελευταίων ετών ασχέτως κλάδου (Intrasoft International), αλλά και ο κλάδος που έχει κάνει πάνω από τριάντα μικρά ή μεγαλύτερα deal την τελευταία διετία.

Κυρίως, είναι ο κλάδος που έχει αναλάβει να «τρέξει» το τεράστιο και ιδιαίτερα απαιτητικό project του ψηφιακού μετασχηματισμού του (αχανούς) δημοσίου τομέα, αλλά και του μετασχηματισμού χιλιάδων μικρών και μεγαλύτερων ιδιωτικών επιχειρήσεων, που νομοτελειακά μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή με την πανδημία να επισπεύδει αυτή τη διαδικασία.

Ο κλάδος της πληροφορικής όχι μόνο έχει επιστρέψει για τα καλά, αλλά είναι μπροστάρης στην παροχή καλύτερων αμοιβών προς τα στελέχη του, αλλά και αυτός που πρωταγωνιστεί στην αναστροφή του brain drain, καθώς ήδη εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες είναι οι Έλληνες, Ελληνίδες αλλά και ζευγάρια που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό καθώς βρήκαν καλά αμειβόμενη θέση στη χώρα μας.

Τα έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει να δημοπρατούνται είναι πολλά και σύνθετα και –για πρώτη φορά στα χρονικά– οι επιχειρήσεις δεν αρκούν να τα διεκπεραιώσουν, είτε γιατί είναι υπερβολικά απαιτητικά σε ταχύτητα, πολυπλοκότητα και μέγεθος, είτε γιατί δεν υπάρχουν στελέχη εξειδικευμένα να τρέξουν όλα τα projects.

Έτσι, βλέπουμε παρόμοιες τακτικές με τον κλάδο των κατασκευών, όπου παραδοσιακά αντίπαλοι επιχειρηματικοί όμιλοι συγκροτούν κοινοπραξίες για να καλύψουν τις ανάγκες και να βρουν συνέργειες. Ο χάρτης στον κλάδο τεχνολογίας και πληροφορικής ξαναγράφεται τα τελευταία χρόνια, δημιουργούνται οι νέοι ηγέτες και μεγαλύτερα σχήματα ώστε να έχουν ικανό μέγεθος για τα έργα.

Συνάμα, κινήσεις εξωστρέφειας καταγράφονται από ελληνικές εταιρείες πληροφορικής που ανοίγονται σε ευρωπαϊκές χώρες μέσω εξαγορών, θέλοντας να βάλουν «πόδι» και σε άλλες μεγάλες αγορές, όπως της Ρουμανίας ή της Σκανδιναβίας, όπου επίσης υλοποιούνται παρόμοια έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η ελκυστικότητα του κλάδου επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο ιαπωνικός κολοσσός πληροφορικής NTT DATA ήρθε στην Ελλάδα, καθώς εγκαινίασε το νέο του γραφείο στην Αθήνα το καλοκαίρι, έχοντας ένα φιλόδοξο πλάνο επέκτασης, με 100 στελέχη έως το τέλος του 2022 και πάνω από 400 έως το 2026, διεκδικώντας έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Η NTT DATA είναι η 6η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής διεθνώς και στόχος του ελληνικού παραρτήματος είναι να βαδίσει στα πρότυπα του διεθνούς ομίλου.

Στο προσκήνιο η κυβερνοασφάλεια (cyber security)

Η κυβερνοασφάλεια (cyber security) έχει έρθει με έμφαση στο προσκήνιο, καθώς σε έναν κόσμο και μια οικονομία που ψηφιοποιείται ταχύτατα, οι ανάγκες για ασφάλεια και περιφρούρηση του καλώς έχειν σ’ όλη τη διαδικασία, είναι μια τεράστια πρόκληση, ίσως η μεγαλύτερη, κάτι που απασχολεί σύσσωμη την παγκόσμια κοινότητα. Πολλαπλές είναι οι επιθέσεις από χάκερ σε διάφορα ψηφιακά συστήματα τραπεζών, ιδρυμάτων, εταιρειών πάσης φύσεως και βιομηχανιών σε Ελλάδα και εξωτερικό, οπότε ο τομέας της ασφάλειας είναι πρωταρχικός. Δεν πάνε πολλές εβδομάδες άλλωστε από την επίθεση που δέχτηκε ο ΔΕΣΦΑ στα συστήματα πληροφορικής από κυβερνοεγκληματίες που προσπάθησαν να έχουν παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία, ενώ νωρίτερα χάκερ είχαν επιτεθεί στα ΕΛΤΑ.

Ήδη στο χώρο της ασφάλειας διαδικτύου έχουν γίνει κινήσεις όπως αυτή που έκανε το Latsco Family Office, της οικογένειας της Μαριάννας Λάτση που εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Omprela Security Industries. Το ίδιο fund συμμετέχει στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, που δημιουργήθηκε από το Δημόσιο με αρχικά κεφάλαια 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία για τη διάθεση συχνοτήτων για το 5G.

Θυμίζουμε πως στις αρχές του 2022, η Omprela Security Industries προχώρησε στην εξαγορά της Encode, σημαντικής και εξειδικευμένης εταιρείας ελληνικών συμφερόντων στο cyber security. Κίνηση που καθιστά την Omprela την κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα και με υπολογίσιμο «όνομα» διεθνώς.

Κινήσεις λαμβάνουν χώρα και από τη Real Consulting, του Ν. Βαρδινογιάννη, ενώ τα νερά στον κλάδο έχει ταράξει για τα καλά φέτος η Ideal Holdings που προχώρησε μετά την Adacom στην εξαγορά και της Netbul, ενώ με τη δημόσια πρόταση για την επίσης εισηγμένη και εξειδικευμένη εταιρεία πληροφορικής Byte Computer κάνει μεγάλο άλμα για να γίνει ένας εκ των βασικών παικτών στο χώρο, καθώς δημιουργεί το μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μέσω των Netbull και Adacom θα δημιουργηθεί ένα προηγμένο επιχειρησιακό Κέντρο Ασφαλούς Παρακολούθησης Συμβάντων (SOC), το οποίο θα συμβάλει στην προστασία των κρίσιμων υποδομών ενός οργανισμού/επιχείρησης σε Ελλάδα και Κύπρο από το κυβερνοέγκλημα. Αρκετή εξειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια έχει και η ίδια η Ideal που ξεκίνησε ως μια αμιγώς εταιρεία πληροφορικής.

Ο τομέας της κυβερνοασφάλειας είναι μια τεράστια αγορά που θα γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια όσο προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ολοένα και περισσότερες εργασίες και δραστηριότητες θα γίνονται ψηφιακά. Στην Ελλάδα, η βιομηχανία κυβερνοασφάλειας εκτιμάται ότι έχει ετήσιο τζίρο περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ισραηλινή βιομηχανία, η οποία είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές, δημιουργεί ετήσια έσοδα της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «καινούριo» κλάδο στα επιχειρηματικά πράγματα της χώρας, καθώς μετά τις πτωχεύσεις της δεκαετίας του ’00 και όλες τις άλλες εξελίξεις, οι εταιρείες που τώρα πρωταγωνιστούν είναι στημένες πάνω σε νέα βάση. Στον κλάδο δεν έχουμε δανεισμό, υπάρχουν καλά ταμιακά διαθέσιμα, δεν επηρεάζεται από κόστη μεταφοράς και εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ απέχει πολύ για να θεωρηθεί κορεσμένος, είτε από πλευράς έργων, είτε από πλευράς προσωπικού.

Το μπαράζ των επιχειρηματικών συμφωνιών

Μόλις χθες έγινε γνωστό πως η εισηγμένη Performance Technologies εξαγόρασε το 60% της Adaptera έναντι 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 40% διατηρεί ο ιδρυτής της εταιρείας και υπάρχουν προβλέψεις για την εξαγορά του σε βάθος χρόνου.

Η Adaptera ιδρύθηκε μόλις το 2016 και έκτοτε δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, ενώ το μείγμα των υπηρεσιών της περιλαμβάνει λύσεις στις περιοχές του Advanced Observability, Digital Experience Management, AIOps και Data Visualization, IT Automation και QoE Testing.

Το 2021 ο κύκλος εργασιών της έφτασε στα 2,28 εκατ. ευρώ έναντι 1,60 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 42,4%, ενώ ο EBITDA ανήλθε στα 470,3 χιλ. έναντι 161,3 χιλ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 191,6%. Η εταιρεία έχει μηδενικό καθαρό δανεισμό (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα).

Η Entersoft εξαγόρασε το 75% της BIT Software, ενός από τους πιο δυναμικούς παρόχους επιχειρηματικού λογισμικού στη Ρουμανία. Μαζί με τη δική της θυγατρική στη χώρα, πλέον η Entersoft θα είναι πλέον ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές επιχειρηματικού λογισμικού στη Ρουμανία με το πληρέστερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Θα έχει πλέον περισσότερες από 350 εγκαταστάσεις σε απαιτητικές ρουμανικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μεσαίες και μεγάλες. 

Τους πρώτους μήνες του 2022 η Entersoft είχε κάνει άνοιγμα στην επαρχία και ειδικά στη Λάρισα με την εξαγορά της Log On έναντι τιμήματος ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας ένα νέο Κέντρο Υλοποίησης Λογισμικού και ενσωματώνει μια εταιρεία εξειδικευμένη σε έργα λογισμικού για επιχειρήσεις και ειδικότερα για προϊόντα κατηγορίας ERP, CRM, WMS και ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Κατόπιν ακολούθησε η απόκτηση της CSA – Σωτήρης Μουστάκας Α.Ε. Πληροφορικής από την Epsilon Net αντί 2,73 εκατ. ευρώ. Η τελευταία εισήλθε και στην αγορά του λογισμικού για φαρμακεία με την CSA που έχει αναπτύξει τις εφαρμογές «Farmakon», ROWA Vmax και το εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα «Farmakon Erp» για φαρμακαποθήκες και εταιρείες χονδρικής.

Η Softone, που ανήκει στο Olympia Group συμφερόντων Πάνου Γερμανού, προχώρησε στην εξαγορά του 100% της εταιρείας Regate, η οποία εξειδικεύεται στο χώρο των λύσεων φορητής τεχνολογίας για επιχειρήσεις (enterprise mobility). Το πελατολόγιο της Regate περιλαμβάνει περισσότερες από 300 επιχειρήσεις, με τις λύσεις enterprise mobility της εταιρείας να καλύπτουν ανάγκες όπως η αυτοματοποίηση πωλήσεων, η τιμολόγηση επί αυτοκινήτου, η παρακολούθηση και διαχείριση παγίων κ.α.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Real Consulting εξαγόρασε το 60% της Cloudideas GmbH έναντι 741.000 ευρώ. Πρόκειται για γερμανική εταιρεία που αναβαθμίζει το αποτύπωμα της η Real Consulting.

Η Epsilon Net εξαγόρασε το 51% της Digital4U, εταιρείας η οποία εξειδικεύεται στο χώρο του e-Commerce και Digital marketing (www.digital4u.gr), ενώ προχώρησε στην εξαγορά και του 60% της Taxheaven Α.Ε., παρόχου ενημέρωσης για οικονομικά – φορολογικά θέματα, με αντίτιμο 1,68 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

epsilon net
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρωταθλήτρια... εξαγορών η Epsilon Net, στόχος ο διπλασιασμός μεγεθών

Η εταιρεία πληροφορικής ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή πορεία της από την Εναλλακτική Αγορά και έχει πλέον κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. Τρεις εξαγορές έχει ολοκληρώσει ήδη μέσα στο 2023.
SABO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η πολυεθνική από το Βασιλικό της Εύβοιας που κάνει ρεκόρ τζίρου το 2022

Η Sabo αποτελεί έναν από τους πλέον πολυσχιδείς ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους, με παρουσία σε 55 και πλέον χώρες. Το 2022 πέτυχε ιστορικά υψηλά μεγέθη με τζίρο 80 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη περίπου 30% σε όλες τις θυγατρικές της.
Profile Software
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Profile: Ιστορικά υψηλές επιδόσεις το 2022, σημαντικές συμφωνίες το α´εξάμηνο

Το πρώτο εξάμηνο του έτους η Profile έκλεισε νέες συμφωνίες και σημαντικές επεκτάσεις συμβολαίων με 24 οργανισμούς σε 12 χώρες. Κλειδί για την ανάπτυξή της οι δύο εξαγορές εταιρειών σε Σουηδία και Γαλλία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πυρετός» επιχειρηματικών συμφωνιών, εξαγορών, ΑΜΚ και ομολογιακών εκδόσεων

Από την ενέργεια μέχρι την πληροφορική και από τα τρόφιμα μέχρι τη ναυτιλία και τις κατασκευές ένας καταιγισμός μεγάλων deals, εντός και εκτός Χρηματιστηρίου, σημειώνεται στη χώρα αναδιαμορφώνοντας τον επιχειρηματικό χάρτη.
Profile Software
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ μεγεθών για την Profile το 2021 μετά το άνοιγμα στη Σκανδιναβία

Σχεδόν διπλάσια τα καθαρά κέρδη της εταιρείας πληροφορικής τον προηγούμενο χρόνο, με ισχυρή ώθηση από την εξαγορά της εταιρείας ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης επενδύσεων Euronext Centevo.